-0.2 C
Alajärvi
perjantai 23.2.2024
MAINOS

Ohjaamon palveluita myös Vimpelistä

Vimpelin Saarikentän kupeessa sijaitsevaan Kuntalaisten olohuoneeseen on saatu uudenlaista toimintaa, jonka kohderyhmänä ovat kaikki alle 30-vuotiaat kuntalaiset.

Alajärvi-Vimpelin Ohjaamon toiminta laajenee siten, että Vimpelin Ohjaamon palveluita on saatavilla tiistaisin kerran kuukaudessa.

MAINOS

Vimpeli-viikkoa täydentää Ohjaamon perjantaisin tehtävä jalkautuminen Vimpelin yhteiskoululle yläkoululaisten ja lukiolaisten välituntitoimintaan. Aikaisemmin Alajärvi-Vimpelin Ohjaamo on palvellut livenä vain Alajärven Kirkkotiellä kahdesti viikossa.

Ohjaamo on valtakunnallinen, kaikille alle 30-vuotiaille tarkoitettu paikka, jossa saa maksutonta tukea ja apua esimerkiksi työllistymiseen, asumiseen, terveyteen ja hyvinvointiin, vapaa-aikaan ja harrastuksiin sekä TE-palveluihin ja Kela-asiointiin yhdestä paikasta.

Toiminta on maksutonta ja matalaan kynnykseen perustuvaa. Ohjaamokoordinaattori Jaana Virsula sanoo, että Ohjaamoon voi tulla, olipa asia iso tai pieni. Erityistä haastetta tai ongelmakohtaa ei elämässä tarvitse myöskään olla, vaan Ohjaamossa voi piipahtaa vaikkapa kahvilla juttelemassa arkipäivän asioista.

Matala kynnys

Alajärvi-Vimpelin Ohjaamon toiminta käynnistyi vuonna 2018. Vimpelissä tiistaina alkanut toiminta oli kunnan suunnalta esitetty toive ja Alajärveltä oltiin myös Vimpeliin yhteyksissä toiminnan laajentamiseen liittyen. Kuntalaisten olohuone sopii Vimpelin Ohjaamon kotipesäksi useasta eri syystä.

– Nuorille on helpompi tulla tänne kuin esimerkiksi kunnantalolle. Ohjaamolle ei tarvita omaa erillistä tilaa, sillä käymme täällä kerran kuukaudessa ja toimimme pop up -tyylisesti. Teimme tilan käyttämisestä yhteispäätöksen kunnan kanssa, valottaa Jaana Virsula.

Ohjaamoon tulevalla nuorella tai nuorella aikuisella on mahdollisuus hoitaa Kela-asioita etäyhteyden avulla. Ohjaamokoordinaattori Virsula sanoo, että etenkin nuorelle voi olla luontevampaa hoitaa Kela-asiointia aikuisten kanssa.

– Etäyhteyden päässä olevat Kelan virkailijat ovat todella mukavaa porukkaa ja he ovat tottuneet asioimaan nuorten kanssa. He ovat olemassa nimenomaan Ohjaamoiden asiakkaita varten.

Nuorten ja nuorten aikuisten keskuudessa suosittuihin Ohjaamon palveluihin kuuluvat ammatinvalinnanohjaajan tarjoamat palvelut. Ammatinvalinnanohjaaja käy Alajärvellä säännöllisin väliajoin ja ottaa vastaan asiakkaita, joilla on haasteita suunnitella omaa alaa. Palvelun piirissä ovat jatkokoulutukseen hakevat tai esimerkiksi alanvaihtoa suunnittelevat. Ammatinvalinnanohjaajan palvelut ovat TE-palveluiden alaisia.

Avoimin mielin

Esimerkiksi nuortenilloissa tehtyjen kyselyiden perusteella Ohjaamon toiminta on alajärveläisille tuttua. Sen sijaan nuorten on ehkä vaikeampi hahmottaa Ohjaamo-toiminnan monialaisuutta.

– Samasta rakennuksesta, samasta puhelinnumerosta, saman sähköpostiosoitteen alta löytyy monta eri ammattilaista, jotka ovat valmiina auttamaan. Apua voi saada työttömäksi ilmoittautumisessa, työnhaussa, kouluttautumisessa ja erilaisten tukien hakemisessa.

– Nämä kaikki asiat pystytään hoitamaan saman katon alla ja mahdollisesti myös samaan aikaan, jos tiedetään asiakkaan tulosta ja pystytään järjestämään oikeat asiantuntijat paikalle.

Jaana Virsulan toiveissa on, että etenkin vimpeliläiset nuoret aikuiset löytäisivät Ohjaamon palvelut.

Alajärvi-Vimpelin Ohjaamo tekee yhteistyötä vapaa-aikatoimien, etsivän nuorisotyön, lähialueen lukioiden, Sedun ja Seamkin kanssa. Ohjaamo järjestää lähiaikoina Etsivän nuorisotyön kanssa kesätyönhakupajan Alajärvellä ja on mukana myös korkeakouluinfossa. Ohjaamo ja Järvi-Pohjanmaan kansalaisopisto tarjoavat kaikille alle 30-vuotiaille vimpeliläisille ja alajärveläisille maksuttoman hygieniapassikoulutuksen.

Alajärvi-Vimpelin Ohjaamon aukioloajat löytyvät Instagramista ja Facebookista ja Vimpelin kunnan kotisivulta. Vimpeli-viikoista aiotaan tiedottaa myös flyereillä, joita löytyy niin nuorisotila Montusta, kirjastosta kuin kouluiltakin. Ohjaamon palveluille ei ole alaikärajaa, mutta Jaana Virsula kokee, että alakouluikäiset eivät vielä hyödy Ohjaamon palveluista.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät