Kuusiokunnilta voimakas kannanotto hyvinvointialueen ja Kuusiolinna Terveys Oy:n välisten neuvottelujen jatkamiseksi

Mainos[adrotate banner="3"]

Kuusiokuntien seutuneuvosto, eli Alavuden kaupunki, Kuortaneen kunta, Soinin kunta ja Ähtärin kaupunki sekä seutukunnan alueella asuvat aluevaltuutetut Lasse Anttila, Silja Hiironniemi, Petri Juurakko, JuhaPekka Keisala, Pirkko Oikari, Annu Ridanpää-Taittonen ja Marko Vainionpää ovat ottaneet voimakkaasti kantaa Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen ja Kuusiolinna Terveys Oy:n välisten neuvottelujen jatkamiseksi.

Kuusiokunnat (Alavuden kaupunki, Kuortaneen kunta, Soinin kunta ja Ähtärin kaupunki) ovat kilpailuttaneet sosiaali- ja terveydenhuollon palvelunsa ja perustaneet yhteisyrityksen Kuusiolinna Terveys Oy:n kilpailutuksen voittaneen Pihlajalinna Oyj:n kanssa vuonna 2015.

MAINOS

Palvelujen tuottamista koskeva palvelusopimus on siirtynyt Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueelle sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen myötä vuoden 2023 alussa.

Hyvinvointialue on neuvotellut Kuusiolinna Terveys Oy:n kanssa sopimuksen muuttamistarpeista vuosien 2022 ja 2023 aikana. Neuvottelut eivät kuitenkaan ole johtaneet tulokseen ja hyvinvointialueen aluehallitukselle esitetään maanantain 4.9. kokouksessa sopimuksen irtisanomista.

Asian lopullisesti päättävä aluevaltuusto kokoontuu 11.9. Kannanotossa todetaan, että suunniteltu aikataulu on asiaan perehtymisen kannalta todella tiukka. Lainsäädäntö mahdollistaa päätöksenteon lokakuun 2023 loppuun mennessä.

Kuusiokuntien seutuneuvosto on pitänyt asian osalta kriisipalaverin 31.8., jonka pohjalta katsottiin, että sopimuksen jatkaminen lainsäädännön edellyttämällä tavalla on mahdollista.

Hyvinvointialueen ja Kuusiolinna Terveys Oy:n välisissä neuvotteluissa on esitetty vaihtoehtoja sopimuksen muuttamiseksi. Esimerkiksi Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa on toteutettu palvelusopimuksen jatkaminen siihen muutoksia tekemällä.

Sote-palvelut on tuotettu Kuusiokuntien alueella kustannustehokkaasti. Seutuneuvosto näkee, että EteläPohjanmaan hyvinvointialueelle koituisi riskejä ja negatiivisia talousvaikutuksia sopimuksen irtisanomisesta (esimerkiksi menetettävä arvonlisäverohyöty ja henkilöstön saatavuuden haasteet).

Allekirjoittaneet esittävät, että asia tulee palauttaa uuteen valmisteluun niin, että neuvottelujen kautta saadaan yhteinen näkemys sopimuksen jatkumiseen tarvittavista muutoksista.

Kannanotossa korostetaan, että sote-lainsäädännön edellyttämä takaraja sopimuksen irtisanomiselle on 31.10.2023. Aikaa neuvottelujen jatkamiselle ja huolelliselle toteuttamiselle siis on.

MAINOS
Edellinen artikkeliEräkerho innostaa lapsia luontoon Alajärvellä
Seuraava artikkeliKoivulehto on SFC Järviseudun huolella hoivaama alue, jossa näkyy käyttäjien kädenjälki