Pokkarit esiin sunnuntaina

Sunnuntaina vietetään maailmanlaajuista Paper back book daytä eli Pokkaripäivää ja otetaan luettavaksi kooltaan kätevä kirja, oli se sitten ajankohtainen bestseller tai kauan kadoksissa ollut suosikkiromaani.
Mainos[adrotate banner="3"]

Paperback book day, suomalaisittain Pokkaripäivä on 30.7. vietettävä pehmeäkantisten kirjojen juhlapäivä. Sunnuntaina juhlitaan taskukokoisen kirjan suuruutta eri puolilla maailmaa ja otetaan luettavaksi kooltaan kätevä pehmeäkantinen.

Vuonna 1935 brittiläinen sir Allen Lane perusti Penguin Books -kirjakustantamon, jonka laadukkaita ja edullisia pokkareita myydään vielä tänäkin päivänä. Vaikka pehmeäkantisia kirjoja oli toki myyty jo ennen 1930-lukua, Penguin Booksin laadukkaat pokkarit mullistivat kirjamarkkinat. Pokkareita oli kovakantisia kirjoja helpompi kuljettaa sekä edullisempi valmistaa ja myydä. Näin moni kirja tuli laajalle yleisölle saataville, eikä kirjojen ostaminen ollut enää hyvätuloisten etuoikeus.

MAINOS

Kätevä koko, edullinen hinta

Takavuosikymmeninä moni kirjojen ystävä luokitteli hyväksi kirjallisuudeksi vain kovakantisina julkaistut kirjat. Nykyään useista bestsellereistä on saatavilla niin kova- kuin pehmeäkantinen versio. Jokainen lukija voikin itse päättää, kumpi versio on itselle mieluisampi. Pokkari kulkee kätevästi mukana maailmalla. Pokkari on korvaamaton kaveri millä tahansa kesäreissulla, mutta ottaa toisaalta herkemmin vastaan kolhuja ja kulumista. Vaikka pehmeäkantinen kirja on edullisempi vaihtoehto, kovakantinen kirja voi kestää pidempään ahkerassa lukukäytössä – etenkin lastenkirjojen kohdalla.

Pokkari on erityisen hyvä valinta silloin, kun kirja aiotaan lukea vain kerran – varsinkin jos ei viitsi itse säilyttää kyseistä kirjaa tai etsiä sille uutta kotia. Se on edullinen hankinta, jonka valmistamiseen on kulunut jonkin verran kovakantista kirjaa vähemmän luonnonvaroja. Painoltaan kevyempänä se myös kuormittaa ympäristöä vähemmän kuljetettaessa. Ja kun pehmeäkantinen kirja päätyy lopulta kierrätykseen, on se yleensä kovakantista helpompi kierrättää ekologisesti.

Suomessa pokkareiden myynti oli huipussaan vuonna 2007, jolloin maassamme myytiin 1,7 miljoonaa suomenkielistä pokkaria. Hurja pudotus koettiin vuonna 2020, jolloin pehmeäkantisten kirjojen myynti putosi neljänneksellä edellisvuoteen verrattuna. Kirjakauppaliiton mukaan painetun kirjan myynti laski viime vuonna seitsemällä prosentilla. Vastaavasti digitaalisten kirjojen myynti lisääntyi kymmenellä prosentilla ja äänikirjojen markkinat 16 prosentilla.

Sunnuntaina vietetään maailmanlaajuista Paper back book daytä eli Pokkaripäivää ja otetaan luettavaksi kooltaan kätevä kirja, oli se sitten ajankohtainen bestseller tai kauan kadoksissa ollut suosikkiromaani.

MAINOS
Edellinen artikkeliPoliisilla lähes 2 000 liikennevalvontatehtävää
Seuraava artikkeliAloita koulumatkan harjoittelu ajoissa