8 C
Alajärvi
keskiviikko 29.5.2024
MAINOS
MAINOS

Geopark-arviointi neljällä paikkakunnalla

Kraatterijärven Geopark -projekti on edennyt siihen vaiheeseen, että Geoparkin alueella vierailee kaksi arvioijaa eli evaluaattoria arvioimassa alueen Kraatterijärvi Geoparkin alueen sopivuutta UNESCO:n geopark-statuksen alaiseksi.

Geoparkin taustalla on Kraatterijärvi Geopark ry., jonka jäseniksi voivat liittyä sekä yksityishenkilöt että yhdistykset.

MAINOS
Kannanlahden kärnäiittillouhos on ainoa paikka, jossa kärnäiittiä voi nähdä kallioperässä. Geopark-kohde on valmiina vastaanottamaan geo- ja luontomatkailijoita infotauluineen ja penkkeineen.

Geopark tarkoittaa Lappajärven ja sitä ympäröivän alueen geologisen perinnön ja kulttuurin esille tuomista ja hyödyntämistä alueen elinvoiman hyväksi. Kraatterijärvi Geoparkin perimä on ainutlaatuinen muihin geoparkehin verrattuna, sillä se on syntynyt 78 miljoonaa vuotta sitten iskeytyneestä meteoriitista. Iskun seurauksena syntyi Lappajärvi.

Tiivis tahti

Geoparkia koskeva hakemus jätettiin UNESCO:lle eli Yhdistyneiden kansakuntien kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestölle viime vuoden marraskuun loppupuolella. Hakemuksen seurauksena alkoi arviointiprosessi, johon liittyy myös paikan päällä tehtävä evaluointi eli arviointi.

Evaluaattorit Chris Woodley-Stewart Britanniasta ja norjalainen Pål Thømøe vierailevat Lappajärvellä 12:ssa, Evijärvellä kymmenessä, Vimpelissä viidessä ja Alajärvellä yhdeksässä eri kohteessa.

Geopark-kokonaisuus käsittää laajasti muutakin kuin geologisia kohteita. Kaksikolle esitellään niin kulttuuria, urheilua, kansanperinnettä kuin paikallisesti tuotettua ruokaakin. Arvioinnin aikana tavataan eri sidosryhmien edustajia ja myös tavallisia kuntalaisia.

Jo kahdettakymmenettätoista geopark-arviointiaan tekevä Chris Woodley-Stewart muistuttaa, että geopark ei ole ainoastaan geologiaa ja kiviä, vaikka ne ovatkin geoparkin keskiössä ja tärkeitä tekijöitä. Kyseessä on laajalle ulottuva kokonaisuus ja monia eri asioita.

– Etsimme paikkoja, jotka käyttävät geologista perintöään edistääkseen oman alueensa kestävää kehitystä ja esimerkiksi vastuullista matkailua sekä kaikenikäisille suunnattua koulutusta.

Ainutlaatuinen tarina

Geopark-status toisi tullessaan Lappajärvelle ja sitä ympäröiville kunnille maailmanlaajuista huomiota ja kestävää sekä ympäristöä säästävää taloutta.

Kraatterijärven geopark -kuntien alueella on Woodley-Stewartin mukaan fantastinen geologinen tarina. Hän kysyykin, että millä tavoin tarina herätetään henkiin taloudellisesti ja kulttuurisesti. Hän miettii, että kerrotaanko tarina kiinnostavasti ja jännittävästi – ei vain geologeille vaan myös tavallisille ihmisille.

– Meillä on tukenamme melko pitkä tarkistuslista, jonka asioita käymme läpi geopark-yhdistyksen ihmisten kanssa, valottaa Pål Thømøe prosessia.

Woodley-Stewartille ja kuudetta evaluointiaan tekevälle Thømøelle lähetettiin ennakolta kirjallista ja muuta materiaalia. Kaksikon Järviseudulle suuntautuva vierailu on nopea ja heidän on myös hahmotettava tilanne nopeasti – eikä se ole välttämättä helppoa. Kokeneina evaluaattoreina ja geopark-toiminnanjohtajina he kuitenkin tietävät, mitä ovat etsimässä.

– Meillä on kolme ja puoli päivää aikaa tutustua alueeseen, tavata ihmisiä, selvittää asioita. Kirjoitamme pitkän raportin, joka menee UNESCO:n alaiselle maailmanlaajuisen geopark-verkoston komitealle.

– Se puolestaan päättää jouluun mennessä, hyväksytäänkö tämä alue geoparkiksi, löytyykö vielä täydennettävää vai jääkö geopark-status saamatta. Sopimus ratifioidaan virallisesti ensi keväänä, mikäli Kraatterijärvi Geopark saa geopark-statuksen, selvittää Chris Woodley-Stewart prosessin seuraavia vaiheita.

Geomatkailusta potkua

Lappajärvelle ja sen naapurikuntiin UNESCO:n alaisen geopark-statuksen saaminen olisi merkittävä asia etenkin matkailun kannalta. Geomatkailu on maailmalla suosittua ja UNESCO-statuksen saaneissa geopark-kohteissa vierailevat etenkin aasialaiset luonto- ja kulttuurimatkailijat.

Kraatterijärvi Geoparkin toiminnanjohtaja Annie Laitila kertoo, että UNESCO-statuksen arviointiasteikko perustuu satoihin erilaisiin kriteereihin. Hän on toiveikas sen suhteen, että jo kuluvan viikon aikana saadaan omakohtainen kokemus arvioinnin suunnasta – vaikka suoranaista arviointia ei saadakaan.

– Virallinen arviointi tulee toukokuussa, mutta meillä todennäköisesti tulee olemaan jo nyt vahva tunne siitä, mitä me tulemme saamaan. Tässä arvioinnissa kartoitetaan meidän osaamisemme, vahvuutemme sekä katsotaan, että mitä kehittämisen kohteita meillä on.

Evaluointia koskeva mediatilaisuus pidettiin Lappajärven Kärnässä sijaitsevan Kannanlahden kärnäiittilouhoksella. Kohde on merkittävä ja ainutlaatuinen, sillä jos haluaa nähdä kärnäiittiä luonnossa ja kallioperässä, se onnistuu vain Kannanlahdessa.

Filosofian tohtori Heikki Mäkipää pitää Kannanlahtea geopark-alueen geologisesti merkittävämpänä kohteena. Mäkipää on ollut mukana geopark-projektissa sen esiselvityshankkeesta lähtien.

Mikäli Kraatterijärvi Geopark saa UNESCO:n geopark-statuksen, Kraatterijärvi Geopark ei geopark-toimijana saa myydä tai hyödyntää Etelä-Pohjanmaan maakuntakivi kärnäiittiä. Markkinoinnissa tai matkailullisesti kiveä voidaan kuitenkin hyödyntää. Geoparkia koskeva kielto ei kuitenkaan estä alueen yrityksiä hyödyntämästä kärnäiittiä – jos ne vain saavat kiveä jostakin.

– Kärnäiitistä on valmistettu esimerkiksi leikkuulautoja ka puukon kahvoja. Myös Hotelli Kivitipun lattiat ja seinämät on tehty kärnäiitistä. Lappajärven geolukiossa tehdään tutkimusta kärnäiitin käyttämisestä kiuaskivenä. Jos siitä tulee kaupallinen tuote ja kärnäiitti on hyvä kiuaskivenä, se on toisten asia toteuttaa. Me emme rupea geoparkina myymään kiuaskiviä.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät