12.8 C
Alajärvi
lauantai 30.9.2023
spot_img
MAINOS

Kuvataidekoululaisten näyttelyssä nähtiin upeita teoksia Vimpelissä!

Kuvataidekoulu Eeron Vimpelin ryhmien lukuvuoden 2022-2023 aikana hioutuneita taidokkaita kuvataideteoksia oli nähtävillä entisen Järviseudun sairaalan tornitalon tiloissa, jossa kuvataidekoulun luokkakin sijaitsee.

Perusopetus I 7-9 -vuotiaiden ryhmän hienot lintumaalaukset (vas.) on toteutettu akryylivärein. Maalaamisen ohella harjoiteltiin tarkkuutta siveltimien huoltamisessa – märkä väri irtoaa pensselistä vedellä, mutta kuivuttuaan väri ei lähde enää millään.

Kuvataidekoulun näyttelyssä ”Avoimet ovet” oli esillä viiden Vimpelissä toimivan kuvisryhmän teoksia alkaen 5-6-vuotiaiden Valmentavien-ryhmästä aina edistyneempään Periodi/Työpaja-ryhmän 15-ikävuoden taiteilijanuorien luomuksiin saakka.

Vimpelissä kuvataidekouluoppilaita oli lukuvuoden aikana peräti 51, joiden opettamisesta vastasivat Marjut Mässbacka sekä Elina Försti.

MAINOS

Näyttelyyn saapuessa upeita taideteoksia oli tulijaa vastassa jo heti tornitalon eteisen välioveen kiinnitettynä jatkuen eteisaulatilan läpi kuljettaessa aina taideluokkatilan perälle saakka.

Taiteilun parissa viihtyvien lahjakkaiden taidekoululaisten aiheina näyttelyssä nähtiin tänä vuonna vahvasti luontoaiheisia teoksia ja muun muassa lintu- ja muita eläinaiheita, luonnonilmiöitä, kuten myrskyä ja talven värejä.

Periodipajalaisten upeat isot hyönteismaalaukset opetustilan aulassa olivat todellinen taidonnäyte vuosien ajan kertyneistä taidoista – teosten hehkuva värimaailma oli tavoitettu pullotussin avulla.

”Puutarhassa” -yleisteemaksi nimetyn aihealueen lisäksi esillä oli myös ihmishahmoja, erilaisista astia-asetelmista tehtyjä maalaustöitä sekä moniaiheisia savitöitä.

Näyttelyvieraiden olo oli tehty mukavaksi herkullisten näyttelyn antimien lisäksi myös kahvi- ja mehutarjoiluin. Kuvia katsellessa kahvikuppi kädessä kiertäessä saattoi tuntea eri-ikäisten ja tasoisten kuvataidekoululaisten toisiaan yhdistävän tekijän – intohimon taiteiluun.

Vimpelin ekat päättötodistukset jaettiin

Siinä missä sinfoniaorkesteria johtaa kapellimestari, myös tämän kuvataidenäyttelyn takaa löytyvät oman alansa kapellimestarit, jotka laittavat pienet taitavat kädet viuhumaan ja ohjaavat ne hellästi kohti valmiita teoksia.

Periodipajalaisten tekemät puutarha-aiheiset minimaisematöissä sai käyttää kierrätyslaatikon aarteita, kuten muun muassa herneitä, makaroneja, aaltopahvia, piippurasseja ja muovailumassaa. Minipuutarhat saivat olla joko maanpäällisiä tai merenalaisia tai osa fantasiamaailmaa.

Kuvataidekoulun toinen lempeistä ”kapellimestareista” pitkäaikainen ja pidetty opettaja Marjut Mässbacka on jälleen saanut kevään päätteeksi yhden näyttelyn yleisön esille.

– Vaikka tätä työtä on tehnyt monta vuotta, olen aina kevätnäyttelyä katsellessani yhtä ihastunut ja ilahtunut siitä, miten taitavia ja lahjakkaita meidän lapsemme ovat, Marjut heittää ylpeyttä äänessään.

Mässbacka kertoo pitävänsä kuvataidekoululaisten tärkeänä tutustua laajasti moniin erilaisiin kuvantekemisen tekniikoihin, jotta oppilas löytäisi oman tapansa ja tyylinsä ilmaisulleen.

Lukuvuoden aikana ryhmissä harjoitellaankin niin lyijykynän, hiilen, puuvärien kuin hieman haastavampienkin, kuten pullotussin, akvarellien tai akryylivärien käyttöä. Myös rakentelu, savityöt, esinesuunnittelu ja grafiikka kuuluvat koulun vuosittain kokeiltaviin työtapoihin. Taidehistorian puolella koululaiset tutustuivat lukuvuoden aikana myös impressionismiin ja nopeaan värikylläiseen maalaustyyliin.

– On hienoa seurata, kuinka käden kuvia paperille läiskivistä villi-ihmisistä kasvaa vuosien varrella omia tuntojaan kuvataiteen keinoin ilmaisevia todellisia taitureita, Marjut lausuu huvittuneena.

– Matkan varrella monet oppilaat muuttuvat vähän kuin omiksi lapsiksi, Marjut myöntää.

Marjut kertoo myös, miten erityisen upean Kuvataidekoulu Eeron keväästä teki, kun Alina Matila, Osku Mäki ja Fanni Autio saivat taiteen perusopetuksen päättötodistuksen.

– Fanni on ihan ensimmäinen, joka on suorittanut koko 500 tuntia sisältävän opintokokonaisuuden Vimpelissä, Mässbacka toteaa ylpeänä.

Annika Brander

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät