12.2 C
Alajärvi
sunnuntai 19.5.2024
MAINOS

Sinilevää esiintyy vesistöissä edelleen paikoin

Viikolla 35 Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen virallisista leväseurantapisteistä sinilevää havaittiin Ähtärinjärvellä. Kansalaishavaintoja on tehty Ähtärinjärvellä sekä viikonloppuna Kristiinankaupungissa Skaftungin edustalla.

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen sinileväseuranta alkoi kesäkuun alussa Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueella. Alueemme sinilevätilannetta seurataan pysyvillä havaintopaikoilla viikoittain kesäkuusta syyskuuhun, ja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus tiedottaa tilanteesta torstaisin ainakin elokuun loppuun asti.

MAINOS

Sinilevän runsaus arvellaan silmämääräisesti asteikolla 0 (ei sinilevää) – 3 (erittäin runsaasti sinilevää). Seuranta toteutetaan yhdessä Suomen ympäristökeskuksen, kuntien ja yksityishenkilöiden kanssa.

Pohjalaismaakunnissa tehtiin kesän ensimmäiset sinilevähavainnot viikolla 25, eli juhannusviikolla. Silloin havaittiin sinilevää muutamilla järvillä, kuten esimerkiksi Karperönjärvi, Lappajärvi ja Räyringinjärvi.

Seuraavilla viikoilla sinilevähavaintoja oli enemmän ja myös merialueelta tuli havaintoja. Heinäkuun toisen viikon (viikko 28) aikana sinilevähavainnot olivat vielä lisääntyneet lämmenneiden säiden seurauksena.

Sinilevää havaittiin usealla sisävesialueella ja jonkin verran Kokkolan seudun rannikkoalueilla. Alajärvellä ja Lappajärvellä oli runsas leväkukinta. Lisäksi sinilevää oli havaittavissa koko Ähtärinjärven pituudelta. Tämä jälkeen sää muuttui epävakaisemmaksi ja sinilevähavainnot vähenivät.

Heinäkuun viimeisellä viikolla (viikko 30) viileämpi ja sateinen sää hillitsi runsaita sinileväesiintymiä sisävesialueilla, kun taas merialueilla havaittiin suurimmat määrät sinilevää tältä kesältä.

Laajoja sinilevälauttoja muodostui Selkämeren avomerellä heinäkuun puolivälissä mutta pilvisyys on usein estänyt kattavien satelliittihavaintojen saannin merialueiden sinilevätilanteesta Suomen ympäristökeskuksen Tarkka+ palvelusta.

Satelliittikuvista on havaittu sinilevää noin 5 kilometriä rannikosta Korsnäsin korkeudelle asti avomerialueilla, esim. 23.7.2023. Elokuun puolessa välissä levätilanne rauhoittui myös merialueella ja vain yksittäisiä havaintoja tehtiin sekä sisävesillä että merialueella.

Sinilevien esiintyminen on usein paikallista. Sinieväseurannan havainnot kertovat tilanteesta havaintopaikalla ainoastaan kyseisenä ajankohtana ja tilanne voi vaihdella nopeasti sääolosuhteiden muuttuessa.

Tiedot levätilanteesta löytyvät Järvi-Meriwikistä (www.jarviwiki.fi), jonne myös kansalaiset voivat tallentaa omia havaintojaan. Havaintolähetti-sovelluksella havainnon tallentaminen onnistuu helposti myös puhelimella. Sinilevähavainnoista voi myös ilmoittaa Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen leväseurantapuhelimen numeroon 0295 027 990.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät