25 C
Alajärvi
tiistai 28.5.2024
MAINOS
MAINOS

Lukuseikkailu fantasian maailmassa

Vuoden verran käynnissä ollut Alajärven kaupungin hallinnoima Lukuseikkailu 2: Fantasian taikasauva -hanke edisti 4.–6.-luokkalaisten koululaisten lukemista monipuolisesti ja osallistavasti. Hankkeen puitteissa Lappajärven kirjastossa ja Lappis-Areenalla sukellettiin Lukuseikkailun maailmaan erilaisissa toimintapisteissä

Hankevetäjänä toiminut Katja Jänkä vieraili Alajärven, Evijärven, Lappajärven, Perhon, Soinin ja Vimpelin kirjastoissa kirjavinkkauksen merkeissä. Pääpaino oli fantasiakirjallisuudessa, kuten esimerkiksi genren klassikkoihin kuuluvissa Hobbitissa tai Tarina vailla loppua -romaanissa. Kirjavinkkauksessa painotettiin myös kotimaista lasten fantasiakirjallisuutta.

MAINOS

– Talvella oli kirjailija Tuutikki Tolosen kirjailijavierailu, joka toteutettiin virtuaalisena ja jonka kohderyhmänä olivat viides- ja kuudesluokkalaiset, kertoo Katja Jänkä.

Näyttely ja monta puuhaa

Lukuseikkailu 2 -hanke vieraili yhteensä 19 koululla ja tavoitti vierailuilla yli 1 200 koululaista. Hanke järjesti myös kilpailun, jonka aiheena oli Luo oma fantasiamaailma.

– Siihen tuli sata työtä. Ideoimme, että työt voisi laittaa kirjastoon esille. Työt kiertävät hankkeessa mukana olevien kuntien kirjastoissa. Työt kertovat lasten mielikuvituksen lahjasta. Sitä kannattaa voimistaa lukemalla.

Noora Kukkola on puolivälissä Harry Potter ja viisasten kivi -kirjan luku-urakkaa. Tarkkaa Potter-tietoutta hän on ammentanut etenkin elokuvista.

Jokaisessa hankkeessa mukana olleen kunnan kirjastossa järjestetään syksyn aikana Potter-ilta. Lappajärven kirjaston tapahtumassa sai laittaa luovuuden liikkeelle ja voi vaikkapa maistella teemaan sopivia herkkuja. Donille laitettiin sukka sokkona tai käytiin Kielletyssä kirjastossa, jossa sai kuunnella Harry Potter -kirjoja.

4H:n pisteellä tehtiin taikasauvoja ja väritettiin teeman mukaisia solmioita ja rintamerkkejä. Yhdeksänvuotias Maisa Särkiniemi on lukenut yhtä Harry Potter -kirjaa vähän alusta.

– Tykkään lukemisesta, mutta kotona en lue niin paljon. Tykkään eniten lukea jännittäviä kirjoja ja joskus hauskoja kirjoja. Yökoulu-sarja on aika jännittävä, ja Rasmus Nalle -kirjat hauskoja. Harry Potterit tuntuvat minulle vähän pitkiltä.

Lappis-Areenalla meno oli jonkin verran villimpää kuin kirjastossa. Lavettaret oli järjestänyt saliin Tavallisten tallaajien jästihuispaus -tapahtuman. Siinä pallo sai kyytiä, lapset hien pintaan ja takuulla erilaisen palloiluelämyksen.

Noora on tosifani

Noora Kukkola, kahdeksan vuotta, testasi Potter-tietouttaan pelaamalla peliä. Vastaukset – ja useimmiten vielä oikeat sellaiset – tulivat kuin apteekin hyllyltä. Hänellä on luennassa ihka ensimmäinen Potter-kirja eli Harry Potter ja viisasten kivi. Noora kertoo lukevansa kirjaa joka ilta. Luku-urakka on puolivälissä. Hän on jo ehtinyt katsoa kaikki Potter-elokuvat.

– Elokuvat ovat hyviä ja niissä on ihan hyvät näyttelijät. Aion lukea kaikki Potter-kirjat. Suosikkihahmoni on Luina Lovenkiva. Minulta löytyy paljon Harry Potter -tavaraa: kaapu, kaulahuivi, lapaset, pipo, lippis, taikasauva, sauvakyniä, kumi, kaksi kampaa, reppu ja Hedwig-pöllö.

Potter-innostus saattaa olla äiti-Lotan peruja, sillä hän kertoo nähneensä varhaisimmat Potter- filmatisoinnit jo tuoreeltaan.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät