Soinin vaivaisakka maistelee jäätelöä Kesäkioskin kupeessa

Soinin kesäkioskin avajaisia vietettiin samana päivänä, kuin paljastettiin tämän vuoden vaivaisakka -maalaus.
Mainos[adrotate banner="3"]

Soinissa on muodostunut jo perinteeksi julkistaa kesän alkaessa uusi maalaus vaivaisakasta.

Maalaus löytyy Kesäkioskin vierestä ja se on aina kunkin taiteilijan näkemys tästä paikkakunnan kuuluisimmasta naisesta.

MAINOS
Jukka Nousiaisen maalaama vaivaisakka on saanut käteensä jäätelötötterön, varmaankin vieressä sijaitsevalta kesäkioskilta.

Tälle kesälle vaivaisakan on maalannut taiteen maisteri Jukka Nousiainen, joka on tullut soinilaisille tutuksi viime vuonna Kuninkaan poluilla -taidenäyttelystään, jossa oli esillä Soini-aineisia teoksia.

Soinissa perhesyistä paljon aikaansa viettänyt Nousiainen tarttui innolla myös vaivaisakan maalausprojektiin ottaen siihen yhteiskunnallisen näkökulman tuoden akan tähän päivään ja paikkaansa aina sitä myöten, että maalausta lähemmin tarkasteltuna huomaa, että akkakin on käynyt kesäkoskilla ja ostanut jäätelötötterön!

Teosta ja taiteilijaa tilaisuudessa esitellyt kirjastonjohtaja Suvi Hokkanen kertoi, että  Nousiainen on käynyt Savonlinnan taidelukion, josta hän eteni Taideteolliseen korkeakouluun. Koulutukseltaan hän on taiteen maisteri.

Työuransa Nousiainen on tehnyt kuvataideopettajana lukiossa ja yläasteella esim. Jyväskylässä, Tampereella ja Turussa. Työn ohella hänellä on ollut näyttelyitä, ja hän on tehnyt myös kuvitustöitä ja käyttögrafiikkaa.

Nousiaisen työt ovat usein öljyvärimaalauksia, jotka hän on maalannut ulkona. Toinen alue hänellä on ollut grafiikka. Lähitulevaisuudessa Nousiaisella on suunnitelmissa valmistella tulevaa näyttelyään Sastamalassa.

Nousiainen kiinnostui vaivaisakan maalaamisesta, koska hänellä sattui juuri silloin olemaan sopiva aikarako suorittaa työ. Lisäksi vaivaisakka oli tullut hänelle tutuksi Soinissa käydessä ja oli kiinnostava myös harvinaisuutensa vuoksi.

Alun perin vaivaisukot- ja akka ovat liittyneet köyhien auttamiseen. Köyhäinhoitoa alettiin pohjoismaissa pitää julkisena velvollisuutena 1700-luvulla, ja myös kirkkolaki määräsi jokaisen seurakunnan hoitamaan omat köyhänsä.

Taiteilijan mukaan teoksen lähtökohdaksi muotoutuikin heti yhteiskunnallinen näkökanta: Elämme nykyään skandinaavisessa hyvinvointivaltiossa. Enää ahdinkoon joutuneet ihmiset eivät joudu hyväntekeväisyysalmujen varaan tai kerjäämään elantoaan. Yhteiskunta pyrkii pitämään huolta kansalaistensa perustarpeista, lakiinkin säädettynä.

Maalauksen vaivaisakan kasvoista näkee, että hän ei ole täysin lohduton, ja saattaa myös nauttia kesästä jäätelöä syöden. Kuvan tausta on jostain Soinista.

Vaivaisakan vieressä sijaitseva kesäkioski palvelee asiakkaitaan tänä kesänä 4H-yrittäjien voimin.

Tuula Jokiaho

MAINOS
Edellinen artikkeliAlajärvellä tehtiin henkilövalintoja
Seuraava artikkeliSPR Lehtimäen osastolta laadukkaat kangaskassit tukemaan hyvää asiaa!