25.6 C
Alajärvi
perjantai 24.5.2024
MAINOS

GTA-peliä turvallisessa, aikuisten valvomassa ympäristössä – pian se on mahdollista

Erityisnuorisotyötä tekevä alajärveläinen Marko Mäkiranta tutustui huippusuosittuun GTA-pelimaailmaan työssään, nuorten pyytäessä häntä mukaan peliin.

Marko innostui ja huomasi pian, että pelissä oli paljon sellaisia asioita, joita ei nuorten peleissä pitäisi olla.

MAINOS

Nämä K-18 ikärajalla olevat pelit ovat nuorten suuria suosikkeja ja ovat olleet sitä jo vuosien ajan. Tällaiset pelit eivät kuuluisi nuorten maailmaan, mutta koska he siellä ovat, olisi peli saatava korjattua sellaiseksi, että se heille sopii ja että peliä valvoisivat aikuiset.

Tämä ajatus ei jättänyt Markoa rauhaan ja niinpä hän ryhtyi urakkaan, jonka edessä moni olisi nostanut kätensä heti pystyyn. – Ajattelin, että eivät nuoret voi pelata tällaista peliä, joka sisältää aivan selkeästi K-18 asiaa. Peli pitäisi rakentaa toisin ja aikuisten pitäisi valvoa sitä, mitä pelissä tapahtuu.

– Olen nelikymppinen kaveri, jolla ei ollut hajuakaan mistään ohjelmoinnista. Niinpä istuin pitkiä iltoja YouTubessa ja opettelin ohjelmointia, sen jälkeen olen käyttänyt tuntikausia tehdäkseni ohjelmointia ja luodakseni serverin, jolla nuoret voivat pelata heille sopivaa peliä turvallisessa ympäristössä.

Tähän työhön Markolta on mennyt paljon aikaa, joka on ollut pois omalta perheeltä. Asia on kuitenkin niin tärkeä, että uhraus on kannattanut tehdä.

– Olen keskustellut paljon nuorten vanhempien kanssa tällaisen serverin perustamisesta ja saanut hyvän vastaanoton. Se auttaa vanhempia, jotka voivat antaa lastensa pelata peliä turvallisin mielin.

Monissa perheissä lasten pelaaminen aiheuttaa jatkuvia riitoja ja ongelmatilanteita, mihin turvallinen serveri voi olla yksi ratkaisu.

Heinäkuun alkuun mennessä valmiiksi saatettavaa serveriä QuantumBeachRP tullaan markkinoimaan sosiaalisen median eri alustoilla ja monet nuoret tietävät siitä jo nyt Markon pelihahmon kautta. Marko on onnistunut luomaan muille palvelimille hahmon, josta nuoret pitävät ja sana kiertää jo, että hän on perustamassa omaa serveriä.

Uudella serverillä pelistä on karsittu K-18 sisältö ja sitä voi Markon arvion mukaan pelata turvallisesti jo 14-15 vuotiaana. Pelissä on aina ylläpito ja valvonta paikalla. Ylläpitäjät ovat pääasiassa täysi-ikäisiä, mutta mukana on myös muutama luotettu alaikäinen, kuten Markon poika Aleksi, joka on toinen serverin omistajista.

Valvojia pelissä on kaikkiaan 32 ja lisää tulee varmasti, kunhan peli käynnistyy. Valvojia on paikalla aina ja he työskentelevät vapaehtoisina. He valvovat pelin tilanteita ja jos pelaaja ilmoittaa jostain ongelmasta, he pääsevät selvittämään sen välittömästi. Sääntöjen rikkomisesta pelaaja voi saada erimittaisia rangaistuksia.

– Kiusaamiselle ja rasismille pelissä on nollatoleranssi. Tällä serverillä jokainen nuori voi pelata hyvässä ja turvallisessa paikassa.

Serveri sulkeutuu iltaisin kello 22 ainakin nyt kesäaikana, joten kukaan ei voi pelata siellä läpi yön. Tämäkin on varmasti iso helpotus monissa perheissä, kun pelin lopettamisesta ei tule riitaa.

Nuoria houkutellaan juuri tämän palvelimen käyttäjäksi tarjoamalla heille sitä, mitä he kaipaavat. Marko on seuraillut muilla servereillä esitettyjä toiveita ja nuorien toivelistalla toistuvat virtuaaliset mopo- ja automiitit sekä muu järjestetty toiminta. Näitä on siis luvassa!

Kun nuoren saa ensimmäisen kerran jollekin serverille, hän saa hyvän kokemuksen ja viihtyy, hän yleensä myös palaa. Marko lupaakin, että tällä palvelimella nuoria kohdellaan hyvin ja heitä kuunnellaan ja tilanteet käydään läpi niin, että kaikilla on turvallinen ja hyvä olla.

Serverille tulee alkuvaiheessa 180 paikkaa, jotka täyttynevät nopeasti. Vuoden loppuun mennessä paikkoja tullee olemaan noin 200-250. Ihan valtavaksi toimintaa ei voida laajentaa, jotta valvonta pysyy varmasti hyvissä käsissä.

Uuteen serveriin liittyvissä kysymyksissä tietoa saa osoitteesta quantumbeachrp@gmail.com.

Japo tukena

Serverin perustajana toimii toistaiseksi rekisteröimätön yhdistys, joka on nyt saanut tuekseen hankkeelle Alajärven puhelinosuuskunta Japon. Japon toimitusjohtaja Toni Harjula on jo vuodesta 2010 saakka itse käynyt kouluilla vanhempainilloissa puhumassa vanhemmille lasten pelaamisesta ja turvallisesta netin käytöstä.

– Vanhemmat eivät aina tiedä, mitä lapset verkossa tekevät ja heillä ei välttämättä ole edes kiinnostusta asiaan.

– Tästä syystä pelien K-18 merkintöjäkään ei aina ymmärretä. Ne ovat todellisia, sillä lapsen aivot eivät ole vielä riittävän kehittyneitä ymmärtämään pelejä, joiden sisältö on saanut tuon määrittelyn.

Tonille olikin itsestään selvää lähteä tukemaan uutta peliserveriä, jotta nuoret saisivat pelaamiseensa aikuisten tukea. Aikuisen läsnäolo pelimaailmassa on tärkeää ja koska harva lapsen vanhempi osaa olla siellä mukana, on hyvä, että aikuisen valvonta saadaan toteutettua tällä tavoin.

– Arvostan todella paljon tätä työtä, joka serverin luomiseksi on tehty. Se on vaatinut paljon omalta ajankäytöltä ja halua ottaa vastuuta nuorista pelimaailmassa.

– Lapset pelaavat sen verran, mitä vanhemmat antavat heidän pelata. Tämä tulee olemaan turvallinen ympäristö pelaamiseen, Toni sanoo ja toteaa yhdessä Markon kanssa, että pelaamiseen heistä kumpikaan ei lapsia ja nuoria kannusta.

– Nämä pelit ovat kuitenkin osa nuorten elämää, siksi on tärkeää että siellä on aikuinen mukana, koska täysin pelaamista ei enää voi estääkään.

GTA peli on vanha ja siitä on pian tulossa uusi versio. Pelin keskusteluissa tapahtuu monenlaista, jopa rikollista toimintaa, mikä on yksi tärkeä syy tarjota pelille aikuisten valvoma vaihtoehto.

– Tämän serverin luominen on uraauurtavaa, sillä vastaavaa ei ole ennen tehty, Toni kiittää ja toivoo, että mahdollisimman moni nuori löytäisi tiensä uudelle palvelimelle sen avautuessa heinäkuun alussa.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät