Superpesis-kausi alkaa derbyllä

Superpesis-kausi käynnistyy toden teolla Saarikentällä 11.5. Vedon ja Alajärven juostessa kiilaan. Veto rallatteli viime kaudella kotivoittoihin ja lopulta mestaruuteen. Jokeripaitainen Jukka-Pekka Vainionpää voitti lyöjäkuninkuuden ja valittiin Vuoden pesäpalloilijaksi. Kultakypärä Elmeri Anttila vei puolestaan nimiinsä kärkilyöntitilaston ja palkittiin Kultaisella mailalla.

Miesten Superpesiksessä otettiin varaslähtö kauteen huhtikuussa Espanjan Fuengirolassa.

Sarjan kotimaiset avausottelut pelataan torstaina 11.5., jolloin mestaruutta puolustava Vimpelin Veto ja sarjatulokas Alajärven Ankkuritpesis kohtaavat Järviseudun derbyssä Saarikentällä. Veto tavoittelee finaalipaikkaa ja finaalisarjan voittoa. Ankkureidenminimitavoite on suora sarjapaikan säilyttäminen.

MAINOS

Tällä kaudella miesten Superissa pelaa 13 joukkuetta. Jokainen joukkue pelaa runkosarjassa 28 ottelua, joihin kuuluu maantieteellisin perustein pelattavaa neljä lisäottelua. Ankkurit pelaa lisäottelunsa Vetoa ja Seinäjoen JymyJusseja vastaan. Veto kohtaa Ankkureiden lisäksi Pattijoen Urheilijat. Sarjajärjestelmän uutuutena on runkosarjan jälkeen käytävä pudotuspelikarsinta, johon osallistuvat sijoille 7–10 selviytyneet joukkueet.

Nälkää riittää

Miesten Superpesiksessä nähtiin Alajärven sinikeltaista viimeksi kaudella 2018. Juha-Matti Jaatisen suojatit tavoittelevat paluukaudellaan suoraa säilymistä Superpesiksessä. Nuori joukkue on päässyt valmistautumaan ennakkoon asetelluin selkein suuntaviivoin. Ulkokauden aloittamisen jälkeen on tehty – ja tehdään – pieniä pelillisiä viilauksia, joita mennään läpi myös pitkin kautta.

– Rauhallisesti on käyty juttuja läpi. Meillä ei ole ollut kiire minnekään, summaa ykköspelinjohtaja Jaatinen, joka on saanut aisaparikseen Eetu Rekosen. Tapio Rajala vastaa fysiikkavalmennuksesta ja Eemil Peltomäki on myös mukana valmennustiimissä.

Ankkureiden harjoitusringissä on 17 pelaajaa. Eemil Peltomäki on treenannut joukkueen mukana läpi talven. Nuoret ovat kehittyneet tasaisesti joka osa-alueella. Joukkueen vahvuudeksi Juha-Matti Jaatisen nostaa pelien pelaamisen joukkueena.

– Meillä on hirmu nälkäinen porukka. Kehitytään koko ajan urheilijoina ja joukkueena. Jokaisen voiton eteen pitää tehdä enemmän töitä, kun joukkueessa on nuoria. Kovasti tehdään hommia ja aika näyttää, mikä meidän tasomme on. Joukkueen kehittymisessä tiiviiksi nipuksi on työsarkaa.

Ankkurit sai täksi kaudeksi riveihinsä paluumuuttaja Sasu Iivarisen Imatralta ja Elmeri Ilvosen Loimaalta. Nuoremman polven ohella Ankkureita siivittää muiden muassa viime kauden parhaaksi Ykköspesis-pelaajaksi valittu Nestori Yli-Sissala. Jaatisen mukaan Alajärvellä on kahden alla eletty buumin alkuhetkiä.

– Toivotaan, että kannattajat elävät alusta asti mukana meidän hommassa. Itse en ole koskaan sen tarkemmin tutkinut tarkemmin sarjaohjelmia vaan katsonut otteluiden rytmiä. Itse vähän toivoin, että päästäisiin Saarikentällä aloittamaan ja näinhän siinä kävi. Paras paikka lähteä Superpesis-taipaleelle takaisin on Saarikenttä.

Tähtäimessä tuplamestaruus

Veto päätti viime kautensa mestaruusjuhliin. Joukkue voitti kaikki viime kauden kotiottelunsa. Kauden päätteeksi jokeritykki Jukka-Pekka Vainionpäästä leivottiin Vuoden pesäpalloilija ja Teemu Kinnusesta Vuoden lukkari.

Tälle kaudelle joukkue on säilynyt lähes muuttumattomana. Vedon rosterissa on 18 pelaajaa, joukossa myös nuoria tulokkaita.

– Olen hyvin tyytyväinen junioreihin ja siihen, miten he ovat talven vetäneet. He ovat halunneet kehittyä ja se on näkynyt tekemisessä. Yksilötasolla on tapahtunut kehitystä. Vaatii aina rohkeutta nuorilta tulla joukkueeseen. Meillä on helppoa tulla joukkueeseen mukaan, vakuuttaa pelinjohtaja Tomi Niskanen.

Nuorempien pelaajien talvikauden harjoittelussa on hiottu perustekemistä, kun taas selkeän roolin joukkueessa omaavat kokeneemman kaartin pelaajat ovat treenanneet omaan rooliinsa kuuluvia spesiaalijuttuja.

Veto kuuluu tänäkin vuonna Superpesiksen mestarisuosikkeihin. Niskanen näkee, että kilpailu on laajentunut Superpesiksessä ja aikaisempaa suurempi määrä joukkueita taistelee kärkikahinoihin pääsystä.

Vetolaisten tavoitteet ovat selkeitä, mutta tekemistä riittää koko kaudelle myös henkisellä puolella, että päästään eteenpäin.

– Meidän kaikki tekeminen on tähdännyt siihen, että syksyllä halutaan pelata mahdollisimman pitkään, mikä tarkoittaa finaalipelejä ja halutaan varmasti myös se viimeinen peli voittaa. Jokapäiväinen työn tekeminen määrittää hyvin pitkälle sitä, että tavoitteisiin päästään. Meidän tärkein tehtävämme on keskittyä omaan tekemiseen ja siihen, että oma peli kehittyy kesän aikana ja päästään sekä fyysiseen että pelilliseen moodiin syksyä kohti.

Vedon pyrkimyksenä on jatkaa viime kauden tapaisen pesäpallon pelaamista uusien ripausten kera.

 – Tarvitsemme ehdottomasti alusta lähtien koko yhteisön taas mukaan. Meille on tärkeää, että yleisö löytäisi heti alusta lähtien paikkansa – samoin ymmärryksen siitä, että tänä vuonna mikään ei tule ilmaiseksi vaan joudumme tekemään kovan työmäärän jokaisen jaksovoiton ja pelin eteen niin kuin viime vuonnakin.

Virpi Poikelin

MAINOS
Exit mobile version