24.7 C
Alajärvi
maanantai 27.5.2024
MAINOS

Yritysten tietoturvan tärkein resurssi on henkilöstön osaaminen – ja samalla käyttäjä on suurin riski

Alajärvellä yrittäjät saivat rautaisannoksen oppia tietoturvallisuusasioista, kun JAPO tarjosi yrittäjille aamupalan sekä työkaluja tietoturvalliseen toimintaympäristöön ja sujuvampiin työpäiviin.

Asioita läpikäyneen aamun anti kiteytyi loppukaneettiin siitä, että yrityksen tärkein tietoturvaresurssi on henkilöstön osaaminen, mutta että käyttäjä on toisaalta myös suurin tietoturvallisuusriski.

MAINOS

Tietoturva-asioihin yrittäjiä perehdytti Joel Viita-aho JAPOlta kertoen, mitä tietoturva on ja mitä sillä suojataan, mitkä ovat riskit ja uhkatekijät sekä sen, mitkä ovat työkalut parempaan tietoturvaan.

JAPO tarjoaa yrityspuolen palveluina ohjelmistoja, it-ylläpitoa, laitteita ja tarvikkeita, operaattoripalveluita, kasvavassa määrin turvatuotteita, kuten valvontakameroita ja mobiilipalveluita. Nämä kaikki palvelut tukevat toisiaan ja tietoturvaa.

Viita-ahon mukaan tietoturvalla suojataan yritysten toimintakykyä, tietoaineistoja ja rekistereitä, viestintää ja annetaan yrittäjälle mielenrauhaa.

– Tietoturva on näiden asioiden suojaamista turvallisilla järjestelmillä, suojausohjelmilla ja -laitteilla sekä oikeilla toimintatavoilla. Tietoturva on ennen muuta uhkien ja riskien ennakointia.

Tietoturvauhkia on tänä päivänä monenlaisia. Niitä ovat erilaiset tietoturva-aukot laitteiden ohjelmistoissa, virukset ja vakoiluohjelmat, roskapostit ja -viestit, huijaussivustot, kiristyshaittaohjelmat, palvelunestohyökkäykset, erilaiset kohdennetut hyökkäykset on nollapäivähaavoittuvuudet, jotka ovat tietoturva-aukkoja, joihin ei vielä ole löydetty korjauspäivitystä.

Tämän hetken ja vuoden uhkatilanteeksi Viita-aho mainitsi muun muassa älylaitteiden ja pilvipalvelimien tietoturvan, etätyöyhteydet, valtiollisten toimijoiden tukemat kohdennetut hyökkäykset, tekoälyn roolin tietoturvassa sekä tietoturvatietoisen kulttuurin luomisen.

– On olennaista olla tietoinen riskeistä ja laittaa asiat kuntoon.

Aamussa kuultiin myös niistä keinoista, joilla tietoturva-asiat voidaan yrityksessä laittaa kuntoon. – Jo pelkästään kirjautuiset ja salasanat voivat olla yrityksessä iso tietoturva-aukko, sillä monesti käytetään edelleen kymmenen vuotta vanhoja salasanoja ja suuri osa tietoturvariskeistä syntyy laitteista, joita ei ole päivitetty.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät