25.6 C
Alajärvi
perjantai 24.5.2024
MAINOS

Alajärven musiikkiopiston lukuvuosi tutuissa merkeissä, mutta hallinnossa muutosten aikaa

Alajärven musiikkiopiston lukuvuosi on lähtenyt käyntiin varsin tutuissa merkeissä. Oppilasmäärä Alajärven toimipaikassa on hyvä, 247 ja opetusta annetaan Alajärven lisäksi Soinissa.

Oppilaiden ja heidän huoltajiensa kannalta kaikki on kuin ennenkin, mutta hallinnon puolella muutoksia on sitäkin enemmän. Oppilaitos on yhteinen Kurikan kanssa, Alajärven ollessa päätoimipaikka. Opiston rehtorin paikka on ollut Alajärvellä ja apulaisrehtori Kurikassa.

MAINOS

Kurikan kaupunki on ilmaissut halunsa irtautua yhteisestä musiikkiopistosta ja perustaa omansa, ja samaan aikaan viime keväänä oppilaitoksen rehtori eläköityi. Koska prosessi on avoin, kunnes päätökset sitä voiko Kurikka irtautua yhteisestä oppilaitoksesta vai ei saadaan vuoden vaihteen tietämillä, päätettiin rehtorin tehtävät hoitaa toistaiseksi sisäisin järjestelyin.

Niinpä vt. rehtorina toimii nyt aiempi vararehtori Ari-Matti Tuomisto ja apulaisrehtorin tehtävää sijaistaa vs. apulaisrehtori Eeva-Liisa Kolonen. Samalla rehtorien toimipaikat pyöräytettiin niin, että rehtori työskentelee Kurikassa ja apulaisrehtori Alajärvellä.

Vaikka Kurikan irtautuminen tapahtuisi, tullaan nyt alkanut lukuvuosi toteuttamaan nyt aloitetulla tavalla. Isommat muutokset ovat näin ollen edessä tässä tapauksessa vasta seuraavan lukuvuoden alkaessa.

Kolonen kertoo, että muutokset hallinnollisella puolella eivät kuitenkaan ole päättyneet tähän, sillä uutta on nyt myös se, että musiikkiopisto toimii nyt elinvoimalautakunnan alaisuudessa aiemman sivistyslautakunnan sijasta.

Lisäksi kaiken muun ohessa valmistaudutaan opitun tunnistamisen ja tunnustamisen tietovarannon käyttöönottoon myös musiikkiopistolla. Kyse on Koski-tietovarannosta, johon opiskelijan suostumuksella kirjataan kaikki hänen opintonsa, jotta ne löytyvät sieltä helposti vielä vuosienkin kuluttua.

Oppilaisiin muutokset eivät alkaneen lukuvuoden aikana heijastu, mutta jos Kurikka irtautuu, niin ensi syksynä tilanne on aivan uusi ja kaikki on sen osalta täysin auki. Pelkona on, että eriytyminen merkitsisi valtionosuuksien laskua ja se heijastuisi luonnollisesti joko oppilasmääriin tai lukukausimaksuihin. – Ellemme sitten keksi muuta järjestelyä, jolla voisimme kasvattaa oppilasmäärää, Kolonen pohtii.

Nyt oppilaita Alajärvellä ja Soinissa on kaikkiaan 247 ja opetusta annetaan pianossa, jousisoittimissa, uruissa, vaskisoittimissa, kitarassa, lyömäsoittimissa, laulussa ja kanteleessa. Lisäksi on muskari.

Soitinvalikoima onkin monipuolinen ja sellaisena se on tarkoitus säilyttää. Uusia opettajia on tänä syksynä aloittanut kaksi, Soinissa viulunsoiton opettajana Anni-Kaisa Ojala ja toisena Mari Mulari, joka opettaa kanteleen soittoa ja muskareita.

Alajärven toimipisteessä on kaikkiaan 18 opettajaa, sisältäen niin pää- kuin sivutoimisetkin. Opiskelijoista osa on aivan uusia ja opiskelijahaku viime keväänä onnistui mainiosti. Opetustunteja on yli valtionosuuksien, mikä varmistaa sitä, etteivät valtionosuudet olisi laskemassa opiskelijoiden puutteen vuoksi.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät