Vapaaehtoiset jalkautuivat Alajärvellä

Maire Pesonen kuuluu Suomen Punaisen Ristin Alajärven osaston aktiiveihin. Hän on toiminut useana vuonna Nälkäpäivä-lipaskerääjänä, eikä vuosi 2023 tehnyt poikkeusta.
Mainos[adrotate banner="3"]

Perjantai on poikkeuksellinen päivä siinä mielessä, että 29.9. on vietetty Kansainvälistä Sydänpäivää ja suoritettu Nälkäpäivän lipaskeräyksiä eri puolilla maata. Alajärvellä on voinut nähdä ja punaliivisiä Suomen Punaisen Ristin Nälkäpäivä-lipaskerääjiä esimerkiksi kauppojen edustoilla. Alajärven Sydänyhdistyksen väki oli niin ikään punaisissaan kertomassa ja keskustelemassa sydänterveyteen liittyvistä asioista Paavolantorilla, apteekin kohdalla.

Alajärveläinen Maire Pesonen kantoi oman kortensa kekoon toimimalla kahden tunnin ajan Nälkäpäivä-lipaskerääjänä. Hän on ollut vastaavassa tehtävässä useamman kerran. Lisäksi hän toimii SPR:llä ystävänä.

MAINOS

Alajärveläisten ja muiden käden karttuisuus on ollut vaihteleva. Toiset antavat rahaa keräykseen, toiset eivät.

– Moni sanoo, että hänellä on vain pankkikortti. Olen kertonut mobiilimaksamisen mahdollisuudesta, mutta monella ei ole mobiilimaksamisen mahdollisuutta tai he eivät osaa käyttää mobiilimaksamista.

Pesonen kertoi lähteneensä ihan mielellään lipaskerääjäksi.

– Olen ollut vuodesta 2009 lähtien mukana SPR:n toiminnassa. Lipaskerääjänä tässä näkee ihmisiä eikä tarvitse yksin kotona. Keskiviikkoisin käyn Aaltolassa kaikille avoimessa toiminnassa ja osallistun, mihin pyydetään.

Sydämen asialla

Tämänvuotinen Sydänpäivä on omistettu Suomessa vertaistuelle. Vertaistuki tuo yhteen ihmisiä, jotka ovat tai ovat samassa tilanteessa tai ovat itse kokeneet vastaavan tilanteen – ovat esimerkiksi sydänsairaita, sydänsairaiden läheisiä tai ovat käyneet sydänoperaatiossa. Perjantaina Alajärven Sydänyhdistyksen väki jalkautui Paavolantorille apteekin edustalle.

– Vertaistukea voidaan tarjota monella tavalla. Meillä on sydänkerho, joka on kaikille avointa toimintaa – samalla tavalla kuin kaikki muukin toimintamme on. Eli ei tarvitse olla yhdistyksen jäsen. Kun olemme jalkautuneet apteekin lähelle tai kauppaan, myös se on vertaistukea. Ihmiset tulevat juttelemaan ja keventävät sydäntään. He voivat kertoa muun keskustelun lomassa esimerkiksi omasta operaatiostaan. Me olemme tässä saatavilla, tiivisti puheenjohtaja Anneli Murto.

Alajärven Sydänyhdistyksen puheenjohtaja Anneli Murto kokee matalan kynnyksen toiminnan mielekkääksi. Sydänyhdistyksen toiminta on kaikille avointa. Yhdistyksessä kaivataan uusia toimijoita ja lisää vertaistukea tarjoavia ihmisiä.

Hän vinkkaa, että Sydänyhdistys kaipaa toimintaansa mukaan uusia ihmisiä, jotka voisivat antaa vertaistukea.

– Vertaistuki on tärkeää, olipa asia mikä tahansa. Myös muita uusia toimijoita halutaan mukaan sydänyhdistyksen toimintaan matalan kynnyksen kautta.

Alajärven Sydänyhdistys jakoi sydänterveyteen liittyviä esitteitä, esimerkiksi ruokavaliosta, verenpaineesta ja kolesterolista. Halutessaan sai käydä mittauttamassa oman verenpaineensa. Teemapäivänä Alajärven Sydänyhdistys järjesti tasapainojumppaa ja vesijumppaa.

MAINOS
Edellinen artikkeliUintikampanja käyntiin
Seuraava artikkeliEläkeliiton Alajärven yhdistyksen syystoiminnot taas täydessä vauhdissa!