16.3 C
Alajärvi
sunnuntai 19.5.2024
MAINOS

Eräkerho innostaa lapsia luontoon Alajärvellä

Alajärven 4H-yhdistys, Alajärven Riistanhoitoyhdistys ja Metsästysseurat järjestävät yhteistyössä ensimmäistä lasten Eräkerhoa. Rahoitus kerhoon saatiin Töysän Säästöpankkisäätiöltä.

Kerho oli jymymenestys jo ennen alkamistaan, sillä mukaan voitiin ottaa kymmenen 3-6 luokkalaista lasta, mutta ilmoittautuneita oli peräti 21!

MAINOS
Kyösti Heikkilä ja Julius Pakka avustivat eräkerholaisia onkien kanssa ennen siirtymistä rantaan.

Tulijoita kerhoon olisi ollut myös Alajärven ulkopuolelta, mutta koska kysyntä oli niin suurta, päädyttiin 4H-toiminnanjohtaja Mari Kauniston mukaan siihen, että mukaan otettiin vain alajärveläisiä lapsia. Kymmenen nopeinta alajärveläistä lasta siis sai paikan ja viiden kokoontumisen kerho starttasi elokuun alkupuolella.

Kerhon varsinaisina vetäjinä toimivat Riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Ari Hautakangas ja Möksyn Metsästysseuran Kyösti Heikkilä. Apuohjaajana on 4H:n puolelta Julius Pakka, jolle itselleenkin eräily on mieluisa harrastus.

Lisäksi kerhossa on aina asiantuntijoita ja apuohjaajia kunkin kerran teeman mukaisesti.

– Tässä kerhossa ei ole tarkoitus keskittyä metsästykseen, vaan yleiseen metsässä ja luonnossa liikkumiseen ja toimimiseen, Heikkilä sanoo. – Jos nämä lapset innostuvat eräasioista, metsästysharrastus tulee sen myötä sitten aikanaan, jos on tullakseen.

Eräkerholaisille ei tarvinnut kertoa, mistä tietää että kala syö. Kohoja tuijotettiin herkeämättä.

Ensimmäisellä kokoontumiskerralla kerholaiset tutustuivat toisiinsa ja ohjaajiin, SPR oli antamassa ensiapuvinkkejä ja lisäksi käytiin läpi jokamiehenoikeuksia ja niiden merkitystä. Samalla opittiin nuotion tekemistä ja käytiin läpi sitä, milloin ja mihin nuotion saa tehdä ja koska sitä ei saa tehdä. Myös se, missä sytytysvälineet repussa säilytetään, tuli selväksi.

Toisella kokoontumiskerralla lähdettiin narraamaan kaloja mato-ongella ja avuksi hommaan saatiin myös Suomen Metsästäjäinliiton Pohjanmaan piirin edustajana Tuomo Paavola. Tosin nuoret kalamiehet ja -naiset olivat jo varsin hyvin perillä kalastusnikseistä ja moni oli ennestäänkin innokas kalastaja, että ohjaajien homma ei ollut tällä kertaa kovin vaativaa!

Seuraavalla kerhokerralla tutustuttiin suunnistukseen ja sitä saatiin neuvomaan asiantuntijoita Järviseudun rastista ja Alajärven Ladulta. Luvassa on vielä nuotiokokkailua, jota opastaa Sari Savela ja viimeisellä kokoontumisella aiheena on riista- ja jälkitunnistus ja mahdollisesti päästään tapaamaan myös metsästyskoiria!

Lasten into aiheisiin on ollut suurta ja erityisen mukavaa on, että mukaan kerhoon lähti innolla niin tyttöjä kuin poikiakin, toki enemmistö poikia.

– On mukavaa nähdä millainen into näillä kerholaisilla on mennä metsään tai vaikkapa lähteä kalalle sadesäästä piittaamatta, Heikkilä toteaa.

Eräkerhoilu jatkuu tulevana keväänä, mutta silloin vastaava viiden kokoontumisen kerho järjestetään yläasteikäisille. Myös kerhokertojen sisältö muuttuu vastaamaan paremmin sitä, minkä ikäisten nuorten kanssa ollaan tekemisissä.

Tuula Jokiahosinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät