Kirjastonhoitaja Seita Rönkä on kummitusjuttuja keksivä kirjailija!

Kirjastonhoitaja Seita Rönkä on kirjoittanut neljä nuortenkirjaa. Niissä liikutaan yliluonnollisten juttujen parissa – viimeisin, Kaksoisjoen kartanon kummituskierros, on ihan oikea kummitusjuttu!
Mainos[adrotate banner="3"]

Alajärven kaupunginkirjastossa on syksystä saakka ollut kirjastonhoitajana kauniisti hymyilevä, rauhallisen sorttinen naisihminen, jonka sisään kätkeytyy yliluonnollisia tarinoita ja kummitusjuttuja kirjoittava kirjailija!

Iisalmesta kotoisin oleva, Vieremällä lapsuutensa viettänyt Seita Rönkä muutti Alajärvelle viime syksynä Viitasaarelta työn perässä, eikä ole ratkaisuaan katunut. Seita on viihtynyt Alajärvellä erinomaisesti, onhan paikkakunta juuri sopivan pieni, mutta palveluja on riittävästi eikä Seinäjokikaan ole kaukana.

MAINOS

Jo kirjastonhoitajan ammatti viittaa vahvasti siihen, että Seitalle kirjallisuus on aina ollut rakasta. Mutta niin on ollut myös kirjoittaminen, sillä hän on aina pitänyt päiväkirjaa ja kirjoitellut kirjeenvaihtokavereille. Niinpä ajatus siitä, että joskus itsekin kirjoittaisi kirjan, on ollut aina läsnä.

Hän opiskeli aikanaan pitkään Joensuussa, jonka jälkeen Viitasaarella työskennellessään hän viimein tarttui toimeen.

– Jostain syystä hevoset kummittelevat aina mielessäni, Seita kertoo ja sanoo olleensa pienenä tyttönä heppahullu ja ratsastaneensakin vielä nuorenakin, mutta sen isommasti hevoset eivät kuitenkaan hänen omassa elämässään ole olleet läsnä. Kirjoihin ne sen sijaan tuntuvat aina löytävän tiensä.

Seita Rönkän ensimmäinen kirja, Koutamäen Noita, julkaistiin vuonna 2018. Sen ja myöhempien kirjojen kustantajana on toiminut vaasalainen Haamu-kustannus, varsin osuvasti ajatellen sitä, että Seitan kirjoissa liikutaan yliluonnollisissa ilmiöissä.

Koutamäen Noidassa Lone -niminen tyttö seikkailee hevosensa kanssa ja parivaljakon seikkailut jatkuvat myös kirjasarjan kahdessa muussa osassa.

Tämä kirjasarja on suunnattu yläasteikäisille nuorille, mutta Seita tietää sen kuluneen myös nuorempien käsissä.

Koutamäki -sarja on nyt kirjoitettu loppuun ja viime keväänä ilmestyi Seitan neljäs nuortenkirja, Kaksoisjoen kartanon kummituskierros!

Se on nimensä mukaisesti kummitusjuttu, jonka helsinkiläinen päähenkilö Reetta joutuu korpeen kaksoisjoen kartanoon keskellä talvea. Mukana on myös Reettan isä ja kartanossa on sukulaisia, kaksoset jotka kertovat kartanossa kummittelevan!

Tätä juttua Reetta ei tietenkään usko, mutta kuinkas sitten käykään… Kartanolla on myös ratsastustalli, joten hevoset ovat mukana edelleen! Tämä kirja on suunnattu 4.-6. luokkalaisille, mutta myös sitä vanhemmille nuorille.

Ideat kirjoihinsa Seita kertoo saavansa omasta mielikuvituksestaan. Kummitusjuttuja hän muistaa kertoneensa ja kuulleensa jo lapsena, kun serkkujen kanssa ukkosella pimeässä niitä kerrottiin.

Kun idea kirjaan tulee, hän laittaa sen paperille, alkaa kehitellä juonta ja kirjoittaa tekstiä. Tekstin edetessä selviää, miten tarina loppuu.

Kun Seita on kirjoittanut kirjan, hän työntää sen mielestään riittävän pitkäksi aikaa ennen kuin palaa sen pariin ja alkaa miettiä, mitä siitä puuttuu ja mitä pitää karsia.

Kaksoisjoen kartanolle on todennäköisesti tulossa jossain vaiheessa jatkoa, vaikka vielä idea kirjan sisällöksi ei ole auennut. Monia muita ideoita Seita on jo pyöritellyt paperilla, mutta Kaksoisjoen kartanon tarina tuntuu tällä hetkellä ajautuneen umpikujaan.

– Viimeistään kesälomalla voisi olla hyvä hetki tehdä työtä sen eteen, että uusi kirja lähtee taas rullaamaan.

Vaikka kirja syntyykin ideasta, on kirjoittaminen silti kovaa työtä. Ensimmäistä kirjaansa Seita kirjoitti joka päivä töiden jälkeen kahden tunnin ajan. Työn rytmittäminen on tärkeää, jotta se etenee.

Seita Rönkän nuortenkirjoja on saatavilla ainakin nettikaupoista sekä lainattavissa kirjastolta. Koutamäki sarjaa on saatavilla myös äänikirjana.

Tuula Jokiaho

MAINOS
Edellinen artikkeliPäättäjäisviikonloppu Nelimarkka-museolla
Seuraava artikkeliJoonas Erkkilä & Unelman uusi single Tuuliajolla julkaistaan huomenna!