24.7 C
Alajärvi
maanantai 27.5.2024
MAINOS

Venyykö sentti -webinaari toi vinkkejä arkitalouden hallintaan

Moms for Kids ry järjesti Venyykö sentti-webinaarin arkitaloudesta kiinnostuneille.

Alajärven Oma Säästöpankin konttorilta käsin webinaariin olivat kokoontuneet OmaSp:n palvelupäällikkö Helena Marjomäki, palveluneuvoja Tuire Viinamäki sekä Moms for Kidsin Yhdessä-hankkeen vetäjät Ulla Anttila sekä Kristiina Mäki puhumaan arkitalouden hallintavinkeistä.

MAINOS

Webinaaria varten osallistujien oli ollut mahdollista jättää kysymyksiä anonyymisti ennakkoon ja sen aikanakin oli mahdollista kysyä mieleen tulevia kysymyksiä, joko puheyhteydellä, chat-osioon tai Moms for Kidsin WhatsApp-numeroon. Erinomaisia kysymyksiä oli tullut muutama ennakkoon ja näihin oli ehditty pohtia vastauksia ja saatiin vastaukset tilaisuuden aikana.

Arjensäästövinkeistä aloitti kertomaan Tuire Viinamäki, joka oli palannut loppiaisen jälkeen kahden vuoden hoitovapaalta takaisin mukaan OmaSp:n työremmiin. Hänellä oli siis nyt jaettavanaan kotiäitiydenkin näkökulman pohjalta hyviä säästövinkkejä ja vastauksia säästämiseen liittyviin kysymyksiin. Hoitovapaan pienehkö hoitoraha oli laittanut entisestään hiomaan arkitalouden kulutustottumuksia säästeliämpään suuntaan.

– Meillä pyritään käymään kerran viikossa kaupassa, jotta heräteostokset jäisivät pois. Aloitan laatimalla viikoksi ruokalistan, sen jälkeen tarkistan löytyykö kaapista tarvittavia aineksia ja laitan ostoslistalle puuttuvat. Tarjoushaukka kun olen, katson punalaputetut tuotteet. Mahdolliset tarjouslihatuotteet laitan heti kotona pakkaseen seuraavan viikon ruokalistan toteutusta varten odottamaan, Tuire vastaa kysyttäessä kuinka laatia kestävä viikkobudjetti ruokaa varten.

Tuire kertoo selviävänsä neljän henkilön ja kahden koiran perheessä yleensä noin 120 euron viikkobudjetilla ja vuorottelevansa ruuanlaitossa ruokalistaan sitoutuneen miehensä kanssa. Ulla vinkkasi väliin myös ottamaan koulujen sivuilta löytyviä ruokalistoja käänteisinä käyttöön, jo senkin vuoksi, että koulujen ruuat on valmiiksi suunniteltu ravintopitoisiksi.

Rahankäytön säännöstelemistä ja säästämistä koskeviin kysymyksiin Tuirella oli myös antaa vastaukset kuin apteekinhyllyltä.

– Ensimmäisenä steppinä suosittelen tarkastelemaan omaa rahankäyttöä, näiden tulosten perusteella karsimaan omia kulujaan. Ostaa vain sitä mitä tarvitsee, eikä sitä mitä haluaa. Säästämisestä ei kannata tehdä pakkopullaa, sillä se ei kanna pitkälle, vaan aloittaa säästämällä vaikka 50 euroa kuukaudessa. Kannattaa laittaa sekin palkkapäivänä suoraveloituksena menemään säästötilille, silloin sitä tuskin edes huomaa säästävänsä, Tuire vinkkaa.

Lisäksi oli saatu ennakkokysymys pankille: kuinka pankki voi auttaa, jos perheen tulotaso yllättäen romahtaisi esimerkiksi sairauden vuoksi?

– Varaudutaan ennen kuin on tapahtunut, johon säännöllinen säästäminen auttaa. Mutta myös ehdottomasti suositeltavia ovat lainaturvat ja henkivakuutus tahattoman työttömyyden tai esimerkiksi puolison kuoleman varalle, vastaa Helena.

Vaate- ja harrastuskustannukset ruotuun

Helena ja Tuire kehoittivat myös tarkastelemaan rahankulutusta vaatteiden osalta. Helena kertoi panostavansa laatuun, etenkin talvivaatteissa, sillä kunnollisissa ja hyvälaatuisissa vaatteissa voi tuoda ison säästön pitkällä aikavälillä.

Hän myös kertoi suosivansa kirppistelyä, niin ostaen kuin myydenkin. Tuire ja Ulla kertoivat näiden lisäksi vielä vaihtavansa usein vaatteita keskenään, sillä toisen vanha on itselle uusi. Moms for Kidsin vaatepankit on myös oiva keino säästää, etenkin lasten vaate- ja harrastusväline-hankinnoissa.

Myös ”kapselipukeutuminen” tuotiin hyvänä vaihtoehtona esille vaatekustannusten ja määrän minimoimiseksi.

Naiset ehdottivat näiden lisäksi kilpailuttamaan vakuutukset, puhelin- ja nettiliittymät, tarkastamaan mahdollisten sovellus- ja suoratoistopalveluiden tarpeen, pohtimaan rahastosäästämistä ja kertoivat omia sähkönsäästövinkkejään.

Helena oli samaisena aamuna heittänyt vielä kollegalleen vinkin vaihtaa autoilu hyötyliikuntaan, kävellen tai pyöräillen, sillä työmatkoissakin voi säästää pitkän sentin.

Loppuun Ulla oli säästänyt vielä tärkeän kysymyksen koskien edullisia harrastusmahdollisuuksia Järviseudulla sekä joukkueurheilumahdollisuuksista lapsille ja nuorille tilanteissa, joissa raha meinaa käydä niiden esteeksi.

Tuire vastasi kertoen Oma Säästöpankkisäätiön myöntämistä tukipaketeista urheiluseuroille, 4H-hankkeisiin, yhdistyksiin ja muille toimijoille, joiden tarkoituksena on tähdätä nimenomaan siihen, että ihmisillä olisi hyvä olla ja mahdollisuus harrastaa.

Urheiluseurat pitävät tärkeänä lasten ja nuorten saada harrastaa, ja tulevatkin usein tarvittaessa vastaan kustannuksissa. Hän kehoittikin perheitä olemaan urheiluseurojen hallintoon rohkeasti yhteydessä, sillä he osaavat neuvoa avustuksista enemmän.

Kristiina ja Ulla olivat lisäksi koonneet avustuskanavia, jotka tukevat 7-17-vuotiaiden harrastustoimintaa, Vimpelin kunnalta Moms for Kidsille myönnettyä harrastustukea unohtamatta.

Näiden lisäksi he toivat esille seurakunnan ja sosiaalitoimen avustavat tahot ja kertoivat paikallisten seurakuntien monipuolisista harrastus- ja kerhomahdollisuuksista, joissa suurin osa toiminnasta on ilmaista.

– Pienistä puroista syntyy isommat virrat, niin myös säästämisessä, jos minäkin pystyn siihen, sinäkin pystyt!, huikkasi Ulla hyväntuulisesti kuulijoille tilaisuuden lopuksi.

Annika Brander

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät