21.7 C
Alajärvi
perjantai 24.5.2024
MAINOS

Pesäpallomuseon ovet ovat jälleen avoinna

Vuoden päivät sitten uuden kotipesän Vimpelin keskustasta saanut Suomen Pesäpallomuseo on jälleen avoinna. Museo tarjoaa monipuolisen ja mielenkiintoisen läpileikkauksen kansallispelimme historiaan ja nykypäivään. Museon kokoelmiin kuuluu reilu tuhat esinettä.

Suomen Pesäpallomuseo avattiin vuonna 1998. Museo sijaitsi aikaisemmin Kangastiellä Suksitehdasmuseon naapurissa. Viime vuonna toteutettu Sata vuotta pesistä – museossa -hanke edesauttoi uusien tilojen saamista kunnan keskustasta. Museo on avoinna joka päivä syyskuun loppuun saakka ja tarvittaessa on mahdollisuus saada myös opastettu kierros.

MAINOS

Digiä museossa

Suomen Pesäpallomuseoon pystyy tutustumaan myös digitaalisesti. Digimuseon avulla Suomen Pesäpallomuseo on saanut lisää näkyvyyttä. Digitaalisuus näkyy myös museossa, jossa voi kokeilla omia taitojaan pesisottelun selostajana tai katsoa nostalgisia tallenteita tai pesislegendojen haastatteluja.

Vimpelin kunnan vapaa-aikasihteeri Ari Takala kertoo, että viime vuonna museon vieraskirjaan tuli 1 375 allekirjoitusta. Havaintojen perusteella noin joka toinen tai kolmas jättää käyntinsä kirjaamatta. Viime vuoden kävijämäärän arvellaan liikkuvan 2700:n ja 4000:n välillä. Takala kehottaakin laittamaan museovierailun yhteydessä nimensä vieraskirjaan, jotta kävijämääriä voidaan seurata.

Vimpelin Pesisfestivaalien aikaan järjestetään kolme ViVe-legendat haastattelussa -tapahtumaa. Vahvasti Suomen Pesäpallomuseon toiminnassa koko sen historian ajan ollut Teuvo Mäkelä haastattelee Mikko Haukkalaa, Sami Haapakoskea ja Sami-Petteri Kivimäkeä. Myös yleisö pääsee esittämään kysymyksiä. Ari Takala sanoo, että tapahtumaideoita otetaan vastaan.

Kokoelma karttuu

Museossa on mielenkiintoisia esineitä vanhoista mailoista pelipaitoihin ja leikekirjoihin. Kokoelmissa kuuluu myös yksi kuokka, jonka Seinäjoen Maila-Jussien Jukka Peltoniemi sai palkinnoksi Imatralla pelatun ottelun jälkeen. Kokoelma on karttunut myös tänä keväänä. Kesällä kunniagalleria saa kuusi uutta jäsentä.

– Museoon on tulossa Mestareiden seinä, jossa luetellaan miesten ja naisten mestarijoukkueet. Miesten ensimmäinen mestaruus ratkaistiin vuonna 1922 ja naisten ensimmäinen mestari on vuodelta 1931, kertoo Ari Takala.

Teuvo Mäkelä kertoo, että lahjoituksina saatavat esineet laitetaan heti esille vähintään yhdeksi kaudeksi. Kaikki museon esineet on kirjattu. Esineillä on hyvät ja asianmukaiset varastotilat ja esillä olevaa näytttelyä voidaan myös vaihdella.

Museon uutuuksiin kuuluu Mäkelän ideoima palloputki. Siihen voi kuka tahansa tuoda pesäpallon, olipa kyseessä miesten tai junioreiden pallo miltä vuosikymmeneltä tahansa. Mäkelä toivoo, että palloon kirjoitetaan lahjoittajan nimi. Pallon voi pudottaa suoraan palloputkeen tai toimittaa Mäkelälle.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät