Aapiskujan koulun avoimet ovet vetivät väkeä Rantakylälle

Koulun toinen eskarilaisten luokista oli saanut kauniin värikkään sisustuksen, jossa pienten oppilaiden kelpaa opiskella!

Vimpelissä Hirsiniementiellä sijaitseva Rantakylän koulurakennus on pitkän tauon jälkeen herännyt jälleen eloon. Koulurakennus on tähän saakka vuosia palvellut lähinnä satunnaisten tapahtumien ja liikuntakerhojen järjestämispaikkana.

Eskarilaisten ryhmässä Eija-Liisa Lassila oli jakanut pikkupörriäiset erilaisten touhujen pariin oppimaan, tässä ollaan harjoittelemassa sanojen yhdistämistä kuviin korttien avulla.

Nyt se on kuitenkin saanut tehtäväkseen aloittaa uuden aikakautensa Aapiskujan koulun väistötiloina tarjoten tilat muun muassa eskari- ja ykkösluokkalaisia, erityisopetusta, ruokalaa, terveydenhoitajaa sekä liikuntatunteja varten. Pihalle on lisäksi rakentunut uutuuttaan hohtava hirsinen lisärakennus 2- ja 3-luokkalaisten koulunkäyntiä turvaamaan

MAINOS

Viime viikon torstaina Aapiskujan koulu toivotti yleisön tervetulleeksi tutustumaan näihin 0-3-luokkalaisille järjestettyihin väistötiloihin. Ovet olivat avoinna ja vierailijoille oli tarjolla myös kahvia, pullaa ja keksiä.

Siinä missä vielä vuosi sitten koulurakennuksen ovien takaa saattoi kohdata hämärät, kolkot ja hiljaiset käytävät, nyt sisälle tullessa vastaan vipeltää pienten lasten iloisia kasvoja tulijaa tervehtien.

Riikka Jaatinen valistamassa uudessa koulurakennuksessa kolmosluokkalaisille liikunnan, puhtauden ja levon tärkeydestä.

Edellisten vuosien väritön ja kalpea ilme on vaihtunut iloiseen värien tanhuun, käytävien seinät ovat nyt täyttyneet iltapäiväkerholaisten kauniista taideteoksista ja lasten koulupäivien sisällöstä kertovista teoksista. Muutoinkin tunnelma on saatu viriteltyä kepeän kotoisaksi ja leppoisaksi, eikä ilmapiiri ole lainkaan niin laitosmainen kuin kouluissa usein odottaisi olevan.

Erillisen hirsirakennuksen kakkos- ja kolmosluokkalaisten koulutaival on myös saateltu alkuun onnistuneesti. Kaikki näyttää suhteellisen nopeasta toteutusaikataulusta huolimatta suunnitellun varsin huolellisesti toimivaksi kokonaisuudeksi.

Käytännöllinen naulakkotila säilytyslokeroineen kutsuvat ensimmäisenä ovesta tulijaa jättämään takkinsa naulakkoon. Viihtyisien luokkahuoneiden valoisuudesta pitävät huolen useat metsäisen maiseman ikkunanäkymin varustetut ikkunat. On myös pidetty huolta, että pidemmätkin koulupäivät taittuvat vaivattomasti laadukkailla ja ergonomisilla tuoleilla istuen.

1B-luokkalaiset haluavat mieluusti kutsua yläkerran viihtyisää ullakkohuone-luokkaansa ”omaksi tornitalokseen”.

Yhteistyössä on voimaa!

Aapiskujan koulun ala-asteen erityisopettaja Maaret Mäkiniemi löytyi ensimmäisenä vastailemaan koulun vaihdosta koskeviin kysymyksiin. Miten muutto sujui ja kuinka uusissa tiloissa on lähtenyt opetus käyntiin?

– Homma laitetaan ja saadaan pyörimään missä vaan, kaiken kaikkiaan hyvin on lähtenyt sujumaan, lausahtaa Maaret tuttuun rentoon, mutta varmaan tapaansa.

– Muutto oli alusta alkaen hyvin suunniteltu. Hommat jaettiin niin, että esimerkiksi liikuntavastaava hoiti liikuntavarusteiden muuton ja niin edelleen kukin oman aihepiirinsä mukaan. Ajettiin kahdessa päivässä tavarat sisään ja sitten sitä oli mukava vaan aloittaa touhut uusissa tiloissa.

– Onneksi muutto saatiin järjestymään jo kahta päivää ennen hiihtolomaa. Päästiin testaamaan kaikki toimivaksi, niin kuljetus kuin tilojen toimivuuskin. Siitä oli loman jälkeen helppo jatkaa, tuumaa Maaret tyytyväisenä.

Vanhemman koulurakennuksen opettajanhuone oli sisustettu viihtyisäksi, sisustukseen täydellisesti sopivat kappaverhot oli keksitty ommella entisen Aapiskujan koulun pitkistä verhoista uuteen tyylikkääseen muotoonsa.

Opetustilojen toimivuuden saattoi huomata koulua kiertäessä, uudenaikaiset opetusvälineet ovat sujahtaneet vanhan koulun seinille huomaamattomasti sekä tilojen käytännölliset ratkaisut säilytystiloineen ja istumisjärjestelyineen vapauttavat parhaimmalla mahdollisella tavalla tilaa opetukselle ja antavat lapsille liikkumatilaa ympäristöön.

Löytyykö opetustiloissa kenties vielä jotain parannettavaa ja mitä toiveita jatkoon?

– Tietysti odotetaan uutta koulua ja sitä toivoo, että tämä säilyy terveenä.

Rantakylän koulurakennuksen seinät ovat nyt täyttyneet iltapäiväkerholaisten kauniista taideteoksista ja lasten koulupäivien sisällöstä kertovista teoksista, myös värikkäitä ja kodikkuutta tuovia mattoja oli levitelty lattioille.

– Harmillista on, että joudumme olla kahdessa eri rakennuksessa tällä hetkellä. Opettajillakin on kaksi eri opettajanhuonetta, toinen tässä rakennuksessa ja toinen tuolla uudessa. Yritetään kuitenkin parhaamme, ettei meistä tulisi kahden talon väkeä. Riikka kyllä varmasti pitää siitäkin hyvän huolen, ettei niin pääse käymään, toteaa Maaret luottavaisena.

Samat kysymykset heitettiin myöhemmin pohdittaviksi myös koulun rehtorille, Riikka Jaatiselle.

Vierailijoille oli tarjolla kahvia, pullaa ja keksiä, taustalla koulun lasiovinen sisäänkäynti, jonka eteen avautuu heti koulun ruokala.

– Koulun toimintakulttuurin vahvuus mitataan muun muassa muutoksissa. Erityisen tärkeää on aikuisten suhtautuminen ja asenne asiassa kuin asiassa. Tämä heijastuu aina myös oppilaisiin ja opiskeluilmapiiriin.

– Olemme onnistuneet tarjoamaan muutoksen keskellä oppilaille arjen, joka paikasta riippumatta on toimintakulttuuriltaan samana pysyvä. Muutoksen jälkeen on tärkeää laskeutua varsinaisen perustehtävämme äärelle, joka vielä tänä päivänä on oppiminen ja opettaminen, Riikka pohtii.

Uuden lisärakennuksen viihtyisä opettajanhuone palvelee niin opettajien lepotilana kuin tarjoten tarvittaessa lisätilaa oppilaiden opetukseenkin.

– Koulun arki on saatu pyörimään väistötiloissa toivotulla tavalla. Henkilökuntamme joustava ja eteenpäin menevä toiminta on ollut enemmän kuin ihailtavaa. Myöskin koulumme talonmies ja koko siivous- ja keittiöhenkilökunta on ollut muutossa mukana ihan joka solulla. Muuttopäivänä lukiomme vapaaehtoisia opiskelijoita oli mukana kantamassa pulpettia ja ruokalan kalustoa. On ollut ilo jälleen huomata, miten yhteistyössä on voimaa!, iloitsee Riikka tyytyväisenä.

– Avoimet ovet toivat meille koulumaailmaan tutustujia runsaslukuisesti. Hienoa, että koulutyö on kiinnostusta herättävää! Kiitos vierailustanne ja tervetuloa uudelleen, toivottaa Riikka hyväntuulisesti.

Annika Brander

Uuden lisärakennuksen valoisaan ja käytännölliseen aulatilaan on helppo tulijan jättää ulkovaatteensa.
MAINOS
Exit mobile version