16.3 C
Alajärvi
sunnuntai 19.5.2024
MAINOS

Lasten hampaidenhoitorutiinit muodostuvat kotona

Olipa kerran hammaspeikko… Lasten päivittäisessä hampaidenhoitomaailmassa saattavat vilistä hammaskeijut ja -peikot vuorotellen, toisia koitetaan houkutella palkkion toivossa ja toisia välttää keinoilla millä hyvänsä. Niin, millä keinoin sitten voisi välttää katalat hammaspeikot parhaiten ja kelpaavatko reikäiset, paikatut maitohampaat vielä hammaskeijuille?

Vimpelin hammashoitolan hampaidenhoitoalan konkari Anne Hänninen saatiin vastailemaan näihin tärkeisiin kysymyksiin. Anne on valmistunut hammashoitajaksi 1990-luvulla ja työskennellyt niin isojen kuin pientenkin suunterveyden parissa jo yli kolmen vuosikymmenen ajan lähes yhtämittaisesti, väliin on mahtunut vain pari äitiysloman mittaista taukoa.

MAINOS

Anne kertoo, että hammashoitola pyritään tekemään tutuksi jo ihan pienestä pitäen ja ensimmäiselle hammashoitolakäynnille lapsi kutsutaankin jo vuoden ikäisenä.

– Eka käynti on tarkoitettu enemmän vanhemmille, jossa ohjaamme ja annamme ohjeita lapsen suunhoidosta. Mutta tarkoituksena on myös samalla totuttaa lapsi hammashoitolaan ja välittää tunne, että täällä on kiva käydä ja ettei täällä ole mitään pelättävää.

Mitä kaikkea lapsi voi odottaa hammashoitajien luona tapahtuvan vuosien varrella?

– Meidän hammashoitajien luona käydään muun muassa opettelemassa hampaiden harjausta, tehdään perustarkastuksia, oikomishoitoon liittyviä toimenpiteitä sekä kontrollikäyntejä.

Miten suunhoito on uudistunut työurasi aikana?

– Oikomishoito on mennyt selkeästi eteenpäin, silloin ei ollut paljon mitään oikomista, kun olin itse lapsi, Anne muistelee.

Siinä, missä aikuisten kahvihammasta kuuluu joskus kolottavan ennen kahvihetkiä, tuntuu löytyvän samankaltaiset ”karkkihampaat” lastenkin suusta. Kun houkutus syödä herkkuja ja makeaa käy liian kovaksi, voi alkaa lastenkin ”karkkihammasta kolottaa”. Siinähän ei ole mitään pahaa sinänsä, kun vaan muistaa pari juttua: ajankohdan ja kohtuuden.

– Parasta olisi ajoittaa se herkkuhetki heti ruuan jälkeen, mielellään yhdellä kertaa toteutettavaksi, jonka jälkeen muistaa vielä xylitol-tuotteella ehkäistä happohyökkäystä. Myös säännölliset ruokailutottumukset ovat tärkeitä, niin ettei tulisi naposteltua jotain vähän väliä, sillä se vain rasittaa hampaita, neuvoo Anne.

Niihin hammaskeijuihin palataksemme, joskus saattaa kuitenkin käydä niinkin, ettei aina niiltä rei’iltä välty. Mutta toimitukseen keijumaasta saapuneen  tiedon mukaan myös ne paikatut ja reikäisetkin hampaat kelpaavat hammaskeijuille.

Sieltä kuitenkin kehotetaan ehdottoman huolelliseen hampaiden hoitoon, jotta he saisivat noutaa mahdollisimman kauniita hampaita lasten luota, sillä ne ilahduttavat keijuja kaikkein eniten. Mitä vinkkejä hammashoitaja antaisi kotiin muistettavaksi, joka tukisi myös keijujen toivetta kauniista hampaista?

– Me yritetään täällä hammashoidossa tuoda sitä sanomaa, että hampaiden harjaaminen tapahtuisi aina aamuin illoin ja toivotaan tehtävän siitä arkirutiini jo ihan pienestä alkaen.

– Kun muistaa vielä fluoritahnan käytön ja xylitol-tuotteet, niillä pääsee jo hampaidenhoidossa pitkälle. Pienemmille on olemassa vähemmän fluoria sisältäviä tuotteita ja isommille, yli 6-vuotiaille, voi alkaa käyttää jo enemmän fluoria sisältäviä, ihan jo aikuisten hammastahnakin käy, vakuuttaa Anne.

Muistilista kotiin:

– Happamat ruuat ja juomat ovat hampaiden vihollisia, odota tunti seuraavien ruoka-aineiden nauttimisen jälkeen, ennen kuin peset hampaat: mehut, limsat, hedelmät, etikka (etikkasäilykkeet) ja happamat karkit!

– Pese hampaat aamuin illoin fluoripitoisella hammastahnalla kaksi minuuttia kerrallaan!

– Muista xylitol-tuotteet ruokailun jälkeen!

– Myös hampaiden lankaus kannattaa harjoitella varhain vanhempien avustuksella (hammaslankaimet käteviä). Ensin lankaus, sitten hampaiden harjaus päälle!

Annika Brander

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät