25.6 C
Alajärvi
perjantai 24.5.2024
MAINOS

Hoiskon tytöt saivat Liekin loistamaan – parhaan myyntipuheen palkinnon pokanneet pikkuyrittäjät tietävät, mitä tekevät!

Jos joku olisi sanonut syksyllä niille Hoiskon koulun oppilaille, jotka valitsivat yrittäjyyden valinnaisaineekseen, mitä kevääseen mennessä tapahtuisi, ei kukaan olisi uskonut.

Mutta kaikki on mahdollista, kun on ideoita, intoa ja rohkeutta toteuttaa unelmiaan – puhaltaa kipinät liekiksi ja panostaa täysillä siihen, mitä on tekemässä!

MAINOS

Yrittäjyyden valitsi valinnaisaineekseen kymmenen 4.-6. luokkien tyttöä. Nämä tytöt: Ellen Sivula, Emmi-Lotta Hotakainen, Eevi Joensuu, Alina Viitasaari, Vilma Kellokoski, Senja Lumijärvi, Saimi Peura, Karoliina Joensuu, Loviisa Kantonen ja Meri Yli-Sikkilä osoittautuivat ainutlaatuiseksi ryhmäksi, joka ensin hämmästytti yrittäjyyskasvatusta heille opettavan Anne Kantolan ja lopulta viime viikolla koko Suomen!

Kymmenkunta vuotta Hoiskossa on ollut mahdollisuus valita yrittäjyyskasvatus valinnaiseksi oppiaineeksi ja opetusta on toteutettu lähes koko sen ajan Pikkuyrittäjät toimintamallin mukaisesti. Tämä yrittäjyyskasvatusohjelma on osa Nuori Yrittäjyys ry:n toimintaa.

Homma lähti syksyllä rullaamaan, kun koulun kummiyritys Hoisko CLT:n toimitusjohtaja Tero Yli-Sikkilä tarjosi koululle uudenlaista sopimusta, jonka myötä pikkurittäjät saivat sponsoritukena myytäväksi kolmen eri yrityksen: Hoisko CLT:n, Finnlamellin ja Huvila Seppälän polttopuukuormia, jotka ovat tehtaiden ylijäämää.

Näin perustettiin yritys nimeltä Liekki, jolle yrittäjät laativat suunnitelmat markkinoinnista ja tilauksista. Kuljetukset hoiti Autoyhtymä Mertaniemi Oy.

Kun myynti alkoi, yrittäjät myivät kaikki puut yhden tunnin aikana! Puhelin kilisi kuumeisesti ja siihen vastatessa saatiin hyvää oppia siihen, että vaikka jonottajia oli lagalla, jokainen tilaus tuli hoitaa yhteystietoineen tarkasti loppuun saakka.

Kun puukauppa oli hoidettu, siirtyi Liekki uudelle liiketoiminnan alueelle ja alkoi myydä hiekoitussoraa, jota yritykselle lahjoitti Koneurakointi M&S Kantonen. Sangot soran pakkaamiseen saatiin Punaisen Tuvan Viinitilalta.

Tytöt pakkasivat soraa ja myivät sitä niin, että viimeiset sangolliset myytiin juuri vuoden vaihteessa ennen kuin kaupunki alkoi jakaa hiekoitussoraa ilmaiseksi!

Koska touhun makuun oli päästy, alkoivat tytöt ideoida lisää tekemistä. Perustettiin ystävänpäivän pop up kahvila ja toinenkin, joka toteutettiin viime lauantaina.

Tämän hieno ja menestynyt yritys päätettiin ilmoittaa myös Pikkuyrittäjät -finaaliin, johon tänä vuonna oli tarjolla ennätysmäärä yrityksiä. Yrityksistä viisi kutsuttiin viime tiistaiksi Helsinkiin Kauppakeskus Triplaan, jossa järjestettiin upea finaalitapahtuma palkitsemisineen!

Huikea reissu!

Alajärveltä finaalitapahtumana lähdettiin jo maanantaina ja tytöt pääsivät yöpymään hotelli Triplaan, osa jopa aina 15. kerrokseen saakka!

Tapahtumapäivänä tiistaina Triplassa oli ensin Nuori Yrittäjä -tapahtuma, jota työt seurasivat osan päivää, kun taas välillä käytiin shoppailemassa. Mukaan tarttui uusia vaatteita, karkkeja ja herkkuja – muutaman kerran vähän eksyttiinkin ison kauppakeskuksen sokkeloihin, mutta neuvokkaat tytöt löysivät aina takaisin oikeaan paikkaan!

Iltapäivällä koitti sitten se odotettu hetki. Oman messupöydän esittelyä vierailijoille ja tuomareille, ennen finaalin käynnistymistä. messupöydälle tytöt laittoivat kansion yrityksestään, tabletin josta pystyi katsomana kuvia yrityksen vaiheista, pari polttopuuta, soraa ja arvonnan.

Muilla finaaliyrittäjillä oli varmaankin helpommin esiteltäviä tuotteita, kuten koruja, pelejä ja koirien leluja. Koko finaalin ansaitusti voittanut Maaginen varuste Espoosta oli yhden tytön perustama yritys keppihevosten ympärille.

– Saimme hyvin esiteltyä yritystämme, sillä kaikki kyselivät meiltä tosi paljon, kertovat MTV3:n haastattelussakin hienosti yritystään edustaneet tytöt.

Kun tuli myyntipuheiden aika, Liekki suoriutui urakastaan niin upeasti, että sivusta seurannut ei nähnyt sitä jännityksen määrää, joka lavalla silloin oli!

Myyntipuheelle oli annettu ohjeeksi se, että se sai olla korkeintaan minuutin mittainen. Kaikki olennainen piti siis saada tiivistettyä lyhyeen muotoon. Puhetta harjoiteltiin paljon, sitä esitettiin koululla kaikille luokille, opettajille ja siivoojille pariinkin kertaan. Etäsparrausta puheeseen saatiin Helsingistä ja näillä vinkeillä puhetta hiottiin uudelleen.

Niinpä vaikka jännitystä oli ilmassa hetken koittaessa, homma hoidettiin mallikkaasti maaliin ja tyttöjen sitoutuminen, oma tekemisen halu näkyi ja kuului niin, että puhe siivitti Liekki yritykselle finaalin kakkospalkinnon, joka on palkinto parhaasta myyntipuheesta!

– Meidän myyntipuheemme oli viimeisenä ja lavan taakse emme kuulleet lainkana muiden puheita, yrittäjät kertovat ja pohtivat, että ehkä se oli ihan hyväkin asia.

Puhe kirvoitti tuomareilta erinomaista palautetta, erityisesti kiitettiin rekvisiitan käyttöä, konkretiaa ja tehtyä työtä.

Uusia kokemuksia ja uuden oppimista

Finaalipäivä jää varmasti tyttöjen mieliin lähtemättömästi, tavattiinhan reissussa monia julkkiksiakin, kuten Karoliinan, Ellenin, Lauran ja Senjan suosikki, somevaikuttaja Nelli Orel, Eevin suosikki Jaajo Linnonmaa, Merin suosikki ja tuomarinakin toiminut Noora Fagerström, Ellenin ja Alinan suosikki Pekka Hyysalo sekä somevaikuttaja Euro Hoo.

Parhaita hetkiä matkassa olivat shoppailun rinnalla oman messupöydän pitäminen. Väkeä ja mediaa kävi tosi paljon tutustumassa siihen. Itsensä testaaminen ja voittaminen, onnen kyyneleet – suuria tunteita päivässä oli mukana paljon.

Mutta mitä tämän jälkeen? Kesä koittaa ja koulu loppuu – jääkö myös Liekki historian kirjoihin? Ei voi tietää!

Liekki on saavuttanut olemassaolonsa aikana hyvän brändin joka tunnetaan, joten kukapa tietää, mihin se vielä johtaa?

Liekin avulla sen yrittäjät kertovat oppineensa paljon uutta itsestään:

– Itsevarmuus on kasvanut.

– Vaikka jokin asia jännittäisi, siihen pystyy silti.

– Olemme oppineet kohtaamaan erilaisia asiakkaita.

– Olemme oppineet puhumaan rennosti vieraille ihmisille.

– Olemme oppineet, mitä kaikkea pitää ottaa huomioon, kun perustaa yrityksen.

Ja tytöt ovat myös oppineet kiittämään. Kotijoukot ovat olleet heidän tukenaan upeasti, samoin kaikki ne paikalliset yritykset, jotka ovat olleet heidän tukenaan. Moni pikkuyrittäjistä on itse yrittäjäperheestä ja kotoa on kuulemma saatu neuvoja – ja nimenomaan hyviä neuvoja!

Eipä ihme, että pikkuyrittäjien lisäksi heidän Anne -opettajansa on yhtä hymyä. – Olen tosi iloinen tyttöjen puolesta. He ovat saaneet nähdä, että pienestä ajatuksesta voi syntyä suuri juttu. Omalla tekemisellä, luovuudella ja itse ideoiden he ovat pystyneet toteuttamaan jotain näin suurta.

Opettajan mieltä lämmitti taatusti myös se, että Pikku Yrittäjät -finaalin jälkeen hän sai vielä järjestäjiltä viestiä, miten ainutlaatuinen porukka tässä oli heidän mielestään kyseessä. Anne oli toki sen tiennyt jo ennestäänkin, mutta on hienoa, että sen näkivät muutkin!

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät