Kiertotaloutta edistävä Reilu Teko -säkkikeräys alkaa taas

Reilu Teko -keräys alkaa jälleen useilla eri paikkakunnilla ympäri Suomea. Alajärvellä maanviljelijät voivat toimittaa tyhjät lannoitesäkit kierrätykseen Alajärven 4H-yhdistyksen keräyspisteisiin. Kuva: Tiina Rinne.
Mainos[adrotate banner="3"]

Kiertotaloutta ja nuorten työllistämistä edistävä Reilu Teko -keräys alkaa jälleen useilla eri paikkakunnilla ympäri Suomea. Alajärvellä maanviljelijät voivat toimittaa tyhjät lannoitesäkit kierrätykseen Alajärven 4H-yhdistyksen keräyspisteisiin.

Suomen 4H-liitto, Finlands svenska 4H ja paikalliset 4H-yhdistykset järjestävät perinteisen Reilu Teko -säkkikeräyksen yhdessä pääyhteistyökumppaninsa Yara Suomen kanssa. Kyseessä on Suomen mittakaavassa merkittävä ympäristöteko. 

MAINOS

Keräys toteutetaan Alajärvellä siten, että viljelijät tuovat tyhjät säkit Alajärven 4H-yhdistyksen keräyspisteisiin.

Keräyspisteen hoitajina toimivat 4H-nuoret, ja toiminnan pääyhteistyökumppani Yara järjestää säkkien kuljetuksen keräyspisteistä hyötykäyttöön. Pesun, murskauksen ja sulatuksen jälkeen säkit jatkavat elämäänsä uusina muovituotteina. Viljelijöille säkkien jättäminen keräykseen on maksutonta.

Keräyspaikat ja tiedot keräykseen otettavista säkeistä löytyvät 4H:n verkkosivuilta www.4h.fi/reiluteko. Verkkosivuilla on hakutoiminto, jonka avulla viljelijä voi etsiä lähimmän keräyspisteen paikkakunnan nimen tai 4H-yhdistyksen mukaan. Sivuilla on myös ohjeet lannoitesäkkien oikeanlaiseen pakkaamiseen.

Reilu Teko -toiminnalla on pitkät perinteet ja sitä kehitetään jatkuvasti. Vuonna 2022 Reilu Teossa käynnistettiin pilottikokeilu, jossa pyritään löytämään keinoja hyödyntää muovimateriaali tarkemmin.  Kokeilussa säkit erotetaan toisistaan, jolloin muovilajit saadaan parempaan hyötykäyttöön kierrätyksessä. Pilottikokeilu toteutetaan tänä vuonna kolmella eri paikkakunnalla Kokemäellä, Huittisissa ja Punkalaitumella.

Yhteistyötä ympäristön hyväksi

Säkkejä kerätään koko maassa touko–elokuun aikana. Reilu Teossa lannoite- ja siemensäkkejä on kerätty jo vuodesta 1975 ja näinä vuosikymmeninä on muovia saatu talteen jo yli 40 miljoonaa kiloa.

Reilu Teko on hyvä osoitus siitä, että yritykset voivat tehdä yhteistyötä ympäristön hyväksi ja edistää kestävää kehitystä. Lisäksi Reilu Teko -keräyksessä työllistyneet nuoret voivat tehdä konkreettisia tekoja ympäristön puolesta samalla, kun he saavat työkokemusta.

Paikallisen säkkikeräyksen järjestää Alajärven 4H-yhdistys yhteistyössä Suomen 4H-liiton, Yara Suomen ja Finlands svenska 4H:n kanssa. Keräyksen pääyhteistyökumppani on Yara Suomi Oy. Säkkikeräykseen osallistuvat myös Hankkija, Lantmännen Agro, Peltosiemen, Tilasiemen, A-Rehu ja Lassila & Tikanoja. Reilu Teko -säkkikeräystä ovat tukemassa myös Maaseudun Tulevaisuus ja Landsbygdens Folk.

Reilu Teko -keräyksen tuotto käytetään keräykseen osallistuneiden nuorten palkkoihin ja 4H-nuorisotyön tukemiseen.

MAINOS
Edellinen artikkeliJuniorisponsorit turvaavat pesistä
Seuraava artikkeliVimpeli parempi Kitrolla