14.3 C
Alajärvi
sunnuntai 19.5.2024
MAINOS

Vältä hirvikolari hidastamalla vauhtia

Syksyn tullen hirvieläimet ovat aktiivisia erityisesti auringonlaskun ja auringonnousun aikaan. Liikenneturva muistuttaa, että ajonopeuden hidastaminen hirvivaara-alueella on paras tapa välttää hirvikolari.

Hirvieläimet ovat yleisiä liikenteen vaaratekijöitä, kun ne liikkuvat ravinnon perässä ja vaihtavat elinalueitaan. Hirvenmetsästys alkaa porrastetusti syyskuun ensimmäisenä päivänä. Metsästyksen alkamisen vuoksi hirvet lähtevät liikkeelle.

MAINOS

Kaukovaloista apua

Hirvikolari sattuu usein silloin, kun tilanteessa on mukana jokin häiriötekijä. Häiriötekijä voi olla esimerkiksi näköeste, vastaantulija, huonot sääolot tai jos kuljettaja keskittyy johonkin muuhun. Tällöin tielle säntäävää hirveä on vaikeampi huomata.

Hirvet liikkuvat hämärällä, jolloin niitä on myös vaikeampi havaita. Hirvieläinonnettomuuksista lähes kaksi kolmasosaa ajetaan hämärässä tai pimeässä.

– Kannattaa pyrkiä välttämään tarpeetonta liikkumista hämärän aikoina, ohjeistaa Liikenneturvan koulutusohjaaja Ari-Pekka Elovaara.

Elovaara muistuttaa, että kannattaa opetella käyttämään auton ajovaloja oikein. Kannattaa opetella käyttämään auton ajovaloja oikein. Kaukovaloja voi käyttää jo, kun tulee hämärää.

Hidasta ja ennakoi

Ajonopeuden hidastaminen antaa kuljettajalle lisää reaktioaikaa ja mahdollisen onnettomuuden sattuessa lieventää vammoja. Ennakoiva kuljettaja vähentää nopeutta hirvivaara-alueella ja heti havaitessaan jotain poikkeavaa.

Hirvi juoksee usein metsästä suoraan tielle ja siksi yllättää kuljettajan helposti. Riittävä turvaväli edellä ajavaan autoon antaa enemmän aikaa reagoida, jos hirvieläin ilmestyy tielle äkillisesti. Muista myös, että siellä missä on yksi hirvi, on usein toinenkin. Hidasta heti, jos näet hirven, vaikka se vain seisoisi paikoillaan. Ari-Pekka Elovaaran mukaan hirvikolarin voi välttää ihan perusasioilla.

–  Paras tapa on pitää oma ajonopeus maltillisena ja hyvät turvavälit. Keskity ajamiseen.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät