6.9 C
Alajärvi
keskiviikko 29.5.2024
MAINOS
MAINOS

Alajärven Kirkonkylän Nuorisoseura kaipaa toimintaa ja tekijöitä!

Alajärven Kirkonkylän Nuorisoseuran talo on rakennettu 1919 ja se on arkkitehti Alvar Aallon suunnittelema, ensimmäinen julkinen rakennus. Talo on suojeltu ja sijaitsee paraatipaikalla Alajärven keskustassa, lähellä muita Aalto-kohteita.

Siinä, missä muut Aalto-kohteet ovat julkisessa omistuksessa, Nuorisoseuran ison ja jatkuvaa huoltoa kaipaavan vanhan rakennuksen kunnosta ja toiminnasta vastaa sen omistaja Kirkonkylän Nuorisoseura. Seuran puheenjohtaja Tuula Viitala kertoo, että talo on ollut seuran omistuksessa lähes läpi koko historiansa, vain sodan aikana se oli muutaman vuoden ajan Suojeluskunnalla.

MAINOS
1919 rakennettu Alajärven Kirkonkylän Nuorisoseuran talo on mainiossa kunnossa juhlien, kokousten tai vaikka koulutuksien järjestämiseen. Talo kaipaa muutoinkin kaikenlaista toimintaa, mutta innokkaita toimijoita ei tunnu löytyvän.

Tälle hetkellä talo on vielä hyvässä kunnossa, kiitos siitä vuosituhannen alun isoille remonteille. Maalipensseliä kuitenkin jo paikoin tarvittaisiin ja vuosi vuodelta lisää korjauskohteita varmasti taas löytyy, vanhasta kiinteistöstä kun on kyse.

Vaikka rakennus on arvokas ja se on tärkeä paitsi kulttuurihistoriallisesti, varmasti myös useimmille alajärveläisille, niin pelkästään rakennuksen suuri arvo ei auta. Sen ylläpito ja toiminta talossa ei synny tyhjästä, ainakaan pitkässä juoksussa.

Tällä hetkellä ylläpito kuitenkin syntyy nimenomaan tyhjästä – reilu kaksi vuotta sitten Nuorisoseura oli konkurssin partaalla. Konkurssi onnistuttiin välttämään täpärästi järjestämällä huutokauppaa ja myymällä vanha, arvokas aitta pihasta sekä Etelä-Pohjanmaan Nuorisoseuran tuolloisen toiminnanjohtajan voimakkaalla tuella ja avulla.

Se, että konkurssiuhka ohitettiin, ei kuitenkaan tarkoita, että kaikki on ollut sen jälkeen hyvin.

– Seuran hallitus olemme käytännössä me, Viitala sanoo viitaten Teresa Kyrönlahteen. Nämä kaksi naista huolehtivat siitä, että laskut tulevat maksuun. Laskujen maksuun varat on saatu viimeiset kaksi vuotta kaupungin hallinnoimasta Pentti Moision rahastosta. Niillä rahoilla maksetaan välttämättömät kulut, ei muuta.

Toki Tuula ja Teresa saavat tarvittaessa apua töihin myös muutamilta muilta, mutta varsinaisesti toiminnan pyörittämiseen ei ole innokkaita tekijöitä ollut jonoksi saakka.

Niin kauan, kun ei ole toimintaa, ei ole myöskään tuloja ja silloin tilanne jatkuu samanlaisena kuin nyt. Välttämättömiin kunnostustöihinkään ei varoja riitä.

– Jonkun verran meillä on ollut tässä yksityisiä juhlia ja joskus kalustemyyntinäyttely. Toivomme että kansalaisopistolta tänne tulisi taas jotain kurssia, Viitala sanoo ja kertoo, että moni kysyy voiko Nuorisoseuralla edelleen järjestää vaikkapa häitä.

– Voi todellakin, meillä voi järjestää tilaisuuksia ihan kuten ennenkin. Toivomme taloon mahdollisimman paljon käyttäjiä, koska omia tilaisuuksia emme kahdestaan voi järjestää.

Juhlien lisäksi taloa voi vuokrata edullisesti myös kokouksiin, harrastuksiin tai koulutuksiin, säännölliseenkin käyttöön. Pakko ei ole vuokrata koko taloa, vaan hyvän kokoinen porukka mahtuu myös kahvilan puolelle ja käytössä on hyvä keittiö.

Lisäksi talolta löytyy vapaana toimiva toimistohuone, joka niin ikään on vapaasti vuokrattavissa.

– Meillä on sadan hengen astiastot, joita myös vuokrataan, samoin voi vuokrata myös pöytiä ja tuoleja, Teresa vinkkaa.

Käyttäjien lisäksi kaivattaisin kipeästi myös toimijoita. Esimerkiksi vuosikymmenten historia näytelmätoiminnassa on päässyt hiipumaan vetäjäpulaan. Monet kyselevät edelleen, eikö Nuorisoseuralle tule näytelmää. Ei tule, niin kauan kun ei ole vetäjää.

Jos jollakulla olisi kiinnostusta lähteä kokeilemaan näytelmätoimintaa uudelleen, se sopii vallan mainiosti! Samoin kaikki muut idearikkaat toimijat otetaan avosylin vastaan!

– 2000 luvun alussa meillä oli edellinen vaikea vaihe tekijöiden loppuessa, mutta tuolloin saimme seuraan uutta intoa ja uusia toimijoita mukaan. Silloin tehtiin taloon myös isot remontit mm. keittiön ja wc-tilojen osalta.

Kaikki toimintaan mukaan tulosta kiinnostuneet tai taloa vuokrata haluavat voivat ottaa yhteyttä joko Tuulaan tai laittaa viestiä nuorisoseuran Facebook -sivujen Messengerissä.

Tuula Jokiahosinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät