Koris seilaa myötätuulessa

Vedon Korisliiga-joukkue teki historiaa olemalla ensimmäinen naisten pääsarjatason pohjalainen mitalijoukkue. Pitkäjänteinen työ kantoi hedelmää ja historian toistaiseksi parhaaseen saavutukseen.

Vimpelin Vedon työ koripallon saralla palkittiin naisten Korisliigan pronssimitaleilla. Vuosia jatkunut sitkeä työ on tuottanut hedelmää yhdeksällä pääsarjakaudella.

Korisbuumi näkyy harrastajamäärien nousuna junioripuolella. Tyttöjen lisäksi myös poikien puolella on orastavaa kiinnostusta ja toiveena on mini-ikäisen poikajoukkueen perustaminen ensi syksynä.

MAINOS

Vedon naiset kohensivat peliään kauden edetessä ja vuodenvaihteen jälkeen lopulliseen kokoonpanoonsa muotoutunut joukkue taisteli alemmasta loppusarjasta ensin puolivälieriin Espoo Basket Teamiaja sieltä välieriin Torpan Poikia vastaan.

 
Minttu Isoranta (vas.), Neea Rannanpää ja Aino Riihimäki ovat Vedon omia kasvatteja. Rannanpää ja Riihimäki pääsivät maistamaan pääsarjajoukkueen arkea ensimmäistä kertaa päättyneellä kaudella. Kolmikko oli iloisissa tunnelmissa pronssimatsin jälkeen.

ToPo heitti itsensä finaaliin ja Veto lähti taistelemaan pronssista Forssan Alkua vastaan. Takamatkalla ottelussa ollut Veto pystyi lisäämään intensiteettiään päätösneljänneksellä ja lopulta joukkue palkittiin pronssimitalein. Veto on ensimmäinen pohjalaisjoukkue, joka on yltänyt mitalikantaan koripallon naisten pääsarjassa.

Syksyllä jatketaan

Tyttö- ja naiskoripallo ovat olleet Vedon vahvuuksia jo pitkään. Vahva juniorityö jatkuu edelleen ja jatkuvuutta on näkyvissä. Supermikroja ja mikro- ja minityttöjä on päättyneellä kaudella ollut 60–70. Toiveissa on saada lisää harrastajia ainakin kokeilemaan koripalloa.

Pojat aloittivat harjoittelun vuodenvaihteen jälkeen. Jos pelaajia tulee tarpeeksi paljon, Vetoon muodostetaan syksyllä minipoikien joukkue.

Vedossa lähdetään muodostamaan ensi syksynä myös C-tyttöjen joukkuetta, sillä vuonna 2011 syntyneet siirtyvät pelaamaan C-ikäisiin. Mikro- ja minitytöissä saadaan jalkeille useampi joukkue.

Minitytöissä Vedolla oli kaksi joukkuetta, joista toinen pelasi kevätkaudella Keskisen alueen ykkösdivisioonaa ja toinen kakkosdivisioonaa. Ykkösdivisioonan joukkue voitti alueen Final Four -turnauksen. Kakkosdivisioonajoukkue selvitti myös tiensä Final Fouriin ja oli neljäs. Mikrotyttöjen joukkue pelasi kevätkaudella ja oli omassa sarjassaan viides.

– Kehitystä on tapahtunut. On tärkeää päästä pelaamaan omanikäisten kanssa ja ottamaan vastuuta joukkueesta, minityttöjä valmentava Maija Peltola sanoo.

Mikro- ja minitytöissä oli viime kaudella yhteensä kuusi vetäjää. Supermikroissa vetovastuuta kantoi kuusi aikuista. Tarvittaessa vetoapua on saatu myös junioreiden vanhemmilta. Pelaajayhteistyötä on tehty naapuriseurojen kanssa. Vanhemmat juniorit ovat pelanneet Lapualla ja Lapuan ja Vaasan yhdistelmäjoukkueissa. Kaikille on löytynyt joukkue, jossa pelata.

Idolit lähellä

Vedon pronssisessa rosterissa seuran omia kasvatteja ovat Tuulia Anttonen, Roosa Haapala, Minttu Isoranta, Anni Kujala, Riikka Kujala, Neea Rannanpää ja Aino Riihimäki. Karoliina Rytkönen on puolestaan ammentanut koripallo-oppinsa Äänekoskelta.

Esikuvien löytyminen läheltä tsemppaa koripalloa harrastavia lapsia ja nuoria. Esimerkiksi minitytöt jakoivat yhden viikoittaisen salivuoron naisjoukkueen kanssa: toisessa päässä liikuntahallia treenattiin Suomen pääsarjatasolla, toisessa päässä oltiin pelaajapolun alkupäässä.

Nuoret pelaajat seuraavat tarkasti naispelaajien tekemisiä, oli sitten kyseessä harjoittelu tai jalan teippaaminen. Aloittelevalle juniorille samassa tilassa harjoittelu on ollut iso asia ja samalla pääsee tutustumaan pelaajiin, jotka ovat aidosti kiinnostuneita lasten kuulumisista.

Välitön tunnelma ja toisten kohtaaminen näkyi myös pronssijoukkueen mitalikahveilla, kun käytiin onnittelemassa pelaajia ja pyytämässä nimikirjoitus joukkuekuvan taakse.

– Naisten Korisliiga -joukkue tuo intoa ja positiivisia elementtejä junioreiden toimintaan. Joukkue antaa myös esimerkkiä nuoremmille, että kova työ palkitaan, miettii Maija Peltola.

Kova korispitäjä

Pronssimitalisteille järjestettiin päivän varoitusajalla Nelimarkan Leipomon kahvilaan mitalikahvit – ja menestys oli taattu. Sadalle hengelle varattu kakku loppui nopeasti.

Kunnanjohtaja Sam Leijonanmieli (vas.) ja Vedon puheenjohtaja toivat omat tervehdyksensä pronssijoukkueen kunniaksi järjestettyyn mitalikahvitilaisuuteen.

Mitalikahvitilaisuuden järjestämiseen vaikutti se, että pronssijoukkueen amerikkalaisvahvistukset Kristina King, Tynice Martin ja Alexandra Wittinger lähtivät kotimatkalle lähes välittömästi kahvittelun jälkeen.

Vedon puheenjohtaja Jari Lakaniemi kuvaili joukkueen saavutusta unelmien täyttymykseksi ja mahtavaksi saavutukseksi.

– Tätä saavutusta varten on tehty tässä pienessä ja pippurisessa kylässä tosi paljon töitä. Saavutuksesta kuuluu kiitos pelaajien lisäksi valmentajille ja juniorivalmentajille. Vedolle ja kunnalle mitali luo uskoa tulevaan. Mitali on todiste siitä, että osataan tehdä oikeita asioita ja että urheiluun kannattaa panostaa.

Kunnanjohtaja Sam Leijonanmieli nosti omassa tervehdyksessään Vedon yhdeksi maan kovimmista korispaikkakunnista – ja luonnollisesti Vedon yhdeksi kovimmista joukkueista.

– Aika lailla kaikki tilastot olivat sitä vastaan, että Vimpeli voi pärjätä koripallossa. Olemme pieni pitäjä, joukkueella on pienempi budjetti kuin muilla. Saavutuksessa korostuu valtaisan pitkäjänteinen koripallon eteen tehty työ. Vuosia ja vuosikymmeniä on uskottu, että kohta me rytkästään SM-mitali – ja nyt siihen päästiin. Tämä on aikamoinen jytky tähän pieneen kuntaan.

Naisten Korisliiga-joukkueelle on suunnitteilla kansanjuhla, josta tiedotetaan myöhemmin.

Virpi Poikelin

MAINOS
Exit mobile version