Virolaiset lapset pääsevät pian oppimaan leikkien ja liikkuen alajärveläisen Sari Salon vinkein!

755
Myllykankaan kyläkoulun luokanopettaja, neuropsykiatrinen valmentaja, tietokirjailija, kouluttaja ja yrittäjä Sari Salo Suomi Areenalla Porissa kutsuvieraana vetämässä opetustuokiota opettajille. Kuvassa näkyvät Sarin suunnittelemat Peppu irti penkistä -toimintamatot valmistaa alajärveläinen ompelija Riika Herttola.
Mainos[adrotate banner="3"]

Myllykankaan kyläkoulun luokanopettaja, neuropsykiatrinen valmentaja, tietokirjailija, kouluttaja ja yrittäjä Sari Salon kirjan ”Peppu irti penkistä” käännösoikeudet on myyty Viroon! Ihan pian siis myös virolaiset lapset pääsevät oppimaan leikkien ja liikkuen!

Sari Salo on kirjoittanut opettajille suunnattuja ideakirjoja toiminnalliseen oppimiseen. Peppu irti penkistä oli kirjoista ensimmäinen ja se ilmestyi vuonna 2017. Sitten ilmestyi Digihiki ja viimeisimpänä vuonna 2021 Sanataikoja ja lukuloitsuja.

MAINOS

– Peppu irti penkistä on toiminnallisen oppimisen yleiskirja ja Digihiki pitää sisällään ideoita siitä, kuinka lapsi saadaan digilaitteiden avulla liikkumaan, passiivisen koneella nököttämisen sijaan. Sanataikoja ja lukuloitsuja on suunnattu esi- ja alkuopetukseen ja kirjassa vierailevat myös alajärveläiset opettajat Heli Neulaniemi ja Tarja Pitkänen.

Kirjojen taustalla on se, että aikaisemmin Sari jakoi opettajien someryhmässä ideoitaan toiminnallisesta oppimisesta ja ne tulivat todella suosituiksi. – Opettajat pyysivät tekemääni materiaalia oman opetukseensa avuksi.

– Yhtenä kesäpäivänä sain puhelinsoiton kustantamolta ja siellä kyseltiin, haluaisinko tehdä kirjan opettajille jakamistani ideoista.

– Ihmettelin, miten kustantamoon oli välittynyt tieto tekemistäni materiaaleista ja ideoista. Tulin siihen tulokseen, että jos tällä tavoin saadaan iloa, innostusta ja liikettä oppimiseen, on haaste pakko ottaa vastaan.

Peppu irti penkistä -kirjan käännösoikeudet on myyty Viroon ja näin matka kohti kansainvälistä levitystä on alkanut!

Peppu irti penkistä oli heti ilmestyessään menestys. Viikko ilmestymisen jälkeen kirja oli loppuunmyyty ja siitä otettiin toinen painos. Nyttemmin sitä on myyty noin 7000 kappaletta, joka on valtava määrä. Esimerkiksi keskiverto tietokirja myy noin tuhat kappaletta.

– Yhteensä kirjojani on maailmalla jo yli 13000 kappaletta, mikä on kustantamoni PS Kustannuksen mielestä aivan uskomaton määrä.

Ideoista vientituotteeksi

Kirjojensa myötä Sari on saanut kouluttaa opettajia eri puolilla Suomea, osallistua Liikkuvan koulun seminaareihin kouluttajana, puhua suurille yleisöille ja olla kouluttamassa opettajankoulutuslaitoksissa.

– Yksi mieleenpainuva hetki oli, kun elokuussa koulun ollessa alkamassa Yleltä tuli puhelu, että voisinko saapua seuraavana aamuna Ylen aamu TV:n lähetykseen Peppu irti penkistä -kirjan kanssa.

– Onneksi koululta on löytynyt joustoa ja kun minä olin telkkarissa puhumassa, niin koko koulu katsoi lähetystä!

Jännittävä päivä oli myös Teknologiateollisuuden palkinnosta seurannut Ylen kuvausryhmän vierailu luokkani metsäretkipäivässä, Suomi Areenassa Porissa ollut esiintyminen ja tietysti upeat Linnan juhlat!

Lisäksi yksi huikea juttu tapahtui raskaan koronakevään jälkeen. – Sain puhelun, jossa soittaja kertoi olevansa ministeriöstä. Hän kysyi, ottaisinko vastaan videopuhelun kehitys- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnarilta.

– Nieleskelin hetken ja kysyin, että ehtisinkö edes kammata hiukset, koska kyseessä oli videopuhelu. Se nauhoitettiin julkaisua varten ministeriön sivuille ja sosiaalisen median kanaville.

Puhelun tullessa Sarilla ei ollut mitään käsitystä, mitä se koski. – Skinnari kiitti minua siitä työstä, jota olin tehnyt koronakevään aikana etäkoulussa lasten liikuttamisen hyväksi.

– Olin jakanut vinkkejä opettajille toiminnallisiin etätunteihin ja jollain tavalla nuo asiat olivat päätyneet ministerin korviin. Videoitavan osuuden jälkeen jäin vielä keskustelemaan Villen kanssa tästä Peppu irti penkistä -menetelmästäni ja muistan, miten hän lopuksi sanoi: Kuule Sari! Tästä pitäisi tehdä oikein vientituote!

Sari Salo on ollut opettamassa myös Turun opettajankoulutuslaitoksessa tulevia opettajia.

Nyt kirja on lähdössä kansainväliseen levitykseen Virosta alkaen. Tarkkaan Sari ei tiedä, miten Viro tuli mukaan kuvioon. – Olin saanut Tarton yliopistolta viikkoa aiemmin kutsun saapua sinne kouluttamaan opettajia englannin kielellä.

– Kun olin toipunut siitä kutsusta, otti kustantamoni yhteyttä ilouutisin. He ilmoittivat, että virolainen Koolibri-kustantamo ostaisi oikeudet Peppu irti penkistä -kirjaan. Kyselivät, sopiiko että leikkejä ja materiaalia muokattaisiin paikalliseen kulttuuriin ja kouluun sopivaksi.

– Kun ilmoitin, että asia on ok, oli sopimus Viroon nopeasti tehty. Koulutus Tartossa, johon minut oli juuri kutsuttu, ei liittynyt kirjan kääntämiseen, se oli vain sattumien summa!

Muutamia vuosia sitten Sari perusti Toiminnallisen oppimisen verkkokoulun, jossa on tällä hetkellä jo tuhansia leikkejä, pelejä, materiaalia ja ideoita. Sieltä opettajat saavat ideat suoraan käyttöönsä ja voivat kouluttautua verkkokoulun sivuilla surffaillen.

– Opettajilta on tullut ihanaa palautetta, jossa kerrotaan heidän saaneen lisää virtaa työhönsä ideoiden avulla ja oppilaat nauttivat Peppu irti penkistä -harjoituksista. Myös vanhemmilta on tullut erinomaista palautetta.

Verkkokoulua käytetään niin pienissä kuin isommissakin kouluissa. Käyttäjiä on myös Suomi-kouluissa eri puolilta maailmaa. – Uskoisin, että vähiten käyttäjiä löytyy täältä omalta paikkakunnalta ja lähipitäjistä. Kukaan kun ei ole profeetta omalla maallaan.

Neuvotteluja verkkokoulun käännösoikeuksista on käyty jo Meksikoon. – Myös Espanjasta on tullut kyselyjä opetusmetodistani. Sieltä on tulossa vierailijaryhmä koulullemme toukokuussa ja mahdollisesti lähden syksyllä Barcelonaan kouluttamaan opettajia.

– Välillä on pakko pysähtyä miettimään, mitä kaikkea on vuosien aikana tapahtunut ja miten tässä oikein on käynyt näin. Koen että aikana, jolloin lasten liikkumattomuus huolestuttaa kansanterveydellisestikin, olen ainakin yrittänyt kantaa korteni kekoon, Sari toteaa.

– Liikuntatuntien määrä ei ole kouluissa lisääntymässä, joten on tärkeää tuoda liikuntatuokioita osaksi muita oppitunteja. Minulla on ollut onni saada työskennellä ihanassa Myllykankaan kyläkoulussa jo 30 vuoden ajan. Siellä minut ja jatkuvasti lisääntyvät uudet ideani otettiin vastaan jo alkumetreillä vanhempien ja henkilökunnan puolesta hyvin lämpimästi, eikä tekemisiäni ja toimintatapojani kyseenalaistettu.

– Voisin kuvitella, että kaikissa kouluissa tämä ei olisi ollut mahdollista. Olen hyvin kiitollinen myös Tarjalle ja Helille, jotka ovat tällä hetkellä minulla töissä verkkokoulussa jakamassa työtaakkaa. Sitä täytyy pyörittää oman koulutyön ohessa aamuisin ja iltaisin.

Unelmia myös tulevaan

Vaikka paljon on saatu aikaan, on Sarilla haaveita ja unelmia myös tulevaan. – Minulla on toiveena saada sekä kirjani että verkkokoulu vientituotteeksi laajassa mittakaavassa.

– Haluaisin myös perustaa säätiön, joka tarjoaisi köyhien maiden lapsille mahdollisuuden kouluun ja että voisin viedä sinne itse omaa osaamistani ja uusia tapoja oppia.

– Ukrainalaislapsille haluaisin mahdollisuuden verkkokoulun käännösmateriaaliin. Näin tasoitettaisiin heille oppimisen alkuun pääsyä uudessa kotimaassa.

– Jos kaikki tähdet osuvat kohdilleen, ovat nämäkin haaveet mahdollisia. Niin paljon uskomattomia asioita on viime vuosien aikana tapahtunut!

Tuula JokiahoMAINOS
Priimatassi alusasujen pop-up-myynti Kyyjärven Paletissa