24.7 C
Alajärvi
maanantai 27.5.2024
MAINOS

Vireän Karvalan nuorisoseuran tavoitteena luoda ja ylläpitää yhteisöllisyyttä

Entisaikaan vielä muutama vuosikymmen sitten Lappajärven Karvalan kylällä näkyi ja kuului elämä, palveluitakin riitti joka lähtöön. Nykyään hyvin rauhallisen kylätien varrella ajellessa voisi hätäinen kulkija luulla, ettei elämää enää paljoakaan kylästä löydy, mutta eipä tiedä kuinka pahasti erehtyy!

Karvalan nuorisoseuran pitkään toiminut kyläyhdistys pitää edelleen huolta siitä, että tekemistä ja kokemista riittää ja tapahtumille on paikat kunnossa.

MAINOS

Kyläyhdistyksen ylläpitämä nuorisotalo tarjoaa, kaikki tilat mukaanluettuina, istumapaikat peräti 150 vierailijalle. Tapahtumia onkin ollut tarjolla runsaasti eri-ikäisille kyläläisille ja lähitienoolla asuville moneen makuun ympäri vuoden: erilaisia ruokailutapahtumia, bingoja, yritysten myyntitapahtumia kuin monenlaista muutakin asukkaita aktivoivaa toimintaa.

Sotien jälkeen rakennettua, seitsemissä kymmenissä iältään olevaa rakennusta kuvankauniin järvenrantamaiseman ääreltä voi lisäksi vuokrata niin perhe- kuin kylätapahtumiinkin.

Vuosien varrella nuorisotalo onkin saanut nähdä ihmiselämän kaiken kirjavaa eloa monissa muodoissaan tarjoten tilat muun muassa hää- ja syntymäpäiväjuhliin, sukukokoontumisiin, valmistujais- ja rippijuhliin sekä erilaisille leireille.

Oletettavasti siis paljon iloa, onnistumisia ja tunteikkaita hetkiä, mutta näiden lisäksi myös surua, kaipausta ja muisteloita on hyvinsäilynyt ja pidetty rakennus saanut kokeakseen hautajaisten pitopaikkanakin toimiessaan.

Yli satavuotiaassa Karvalan nuorisoseuran yhdistyksessä on vuosikymmenten varrella ollut mukana useita ideoijia, järjestäjiä ja hallitusten jäseniä vaihtuvin kokoonpanoin. Se mikä on tuntunut säilyvän, on aktiivinen tapahtumien järjestäminen kautta aikain.

15 vuoden ajan nuorisoseuran toiminnassa aktiivisesti mukana olleelle nuorisoseuran sihteerille Maarit Aholalle yhdistyksen tapahtumien järjestäminen yhdessä vakiomiehistön kanssa, joihin kuuluu hänen lisäkseen muiden muassa Heli Luoma ja Taina Rantala, on tullut vuosien varrella tutuksi ja sujuukin näiltä keittiönaisilta kuin vettä vain!

Kauanko ruokailutapahtumia on järjestetty ja kuinka tiheään niitä järjestetään?

– Meillä on kaksi kertaa vuodessa keittolounas: laskiaisena hernekeittoa, heinäkuussa lohikeittoa. Lisäksi on kevätpäivälliset huhti-toukokuun vaihteessa ja syyspäivälliset loka-marraskuun vaihteessa. Joulukuussa on vielä kauneimmat joululaulut-tapahtuma, jossa tarjotaan riisipuuroa ja ”sekametelisoppaa”, Maarit esittelee.

Mitä muita tapahtumia Karvalan nuorisoseura järjestää, onko kävijöitä riittänyt?

– Juhlavuokrausten ja aikuisten bingon lisäksi me pidämme lapsille kolme kertaa vuodessa ilmaisen karkkibingon, joista kolmas sijoittuu nuorten toimintaviikolle. Heinäkuun alussa on lisäksi lastentapahtuma lohipäivällisten yhteydessä, jossa pääosassa on uiminen ja järvi, ylipäätänsä pihalla tekeminen. Viime vuonna vuokrattiin myös vesiliukumäki ja pomppulinna Pietarsaaresta.

– Väkeä on yleensä riittänyt tapahtumiin kiitettävästi, viime vuonna pidettyihin Karvalan 400-vuotisjuhliinkin osallistui melkein 450 ihmistä. Oli niin täyttä, että nuorisoseurantalon saliin ei olisi sopinut enää kärpänenkään, nauraa Maarit.

Maarit kertoo, että juhlassa oli vierailemassa lappajärveläislähtöinen kirjailija Antti Tuuri, joka on kertonut myös muiden muassa Karvalasta Yhdysvaltoihin ja Kanadaan maahan muuttaneiden kohtaloista lukuisissa kirjoissaan.

Mikä on Karvalan nuorisoseuran toiminta-ajatus ja mihin tuotot pääsääntöisesti käytetään?

– Halutaan omalta osaltaan tuoda Lappajärveä maailmankartalle sekä luoda ja ylläpitää yhteisöllisyyttä. Korona hiljensi ihmiset pitkäksi aikaa koteihinsa, halusimmekin sen jälkeen käynnistää aikuisten bingon sellaiseksi sosiaaliseksi tapahtumaksi, missä näkee toisia ihmisiä. Tietysti myös yhteisen hyvän tekeminen on tärkeässä roolissa toiminnassamme, kertoilee Maarit hyväntuulisesti.

– Tuotoilla pyritään ensisijaisesti aktivoimaan kyläläisiä, meiltä löytyy remonttiporukkaa, keittiöporukkaa ja nuorisovastaava, joka touhuaa nuorisolle ja lapsille tapahtumia. Järjestetään porukalla ilmaistapahtumia, hoidetaan yleistä uimarantaa ja rannasta löytyy myös veneen laskuramppi veneilijöitä varten.

– Meillä on ollut lisäksi Aisapari-hankkeitakin jo neljä ja viidettä jo suunnitellaan. Täytyy sanoa, että ollaan oltu erittäin tyytyväisiä yhteistyöhön Aisaparin kanssa, toteaa Maarit.

Mitä tapahtumia Karvalan nuorisoseuralla on luvassa lähitulevaisuudessa?

– Toukokuun lopussa nuorisoseuralla järjestetään ilmainen tenavabingo, sen jälkeen 10. kesäkuuta on Avoimet Kylät-tapahtuma, jossa on peräkonttikirppis ja lapsille lisäksi tarjolla ilmainen taikuriesitys. Toinen heinäkuuta on lohikeittopäivä, joka vetää yleensä paljon alueen mökkiläisiäkin ruokailemaan. Tehdäänkin siihen aina oikein kunnon lohikeitto, johon käytetään kunnolla sulatejuustoa ja kermaa, se sitten muuten on hyvää, kehaisee Maarit nauraen.

On hienoa huomata, että vielä löytyy tällaista näinkin aktiivista lähiseudun asukkaita aktivoivaa toimintaa, joka vetää kävijöitä paikan päälle, yhdistää ihmisiä ja pitää huolta omalta osaltaan asukkaiden viihtyvyydestä alueella. Tämänkaltainen toiminta on ehdottomasti myös tärkeä Lappajärven muuttovirtausta edistävä vetovoimatekijä, jota täytyy mainostaa ylpeydellä!

Annika Brander

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät