25.6 C
Alajärvi
perjantai 24.5.2024
MAINOS

Työtä ukrainalaiselle? TE-palvelut kertoo, miten se onnistuu!

TE-palvelut järjestää yhteistyössä Alajärven kaupungin kanssa kaksi neuvontatilaisuutta, jotka koskevat ukrainalaisten rekrytointia. Tilaisuudet järjestetään keskiviikkona 30.8. kello 14 Alajärvellä kaupungintalon valtuustosalissa ja kello 17.30 Lehtimäen kunnantalon auditoriossa.

Tilaisuuksissa on mahdollisuus saada neuvoja ja tietoa hyvin käytännönläheisesti, sillä asiaa on selvittämässä kansainvälisten palveluiden ja yrityspalveluiden asiantuntija Henna Hautala.

MAINOS

Hän neuvoo kuulijoita käytännön kiemuroista ukrainalaisten palkkaamisessa ja kuulijoilla on mahdollisuus esittää kysymyksiä. Paikalla on myös Alajärven maahanmuuttokoordinaattori Aire Honkola.

Tilaisuudet järjestetään, koska etenkin Järviseudulla on huomattu merkittävää kysyntää neuvonnalle ukrainalaisten palkkaamisessa. Syy tähän on Hautalan mukaan todennäköisesti se, että alueella asuu suhteellisen paljon ukrainalaisia.

Neuvoja ovat tarvinneet yrittäjien lisäksi myös yhdistykset ja aivan yksityisetkin henkilöt, jotka ovat halunneet antaa ukrainalaiselle kausi- tai aputöitä.

– Tilaisuuksissa saa tietoa siitä, mitä prosessiin kuuluu ja mitä on huomioitava esimerkiksi lakisääteisten ilmoitusten osalta, kun työllistää EU-maiden ulkopuolelta tulevan työntekijän.

– Se, onko henkilö työtön työnhakija ja onko hänellä sen myötä mahdollisesti mahdollisuus palkkatukeen kuin se, että ukrainalaista työllistettäessä on mahdollisuus tulkkausapuun ainakin työsopimusta laadittaessa, ei ole kaikille selvää.

Niissä ammateissa, joissa on säädöksin annettu kelpoisuus, ehdot ovat Suomessa tiukat. – Mutta esimerkiksi hammaslääkäri on voinut meillä työllistyä hammashoitajaksi, Hautala kertoo. – Niihin tehtäviin, joihin ei ole lakisääteistä sääntelyä, ei taas ole estettä ottaa Ukrainassa koulutuksen saanutta henkilöä.

Ukrainalaiset ovat työllistyneet Hautalan mukaan pääsääntöisesti varsin hyvin, mihin on ennen muta vaikuttanut heidän oma aktiivisuutensa ja motivaationsa. Kielitaito on edelleen varsin rajallinen, etenkin ennen vuotta 1990 syntyneillä. Sitä nuoremmilla englanti on mukavasti hallussa.

Suomen kielen opintoja on niillä ukrainalaisilla takanaan nyt vuoden verran, jotka ovat tullessaan ilmoittautuneet työnhakijoiksi, ja heidän osaltaan pärjää jo suomen kielelläkin jossain määrin.

Nyt järjestettävissä infotilaisuuksissa on mahdollisuus kysellä mieltä askarruttavista asioista ja kuulla työvoimaviranomaisten keinoista auttaa ja tukea ukrainalaisia rekrytoivia. Kannattaa siis lähteä paikalle kuulemaan ja kysymään!

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät