6.9 C
Alajärvi
keskiviikko 29.5.2024
MAINOS
MAINOS

Alajärveen laskevan Kuninkaanjoen pinta nousi maanantain ja tiistain aikana noin 2,6 metriä

Viime päivien runsaat sateet ovat nostaneet vedenpintoja nopeasti Etelä- ja Keski-Pohjanmaan alueella. Vedet ovat nousseet paikoin alaville peltoalueille ja tämä aiheuttaa haittaa viljelijöille. Maa on nyt hyvin märkää, eivätkä sateet pääse imeytymään maaperään. Mahdolliset tulevat pienemmätkin sateet nostavat vedenpintoja nopeasti.

Normaalisti keskimääräinen elokuun sademäärä alueella on noin 70 millimetrin luokkaa, mutta tänä vuonna elokuussa on monin paikoin Etelä-Pohjanmaalla satanut noin 120 milliä. Sateista elokuuta edelsi heinäkuun lopun poikkeuksellisen runsas sade.

MAINOS

Tämän viikon maanantaina 28.8. vuorokauden sademäärä nousi paikoin 40–60 millimetriin. Esimerkiksi Alajärvellä Möksyn sadeasemalla satoi maanantaina 49, Ähtärin Myllymäellä 57, Isojoen Kärjenkoskella 40 ja Jalasjärven Hirvijärvellä 38 millimetriä.

Kuortaneenjärven vedenpinta on noussut noin puoli metriä elokuun tavanomaista tasoa korkeammalle ja on edelleen nousussa.

Ähtävänjoen vesistöalueella Alajärveen laskevan Kuninkaanjoen pinta nousi maanantain ja tiistain aikana yhteensä noin 2,6 metriä. Vedenpinta kääntyi varhain keskiviikkona laskusuuntaa ja on laskenut torstaiaamuun mennessä 1,3 metriä.

Heinäkuun lopun runsaista sateista lähtien poikkeuksellisen korkealla ollut Lappajärven vedenpinta on kääntynyt taas noususuuntaan ja on nyt 30 senttiä korkeammalla kuin elokuun lopussa keskimäärin.

Perhonjoen vesistöalueella maanantain sademäärät olivat noin 20–35 mm. Perhonjoen vesistöalueella virtaamien nousu jäi pienemmäksi kuin Etelä-Pohjanmaalla. Tämän hetken vesistöennusteiden mukaan virtaama pienenee Perhonjoella. Patanan tekojärven pinta on noussut maanantaista torstaiaamuun mennessä noin 30 senttiä ja pinta on edelleen nousussa.

Tämän hetken vesistöennusteiden mukaan jokien vedenpinnat ovat kääntymässä laskusuuntaan, mutta mahdolliset sateet muuttavat tilanteen nopeasti. Erityisesti Lapuanjoen, Kyrönjoen ja Ähtävänjokien alueilla juoksutukset järvistä tulevat pysymään suurina, jotta järvien pinnat saadaan laskettua tulvatasoilta normaaleille tasoille. Etenkin tekojärviin pyritään tekemään jatkossa tilaa myös tuleville sateille.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät