25.6 C
Alajärvi
perjantai 24.5.2024
MAINOS

Koivulehto on SFC Järviseudun huolella hoivaama alue, jossa näkyy käyttäjien kädenjälki

SF Caravan Järviseudun matkailuvaunualue Koivulehto Alajärvellä Lappajärven rantamaisemissa on rakentunut vuosikymmenten aikana paikaksi, jossa näkyy ja tuntuu se, että paikan vakikäyttäjät itse talkoilevat paikan hyväksi.

Jokainen yksityiskohta on mietitty toimivuutta ja käyttäjien mukavuutta ajatellen aina siitä saakka, että kalanperkuupaikalle tulee myös lämmin vesi ja rantasaunoja on peräti kolme, jotta kesän sesonkinakin jokainen pääsee saunomaan!

MAINOS

Yhdistyksen puheenjohtaja Martti Ylikojola kertoo, että alueen omistaa kaupunki, jolta yhdistys on vuokrannut sen jo nelisenkymmentä vuotta sitten. Alueen hoito ja kehittäminen on sovittu hyvässä yhteistyössä kaupungin kanssa. Yhdistys ei ole pyytänyt paljon, mutta on aina saanut tarvitsemansa.

Tänä kesänä Lappajärven laineille laitettiin uusi laituri istumapaikkoineen. Tällä laiturilla voi istua ja miettiä syntyjä syviä.

Pääasiassa rakentaminen on toteutettu talkoin ja omien varojen avulla.

Alueella kaikki peruspalvelut ovat nyt kunnossa. On wc:t, suihkut, keittiö, vastaanottotilat, kolme saunaa, grillikota, kaasugrilli ja ulkogrilli. Rannassa on kaupungin venesatama ja erinomainen veneenlaskupaikka.

Tällä hetkellä Koivulehdosta löytyy 55 sähköpaikkaa, eikä laajennushaaveita ole. SF Caravan Järviseudun jäsenmäärä on noin 400, jäsenistä pääosa on Järviseudulta, mutta myös Härmästä, Lapualta, Kauhavalta, Seinäjoelta, Vaasasta ja Tampereelta, yksittäisiä jäseniä vähän sieltä ja täältä.

Menneet koronakesät olivat alueelle todellista kulta-aikaa, vaikkakin erilaisine rajoituksineen hyvin työläitä. Kävijämäärät olivat suuria, kun vierasyöpymisiä kirjattiin kesässä noin 3000.

Korona-aika oli karavanaari -harrastukselle muutenkin hyvä, koko 60000 jäsenen liiton jäsenmäärä kääntyi kasvuun ja myös koronan jälkeen harrastajia on ollut aikaisempaa enemmän.

Tänä kesänä Koivulehdossa vierasyöpymisiä tulee noin 2500, mikä on enemmän kuin ennen koronaa.

Aluetta hoidetaan pääosin talkoin, vain siivoojalle maksetaan. Sesonkiaikana juhannuksesta koulujen alkuun siivooja käy kuutena päivänä viikossa, sesongin ulkopuolella kahdesti viikossa.

Alueen ylläpito vaatii paljon talkootyötä, sillä esimerkiksi joku päivystää koko ajan. Nämä tehtävät hoidetaan vakipaikoilla olevien toimesta, joita on tänä kesänä ollut 22 vaunukuntaa.

Ylikojola kertoo, että Järviseudun yhdistyksessä ikärakenne on valtakunnan tasoa, eli vakipaikkalaisten keski-ikä lienee 65 korvilla. Mukana on kuitenkin myös muutamia nuorempia kausipaikkalaisia.

Vierailevat yöpyjät alueelle tulevat yleensä matkailuautoilla ja he ovat yleensä pariskuntia, joilla on ikää, aikaa ja varaa ajella ympäri maata. Kesäaikaan paikalle tulee myös paljon lapsiperheitä ja Koivulehdossa lapsia on huomioitu muun muassa omalla leikkipaikalla.

Kausipaikkalaisten määrä Koivulehdossa on melko lailla sopiva, mutta laskea se ei saisi, ettei työmäärä kävisi liian kovaksi. Kausipaikoille otetaan enintään 25 autokuntaa ja ensi kesää myydään jo, joten kausipaikkaa mielivien kannattaa olla ajoissa asialla.


Koivulehdossa saunojalla on hulppeat näköalat suoraan Lappajärvelle.

Vierailijat löytävät Koivulehtoon jopa yllättävän hyvin. Monet ovat käyneet paikalla ennenkin, joskus vuosikymmeniä sitten, mutta myös ulkomaiset matkailijat löytävät Koivulehtoon. Ulkomaisia vierailijoita oli heinäkuussa 25.  – Tänä kesänä meillä on ollut ruotsalaisten lisäksi paljon saksalaisia, lisäksi tänne on tultu Itävallasta, Sveitsistä, Ranskasta, Puolasta ja Sloveniasta.

Ylikojola kertoo, että Keski-Euroopasta saapuvat matkailijat tuntuvat ennen muuta hakevan rauhallista paikkaa ja he arvostavat kotiseutujensa kuumuuden sijasta meidän ilmastoamme.

Myös pyöräilijöitä saapuu telttoineen Koivulehtoon. Tänä kesänä paikalle saapui pyöräilijä, joka oli tullut Keski-Euroopan kautta Lontoosta!

Elämä Koivulehdossa on varsin rauhallista myös sesonkiaikana. Päivisin laitetaan ruokaa, iltaisin saunotaan, osalla on vene ja he käyvät kalalla ja saalis savustetaan. Vakikäyttäjillä riittää puuhaa paikkojen kunnossapidossa ja nurmikon leikkuussa. Välillä istutaan jutustelemaan ja paistamaan makkaraa.

Osa vierailijoista hakeutuu nopeasti juttelemaan vakikäyttäjien kanssa, osa taas nauttii siitä, että saa olla omissa oloissaan.

Järjestyshäiriöitä ei oikeastaan ole. Ylikojola muistaa yhden kerran, jolloin veljeksille tuli juhannuksena riitaa. Tämä yksi kerta on tapahtunut niiden 14 kesän aikana, jotka hän on alueella viettänyt.

Isompia kehitystarpeita Koivulehdossa ei tällä hetkellä ole, mutta yleinen tason nosto on sen sijaan tavoitteena. Tähän pyritään järjestämällä osaa vaunupaikoista uudelleen ja yleisellä viihtyisyyden parantamisella.

Kulunut kesäkausi on pikkuhiljaa loppusuoralla, mutta alue on auki vielä lokakuun loppuun saakka. Tällä hetkellä alueella on vielä viikollakin väkeä ja viikonloppuisin, sään mukaan, noin 50 henkilöä.

Pakkasten tultua kytketään vedet pois päältä ja aletaan odottaa uutta kevättä, joka yleensä käynnistyy Koivulehdossa vappuviikolla lumien sulettua ja alueen kuivahdettua.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät