Helle helli, väki viihtyi

Latuaktiivi Aki Sammalisto (vas.), potkunyrkkeilijä ja vapaaottelija Oona Valkeinen ja kuvataiteilija Sari Haapaniemi palkittiin Ränkipäivämarkkinoilla.
Mainos[adrotate banner="3"]

Jo 1980-luvulta lähtien lehtimäkeläiset läheltä ja kaukaa ovat viettäneet monia yhteisiä hetkiä Ränkipäivämarkkinoilla. Vuosi 2023 ei tehnyt poikkeusta. Tuttuja tavattiin, syötiin lihasoppaa, ostettiin herkkuja. Aurinko kruunasi kesäisen tapahtuman, jossa myös muistettiin menestyneitä kyläläisiä ja koulutaipaleensa aloittavia ekaluokkalaisia.

Järjestöt ja yhdistykset esittelivät toimintaansa nuorisoseuran piha-alueella. Lapsille oli kesäpäivän huvituksena intiaanipomppulinna ja Vekaran merirosvolaiva, joissa sai ottaa ilon irti. Puuvaja oli mahdollisuus saada itselle joko huutokaupalla tai osallistumalla arvontaan. Markkinapaikan naapurissa pääsi tutustumaan museoautoihin ja nykyaikaisempiin menopeleihin eli sähköautoihin.

MAINOS

Kotiseutu on ja pysyy

Kuten aikaisempinakin kesinä, myös tänä vuonna juhlapuhujaksi oli kutsuttu ja saatu lehtimäkeläislähtöinen vieras. Simo Moisio, Arktiset Aromit ry:n entinen puheenjohtaja oli ottanut teemakseen kotiseudun ja muuttoliikkeen. Mistä olet kotoisin -kysymys voidaan hänen mukaansa esittää monella tasolla. Vastauskin voi vaihdella: Lehtimäeltä, Etelä-Pohjanmaalta, Suomesta, Länsi-Suomesta.

Muuttoliikkeen tärkeimpiä tekijöitä ovat olleet työ, opiskelu ja perhe. Työn perässä on lähdetty Amerikkaan, Ruotsiin ja Etelä-Suomeen. Suurin osa Moision ikäluokan lehtimäkisistä nuorista lähti keskikoulun jälkeen lukioon Alajärvelle, Alavudelle, Ähtäriin tai Kuortaneelle – osan jatkaessa ammatillisiin opintoihin. Opiskelun jälkeen vain harvalle tarjoutui työmahdollisuus Lehtimäeltä.

Simo Moisio peilasi juhlapuheessaan kotiseudun ja muuttoliikkeen merkitystä.

Moisio itse on asunut Lehtimäen lisäksi Helsingissä, Joensuussa, Kontiolahdella, Lapualla, Suonenjoella ja Suomussalmella.

– Vaikka olen viettänyt Lehtimäellä vain neljäsosan elinvuosistani, juureni ovat Lehtimäellä. Työurani aikana olen oppinut tuntemaan hyvin Suomen, sen maakunnat ja paikkakunnat ja niiden eroavaisuudet. Identiteetiltäni olen hyvin pohjalainen – ilman Pohjanmaan lakeuksilla esiintyvää uhoa tai pohjalaista murretta. Lapsuudessa muodostunut identiteetti on säilynyt – se ei ole kiinni asuinpaikasta.

Palkintosadetta

Lions Club Lehtimäki palkitsi ja klubin presidentti Veli-Matti Manninen ojensi kuvataiteilija Sari Haapaniemen Vuoden lehtimäkeläisenä kulttuurihenkilönä. 29 vuotta ammattitaitelijana toiminut Haapaniemi tunnetaan värikylläisistä töistään ja kesäisin avoinna olevasta taideateljeestaan. Tänä kesänä hänen töitään on esillä myös Alajärven Villa Väinölässä. Ränkipäivämarkkinoilla hän vietti hyvin ansaittua vapaapäivää. Myös syksy jatkuu kiireisenä.

– Olen saanut yhteydenottoja ulkomailta, mutta en ole lyönyt mitään lukkoon. Minulla on tulossa Helsinkiin ja Tampereelle isommat näyttelyt: Helsingin näyttely avautuu lokakuussa ja Tampereella maaliskuussa.

Ensi vuonna Haapaniemellä on luvassa merkkipaaluja. Hän on maalannut 30 vuotta ja taideateljee on avoinna ensi vuonna kymmenettä kesää.

Helsinkiläistä GB Gymiä edustava potkunyrkkeilijä ja vapaaottelija Oona Valkeinen on saavuttanut suomenmestaruuden ja euroopanmestaruuden potkunyrkkeilyssä. Kisatavoitteet on siirretty tuonnemmaksi, sillä hän odottaa kaksosia.

– Haluaisin ammattilaiseksi vapaaottelussa ja potkunyrkkeilyssä. Katsotaan, että käynkö sitä ennen kansainvälisissä amatööriotteluissa.

Vuoden liikuttaja Aki Sammalisto tunnetaan pyyteettömästä talkootyöstään etenkin Suninsalmen suunnalla, jonne hän on tehnyt jää- ja lumiolosuhteiden mukaan 5–10 talvea latuverkkoa. Siellä viihtyvät hiihtäjät ja muut ulkoilijat, ja koiratkin ovat tervetulleita. Parhaina päivinä ladulla on käynyt kymmeniä ihmisiä Lehtimäeltä ja ympäristökunnistakin.

Sammalisto perheineen harrastaa liikuntaa. Kesällä lajeina ovat yleisurheilu ja jalkapallo, talvella liikettä niveliin saadaan esimerkiksi hiihtämällä ja laskettelemalla, jääkiekkoa unohtamatta.

– Viime talvi oli hyvä talvi, saatiin vanhimman pojan kanssa pidettyä kohtuu hyvää latuverkkoa. Latuverkko oli 15 kilometrin haminoissa. Latua pidetään yllä ammattitason vehkeillä. Itsellä oli hiihtoharrastuksessa parikymmentä vuotta välissä, mutta muutama vuosi on ollut nyt nousukipinä päällä. Hiihto on hyvä liikuntalaji koko kropalle.

Pyöräilykypärä tuo turvaa koulutielle. Sen takasivat Lehtimäen tuleville ekaluokkalaisille Tomi Kurunmäki (ylh. vas.), Tommi Isoaho (2. ylh. oik.) ja Veli-Matti Manninen (ylh. oik.).

Ja kuten Lehtimäellä on ollut tapana, myös tänä vuonna ekaluokkalaisten koulumatkaa turvataan uusilla pyöräilykypärillä. 14 reipasta tyttöä ja poikaa aloittaa koulutiensä syksyllä. Pyöräilykypärien sponsoroinnissa vuorottelevat Lehtimäen Osuuspankki ja Oma Säästöpankki. Tänä vuonna oli Oma Säästöpankin vuoro johdattaa lapsia turvalliselle koulutielle.

Eläkeliiton Lehtimäen yhdistys palkitsi stipendillä muotoilija Elisa Honkolan. Vastikään helsinkiläistynyt tekstiilimuotoilun taitaja ja graafisen suunnittelun osaaja on suunnitellut logon Eläkeliiton paikallisyhdistyksen t-paitaan sekä kaksi logoa Suomen Punaisen Ristin Lehtimäen osaston kasseihin. Honkola ei itse päässyt vastaanottamaan huomionosoitusta vaan stipendin vastaanotti hänen äitinsä Aire.

Virpi Poikelin

MAINOS
Edellinen artikkeliAlajärvellä starttaa lasten eräkerho!
Seuraava artikkeliRänki Match Show tuotti hyväntekeväisyyteen mukavan summan!