Kesäseurat sadannen kerran

Alajärven Rauhanyhdistyksen Kesäseurat ovat koonneet väkeä yhteen ja sanan äärelle lähes sata kertaa. Vuosikymmenten varrella Kesäseurojen tapahtuma-aika on vakiintunut heinäkuun loppuun. Kuva vuodelta 2020.
Mainos[adrotate banner="3"]

Alajärven Rauhanyhdistys järjestää pitkät perinteet omaavat maakunnalliset kesäseurat heinäkuun viimeisenä viikonloppuna eli 28.–30.7. Alajärven kirkossa. Kesäseurat ovat vakiinnuttaneet paikkansa yhtenä Alajärven suurena kesätapahtumana, sillä kesäseuroja vietetään jo sadannen kerran. Sanankuuloon odotetaan reilua 3 500 kävijää. Tämänvuotisena tunnuksena on Minä olen hyvä paimen.

Alajärven kesäseuraperinne on alkanut vuonna 1923. Aluksi ajankohtana oli helluntain tienoilla, sittemmin elokuussa. Vuodesta 1957 lähtien kesäseurojen ajankohdaksi on vakiintunut heinäkuun viimeinen viikonloppu. Vanhoillislestadiolaisten maakunnallisia kesäseuroja järjestetään Jämsän, Ranuan ja Reisjärven opistoseurojen lisäksi Alajärvellä, Kolarissa, Ivalossa ja Laukaassa. Alajärven kesäseurat ovat maakunnalliset, vaikka järjestelyistä vastaa ainoastaan Alajärven Rauhanyhdistys.

MAINOS

Talkootyön voimaa

Vuosien saatossa Alajärvellä pidettävien maakunnallisten seurojen ajankohta on vakiintunut heinäkuun loppuun. Alun perin seurat järjestettiin helluntaina.

Talkootyö on ollut seurajärjestelyjen elinehto. Alkuvuosikymmeninä seuraväelle tarkoitettu ruoka valmistettiin kouluilla ja muutamissa kirkonkylän taloissa. Työt oli jaettu eri kylien kesken. Eri kyliltä myös kerättiin esimerkiksi maitoa, perunoita ja muita elintarvikkeita, joista tehtiin seuraväelle ruokaa.

Alajärven Rauhanyhdistyksen johtokunnan puheenjohtaja Sakari Pajukangas kertoo, että tasasataluku tuodaan esille seurojen aikana.

– Seurajärjestelyissä merkkipaalua ei ole huomioitu. Oli johtokunnan mielipide, ettei erilaisuutta lähdetä tavoittelemaan vaan järjestämme turvalliset ja perinteiset seurat.

Seurat alkavat perjantaina kello 18 avausseuroilla. Lauantaina seurat alkavat aamuyhdeksältä. Illan päättää nuorille osoitettu puheenvuoro kello 21, teemalla Minä olen hyvä paimen. Sunnuntaina järjestetään lapsille tarkoitettu pyhäkoulu kello 11 ja kello 12.30 alkavissa seuroissa Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistyksen johtokunnan puheenjohtaja Valde Palola tuo SRK:n tervehdyksen ja pitää seurapuheen.

Avoin kaikille

Maakunnallisten kesäseurojen valmistelut aloitettiin edellisten kesäseurojen päättymisen jälkeen. Sakari Pajukankaan mukaan valmisteluja tehdään aina vuoden mittaan ja keväällä hoidetaan viranomaisten ja Alajärven kaupungin ja seurakunnan vaatimat lupa-asiat ja esimerkiksi turvallisuussuunnitelmat.

Pajukangas viestittää, että seurat ovat kaikille avoin tapahtuma. Seurapuheita voi kuunnella kirkon ohella Aalto-puistossa.

– Seurat on samalla lähetystapahtuma ja haluamme kutsua ihmiset Jumalan valtakuntaan.

Seurapuheet ovat kuunneltavissa Alajärven Rauhanyhdistyksen nettisivuilta ja sunnuntain jumalanpalvelusta voi seurata Alajärven seurakunnan YouTube-kanavalta.

– Kahdeksan seurapuhetta tulkataan viittomakielelle, kertoo Pajukangas.

Heinäkuun viimeinen viikonloppu kokoaa perinteisesti Alajärven vanhoillislestadiolaisia perheitä yhteen ja paikkakunnalta poismuuttaneet matkaavat seuroihin.

– Henkilökohtaisesti seurat merkitsevät minulle sitä, että saan hiljentyä perheen ja ystävien kanssa sanankuuloon ja virkistäytyä siitä. Olen käynyt maakunnallisissa kesäseuroissa 30 vuoden ajan.

Virpi Poikelin

MAINOS
Edellinen artikkeliPysähdyksiä Pysäkillä
Seuraava artikkeliTyöttömien määrä väheni, lomautettujen nousi