6.9 C
Alajärvi
keskiviikko 29.5.2024
MAINOS
MAINOS

Alajärven asuntokaupassa liikkuu enemmän ostajia, kuin myyjiä

Kuukausien ajan valtakunnan medioissa rummutettu asuntokaupan surkea tilanne ei näyttäydy Alajärvellä samaan tapaan kuin valtakunnalliset tilastot antavat ymmärtää.

Kiinteistönvälittäjä Antti Nenonen Kiinteistönvälitys Omakodeilta kertoo, että tilanne Alajärvellä on aivan hyvä, ostajia on liikkeellä jopa enemmän kuin myyjiä.

MAINOS

– Tämä tilanne on ollut meillä Alajärven alueella jo useamman vuoden ajan. Myytävää on ollut takavuosia vähemmän ja silti kauppaa tehdään entiseen malliin. Itselläni viime vuosi oli kauppojen osalta ennätysvuosi. Tänä keväänä on viimevuotisesta jääty hieman jälkeen, mutta mitään iso notkahdusta ei ole tapahtunut, Nenonen sanoo.

Paikalliset markkinat vetäisivätkin nyt kaikentyyppisiä asuntoja, eli jos asunto on tyhjillään, sitä ei todellakaan kannata jättää laittamatta myyntiin vain siksi, että olettaa ettei kauppa käy tai että asuntoja olisi liikaa tarjolla.

– Myytävää todella kaivataan. Tällä hetkellä Alajärvellä on myynnissä 37 asuntoa, kun vielä viisi vuotta sitten myynnissä oli jatkuvasti 50-55 asuntoa. Kauppa käy samaan tahtiin ja koska ostajia on yhtä paljon, myyntiajat ovat lyhentyneet joitain poikkeuksia lukuun ottamatta.

Asuntokauppaan heijastuu jossain määrin se, että nollakorkojen vuosista on siirrytty normaalimpaan aikaan, joskaan korot eivät edelleenkään ole korkealla. Asunto kuitenkin ostetaan niin pitkäksi ajaksi, että korkotason vaihtelut ovat sen aikana luonnollisia eikä sillä, ostetaanko uusi koti korkeamman vai matalamman korkotason aikana, ole suurta vaikutusta kokonaisuuteen.

– Asunto pitää hankkia silloin, kun elämäntilanne sitä vaatii, Nenonen toteaa ja huomauttaa että sama toimii myös toisinpäin. Jos lasten lähdettyä omilleen huomaa asuvansa aivan liian isossa ja työläässä kodissa, kannattaa asumismuotoa vaihtaa silloin, eikä vasta vuosien päästä.

Nenonen kannustaa niin ostajia kuin myyjiäkin olemaan aktiivisia. Kysyntää löytyy aina etenkin helpoille kohteille, jotka eivät vaadi uusilta asukkailta isoja remontteja ja jotka on hinnoiteltu maltillisesti. ”Toivotaan, toivotaan” -hinnoitteluun ei kannata ryhtyä.

Erityisen kysyttyjä ovat 90-luvun ja siitä vuosituhannen vaihteeseen olevat perussiistit omakotitalot, jotka ovat teknisesti kunnossa ja joille ei heti tarvitse tehdä mitään. Kun kohde on vielä hinnoiteltu alueen maksukyvyn mukaan, nopeatkin kaupat ovat mahdollisia. Sijaintikaan ei ole niin ratkaiseva, sillä tällaiset talot pitävät hyvinkin pintansa kauppatavarana alueella.

Nenonen on ilahtuneena huomannut, että uusille, arvokkaammillekin taloille on viime vuosina syntynyt kysyntää etenkin paluumuuttajien keskuudesta. Tämä asiakaskunta hakee usein uutta tai uudenveroista kohdetta.

– Missään asuntotyypissä ei markkinoilla ole ylitarjontaa, Nenonen huomauttaa.

Myös mökkikauppa alueella sujuu normaaliin tahtiin, hyvin pidetyt ja viihtyisät mökit myyvät, vaikka eivät olisi mitään luksusta.

Vuokra-asunnoista alueella on krooninen pula. Tyhjänä ei kannata pitää ensimmäistäkään asuntoa, aina järkevin vaihtoehto on jos asunnolla on asukas, joko myymällä asunto tai vuokraamalla sen.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät