Varavahti: Superpesiksen sarjauudistus on jo ovella

Mainos[adrotate banner="3"]

Superpesiksen sarjauudistus on jo ovella, sillä viime viikolla pesisjännärit, -romantikot ja -analyytikot saivat lukea, että lajin pääsarja, Superpesis uudistuu.

Naiset pelaavat kaudesta 2025 alkaen pudotuspelit eli säälipleijarit. Miesten puolella suurin huomio kiinnittyy siihen, että kaudella 2025 kansallispelin pääsarjan paremmuudesta taistelee 12 joukkuetta.

MAINOS

Tällä ja ensi kaudella joukkueita on vielä 13. Edellisen kerran 12 joukkueen sarja pelattiin kaudella 2015.

Käytännössä 12 joukkueen sarja tietää sitä kylmää tosiasiaa, että ensi kaudella Superpesiksessä viimeiseksi sijoittunut joukkue putoaa Ykköspesikseen.

Superin 10. ja 11. sijoille pelanneet joukkueet ratkovat sarjapaikan säilymisestä. Voittanut joukkue säilyttää sarjapaikkansa ja hävinnyt karsii Ykköspesiksen voittajan kanssa paikasta auringossa.

Joukkuemäärää perustellaan muiden muassa sillä, että halutaan parantaa kilpailullisuutta ja lisätä kovatasoisia ja jännittäviä otteluita. Jos uutinen aiheuttikin kulmien kohotusta ja monenkirjavia spekulointeja, että mikä joukkue on kenenkin mielestä putoamisuhan alla 2024, seuroille ei uudistus tullut yllätyksenä

Superpesis-seurat ovat olleet aktiivisessa roolissa viime talvena uudistusta valmisteltaessa. Ne ovat saaneet tuoda kantansa esiin myös viime kevään seurakohtaisissa keskusteluissa.

Kuka määrittää sen onko ottelu jännitävä tai kovatasoinen?

Mutta kuka määrittää sen, että onko ottelu jännittävä tai kovatasoinen? Kärkimatsi voi lässähtää aivan muuksi kuin kovatasoiseksi pistetaistoksi monista syistä. Jännittävyys taitaa myös olla vaikea määrittää, toisia faneja jännittää aina

Kyllä Vedon ja Ankkureiden sunnuntaisessa kohtaamisessakin jännitystä riitti, vaikka vastakkain olivat sarjajohtaja ja peränpitäjä, kokeneita konkareita ja Superpesiksen debytantteja.

Sinikeltaisten kannattajat ottivat ilon irti avausjaksolla kun Ankkurit mätti tulostaululle 1–4-tilanteen, Vedon kannattajien katsellessa toisiaan ja ihmetellessä. Katsomon tunnelma vaihtui kolmannen aloittavalla.

Veto punnersi 4–4:ksi ja sitten jakson voittoon. Toisella jaksolla kotijoukkueen peli oli kovatasoista, mutta Ankkureilta ote lipesi sekä mailan varressa että räpylässä.

Tällä kaudella on koettu monta muutakin jännitysmatsia, yllätyksiä unohtamatta. Koskenkorvan Urheilijat on kaatanut menestysjanoisen Manse PP:n. Seinäjoen JymyJussit piti mitalisuosikiksi kiilannutta Kempeleen Kiriä ahtaalla, avausjakso KeKi:lle 3–4 ja toinen jakso päättyi juoksuttomasti. Nuo pelit olivat vain pintaraapaisuja ja lisäyllätyksiä tulee varmasti.

Tavallisen pesisjännärin mietteissä on, että saadaanko miesten pääsarjaan loppujenlopuksi tasaisuutta vähentämällä joukkueita. Tilastoniilo valotti asiaa ehkä hitusen oikomalla.

Kaudella 2015 joukkueita oli 12 ja runkosarjassa 30 kierrosta. Veto voitti 68 pisteellä ja Kankaanpään Maila oli 12:s 19 pisteellä. Vedon mestaruuskaudella 2010 joukkueita oli myös 12 ja runkosarjapelejä 26 per joukkue.

Kouvolan Pallonlyöjät vei runkosarjan 63 pisteellä, Ulvilan Pesä-Veikot oli peränpitäjä ja pisteitä 12. Esimerkiksi kaudella 2019 pelattiin 30 kierroksen runkosarja, joukkueita 14. 74 pistettä saalistanut Veto oli ykkönen ja 14 pisteen Alajärven Ankkurit jäi jumboksi.

Aiemmilla kausilla joukkuemäärien lisäksi runkosarjan otteluiden määrä on vaihdellut 24:n ja 30:n välillä. Sarjan sisällä on voinut olla tasaista kärkipäässä, keskikastissa ja peräpäässä. Runkosarjan ykkösen ja viimeisen välinen ero kuitenkin on poikkeuksetta venynyt kymmeniin pisteisiin joukkuemäärästä riippumatta.

Katso tämän kauden ottelutilastot osoitteesta www.pesistulokset.fi

MAINOS
Edellinen artikkeliAnkkurit vierailivat Vimpelissä
Seuraava artikkeliSuviseuroilla runsaat 86000 seuravierasta