Viljelykset kaipaavat sadetta

Suurin osa kylvöistä saatiin tehtyä hyvissä olosuhteissa. Sateet haittasivat toukokuun lopun kylvöjä, mutta suuria taukoja kylvötöihin ei tullut.
Mainos[adrotate banner="3"]

Suurin osa kylvöistä saatiin tehtyä hyvissä olosuhteissa ProAgria Etelä-Pohjanmaan alueella. Sateet haittasivat toukokuun lopun kylvöjä, mutta suuria taukoja kylvötöihin ei tullut.

Lämpösummaa on kertynyt keskimääräisesti, mutta sateita ei ole saatu riittävästi. Alkanut kesäkuu on ollut vähäsateinen, mutta myös viileä. Öisiä halloja on mitattu pitkin kesäkuun alkua ja viime viikonloppuna käytiin jopa -4 asteessa maakuntamme alueella, mikä aiheutti oraiden vaalenemista.

MAINOS

Tällä hetkellä säätila on lämmin ja vesisateista ei ole tietoakaan. Ennusteissa on kovia helteitä, jotka aiheuttavat stressiä niin viljelijöille kuin kasvustoille.

Pellot ovat hyvin kuivia ja se on hidastanut oraiden kasvua. Erityisesti viimeiseksi kylvetyt viljat ovat orastuneet hyvin heikosti ja jäävät harvoiksi. Ensimmäiset kasvinsuojelutyöt ovat alkaneet rikkakasvien torjunnalla. Nyt kannattaa olla tarkkana tankkiseosten kanssa, että ei aiheuteta ongelmia stressaantuneille kasvustoille.

Paikoin kasvustoissa on kellertävyyttä johtuen pakkasöistä ja siitä, että viileässä säässä ravinteet eivät ole liikkuneet kunnolla. Öljykasvit ovat nousseet pintaan, mutta kehittyneet hitaasti kylmyyden vuoksi.

Kumina on kasvanut hyvin, mutta nyt kannattaa tarkkailla kuminakoin toukkia ja tehdä vaadittavat torjuntatyöt. Paikoin toukkia on ollut runsaasti ja ilman torjuntaa voi tulla suuria tappioita. 

Jos säätila jatkuu kuivana ja kuumana on odotettavissa, että hyviin satoihin tai edes kohtalaisen hyviin satoihin ei tänä vuonna päästä Etelä-Pohjanmaalla. Turve-, ja multamaat ovat tällaisena vuonna voittajia, kun kosteudesta on pulaa ja tällaisilla lohkoilla normaalisato on mahdollista saada kuivanakin kasvukautena.

Syysviljat

Syysviljoja on verottanut talvituhot ja nyt kuivuus. Lisäksi viime viikonlopun halla hidastaa kasvien kasvua syysviljoilla. Ruis on hyvävoimaisen näköistä ja kohtalaisen tiheää, mutta syysvehnä on kehittynyt hitaasti ja paikoin on jouduttu paikkakylvämään.

Talvesta selviytyneet syysöljykasvit ovat kukkineet ja kukinta-aika on loppusuoralla. Syysviljojen ruiskutuksia on tehty ja ennen tähkälle tuloa ehtii vielä ajaa korrensäädettä.

Nurmet

Nurmet ovat ensimmäisen sadon kohdalla kohtalaisia. Talvi on verottanut tiheyttä ja etenkin vanhat nurmet ovat harvoja talven jäljiltä. Vanhoista nurmista odotetaan heikkoa satoa ja uusista kohtuullista.

Talvituhot verottavat ensimmäistä satoa. Rehunkorjuuta on jo aloitettu, mutta kolmen sadon taktiikassa korjuu alkaa loppuviikosta. D-arvo on vielä korkea, mutta todennäköisesti hellejakson aikana sulavuus heikkenee nopeasti.

Raakavalkuaiset ovat myös korkealla peltolohkoilla, jotka on lannoitettu normaalisti. Halla on jonkin verran vioittainut nurmen kärkiä ja kylmyyden vuoksi fosforin kulkeutuminen on ollut hidasta. Satoarvio vaihtelee eri puolilla maakuntaa huonohkosta keskinkertaiseen. Pääosassa maakuntaa rehunkorjuu ajoittuu juhannuksen alusviikolle.

Peruna

Perunan istutukset on tehty. Kylvöt alkoivat tavanomaiseen aikaan tänä keväänä.  Perunan multauksia on tehty ja ensimmäisenä istutetut perunat ovat taimettuneet. 

MAINOS
Edellinen artikkeliSPR Lehtimäen osastolta laadukkaat kangaskassit tukemaan hyvää asiaa!
Seuraava artikkeliSoini aloittaa kiinteistöveroselvityksen