7.1 C
Alajärvi
keskiviikko 04.10.2023
spot_img
MAINOS

Reijo Kivijärven kesänäyttely esittelee taiteilijan kahdet kasvot

Reijo Kivijärven kesänäyttely Soinissa on esillä jo 30. kertaa. Naivistitaiteilijana mainetta niittänyt Kivijärvi esittelee näyttelyssään nyt vahvasti kahdet eri kasvonsa: tutun huumorinkylläisen naivistitaiteilijan, mutta myös hienon maisemamaalarin.

Näyttelyyn tutustuessa mieli vetääkin hiljaiseksi. Jos ei tietäisi, voisi kuvitella esillä olevan kahden eri taiteilijan töitä. Kivijärven maisemamaalaukset ovat puhuttelevia, teknisesti taidokkaasti toteutettuja ja todellakin, aivan kuin eri taiteilijan pensselistä, kuin naivistityöt.

Maalaiskylä elää – tämän taulun nimestä on kesän näyttelykin saanut nimensä.

Reijo Kivijärvi muutti Soiniin vuoden 1986 loppupuolella. Vuonna -89 valmistui hänen työtilansa navettaan ja vuonna -94 pihapiiriin siirrettiin luhtiaitta, joka palvelee työtilan lisäksi toisena näyttelytilana.

MAINOS

Kesän näyttelyn teemana on Maalaiskylä elää. – Mitä enemmän minulla on ikää, sitä kiitollisempi olen siitä, että ehdin nähdä 60-luvun elävät maalaiskylät.

Nyt Kivijärvi kuvaa töissään naivistisen humoristiseen tyyliin tuota aikaa, sen ajan ihmisiä ja kulkuneuvoja.

Naivistissa töissä huumori on sitä tärkeämmässä roolissa, mitä pienempi taulu on kyseessä. Isommissa töissä taas taiteilija itse kokee aivan mahtavaa fiilistä saadessaan antaa palaa ja toteuttaa isompaa kokonaisuutta.

Näyttelyn maisemamaalaukset ovat sitten oma juttunsa. Kun Reijolta kysyy, onko hän alun perin naivisti vai maisemamaalari, on vastaus moniulotteinen. Pikkupoikana hän piirteli sarjakuvia ja koulussa pilakuvia kavereista ja opettajista, mutta tartuttuaan aikanaan pensseliin hän maalasi pieniä miniatyyreja, maisemia. 

Kun miniatyyrit kasvoivat isommiksi tauluiksi, halusi Reijo niihin elämää ja alkoi sijoittaa maisemaan ihmisiä – ja lopputulos olikin humoristinen. Tätä kautta hänestä tuli naivisti.

– Täällä maaseudulla moni näyttelyyn tutustuja on vuosien varrella sanout, että maalaisitpa myös maisemia. Tässä näyttelyssä niitä nyt on, Reijo sanoo ja naurahtaa, että jos maisemamaalauksilla pitäisi elää, niin laihaksi kävisi leipä. Naivistiset työt ovat kuitenkin se juttu, jota ostavat asiakkaat haluavat.

Reijo oli mukana Iittalan naivistinäyttelyssä peräti 28 vuoden ajan, kunnes jäi sieltä pois ja jätti tilaa nuoremmille pari vuotta sitten. Hän ei enää tarvitse Iitalan tuomaa hyötyä taiteilijalle, vaan on saanut nähdä, että kun töitä ei enää Iittalasta löydykään, asiakkaat tulevat Soiniin.

– Väkeä täällä käy eri puolilta Suomea, sen sijaan moni paikallinen ei ole käynyt koskaan.

Soinin näyttelyn lisäksi Kivijärven naivistisia töitä on tänä kesänä esillä Sastamalassa Nauramatta et lähde -näyttelyssä, jossa esillä on kaikkiaan neljän naivistin töitä: Martti Innasen 40 harvinaisempaa työtä, lisäksi Matti Laineen ja Olli-Pekka Riihikosken sekä Kivijärven. Kivijärveltä näyttelyssä on noin 40 työtä, osa vanhempaa tuotantoa.

Soinin näyttelyssä esillä on 76 työtä ja näyttely elää kesän mittaan, sillä osa tauluista lähtee jo kesällä pitkämatkalaisten matkaan.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät