2.3 C
Alajärvi
lauantai 09.11.2024
MAINOS
MAINOS

Aloita koulumatkan harjoittelu ajoissa

Alkavan koulun lisäksi monelle ekaluokkalaiselle uutta ja jännittävää on myös koulumatka. Turvallisen reitin suunnittelu on huoltajan vastuulla. Liikenneturva kannustaa harjoittelemaan koulumatkaa useampaan kertaan yhdessä ennen lukukauden alkua. Koulumatkaa on hyvä harjoitella myös vanhemman lapsen kanssa, jos siirrytään vaikkapa kävelystä pyöräilyyn tai koulu vaihtuu. Koululaisten huoltajien lisäksi lähestyvä koulujen alku on skarppauksen paikka ihan kaikille aikuisille. Koulumatkan sujuvuudesta kannattaa jutella lapsen kanssa pitkin lukuvuotta.

Niin kuin kaikkia muitakin taitoja, myös liikenteessä liikkumisen taitoja on tärkeä treenata yhdessä lapsen kanssa. Koulumatkan harjoittelu kannattaa aloittaa hyvissä ajoin, jotta toistoja ehtii kertyä tarpeeksi.

MAINOS

Käytännönläheisyys valttia

– Kertaa liikenteessä toimimisen pelisääntöjä ja koulureitin haastavia kohtia mahdollisimman usein, niin ne jäävät lapselle mieleen. Harjoitelkaa koulumatkan kulkemista ensin yhdessä, ja anna sitten pienen koululaisen kulkea matkaa myös itsenäisesti tai vaikka aikuista johdattaen, Liikenneturvan koulutuspäällikkö Satu Tuomikoski kannustaa.

Lapsi tarvitsee aikuisen apua, neuvoja ja mallia liikenteessä liikkumiseen. Pienen ihmisen on vaikea hahmottaa esimerkiksi etäisyyksiä ja nopeuksia. Mahdollisimman konkreettiset ja käytännönläheiset neuvot auttavat.

 – Näytä ja kerro eri liikennetilanteista lapselle, jotta hän oppii sekä toimimaan turvallisesti että huomaamaan mahdollisia vaaranpaikkoja. Yksinkertaiset ohjeet ovat hyviä ja jäävät lapselle parhaiten mieleen, Tuomikoski vinkkaa.

Esimerkkinä Tuomikoski mainitsee: Jos auto on tuon talon kohdalla, jää odottamaan, että se pysähtyy ennen kuin ylität tien.

– Osoita lapselle myös se, jos tutun risteyksen puut, pensaat ja pysäköidyt autot voivat estää autoilijaa näkemästä lapsen.

Huomio liikenteeseen

Liikenneturvan mukaan lapselle kannattaa opettaa se, että liikenteessä keskitytään liikenteeseen. Kännykkä tai kaverit saattavat viedä lapsen huomion liikenteestä. Ennen koulun alkamista voi sopia yhdessä säännöt puhelimen käyttöön. Paras paikka puhelimelle koulumatkan aikana on repussa. Opeta lapselle, että jos on soitettava, ensin pysähdytään turvalliseen paikkaan ja vasta sitten otetaan puhelin käteen.

Vanhemman oma toiminta on esimerkki myös lapselle. Jätä itsekin kännykkä taskuun tai hansikaslokeroon. – Tapa, millä me aikuiset käyttäydymme liikenteessä, välittyy myös lapsille. Auton ratissa olemme esimerkkejä takapenkkiläisille, mutta ajokäyttäytymisemme luo kuvaa liikenteen turvallisuudesta tai turvattomuudesta laajemminkin. Painetaanko kaasua vai jarrua liikennevaloissa, ajetaanko rauhallisesti alueilla, joilla on suojateitä, pysähdytäänkö antamaan tietä suojatiellä, kuten kuuluu. Tässä on skarppaamisen paikka ihan jokaisella aikuisella, Tuomikoski korostaa.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät