Alasesta kukkasidonnan triplamestari

Säde Alanen (keskellä) voitti kolmannen kerran peräkkäin kukkasidonnan suomenmestaruuden. Hanna Vehkalampi (vas.) oli toinen ja Mira Sievänen kolmas.
Mainos[adrotate banner="3"]

Alajärveläinen Säde Alanen laittoi historiankirjoja uusiksi voittamalla kolmannen kerran peräkkäin kukkasidonnan suomenmestaruuden. Floristimestarin kilpailumatka poiki seniorisarjan ja kokonaiskilpailun voitot. Kovatasoiset kilpailut käytiin Imatralla, jonka 75-vuotisjuhlavuosi ja Suomen vanhin matkailunähtävyys, Imatran koski näkyivät kilpailutöiden aiheissa. Kilpailut järjestetään joka toinen vuosi.

Tänä vuonna kukkasidonnan suomenmestaruuskilpailuihin osallistui yhdeksän alan ammattilaista. Se on Säde Alasen mukaan vähän. Kilpailun kolmihenkisen tuomariston mukaan taso oli valtaisan kova, aivan kuin kansainvälisissä kilpailuissa.

MAINOS

– Kilpailu oli parastasoisin, mihin itse olen osallistunut, vakuuttaa Säde Alanen.

Tekniikkaa ja mielikuvitusta

Kukkasidonnan SM-kisoissa kilpailijat tekivät neljä eri työtä. Ensimmäisenä kilpailupäivänä tehtiin kaksi ja toisena kilpailupäivänä toiset kaksi työtä. Perjantaina kisaan osallistujat kokosivat ennakkotehtävän, jonka aihe oli annettu puoli vuotta aikaisemmin ja tekivät myös yllätystyön, jossa kukkamateriaali ja tehtävänanto olivat kaikille samat. Ennakkotehtävää Säde Alanenkin oli ehtinyt valmistella kotonaan noin puolen vuoden ajan.

– Yllätystehtävän tehtävänanto oli kimppu ja aiheena Imatran koski. Kimppu oli metrin pitkä. Käytin työssä värejä, sillä ajattelin, että koski on voimakas ja sitä pystyy väreillä kuvastamaan. Työssä oli tosi paljon risteäviä liikkeitä ja eri suuntiin meneviä kukkia, jotka kuvastavat kosken voimaa ja tyrskyjä.

Ennalta valmisteltavan työn aiheena oli Cocktailpöytä ”Nyt juhlitaan”. Työn minimikorkeudeksi kilpailun järjestävä Suomen Kukkakauppiasliitto oli asettanut kaksi metriä. Kaksi kolmasosaa työn lopputuloksesta piti olla optisesti elävää materiaalia. Lisäksi kilpailijoiden piti hyödyntää kierrätystä itse valitsemallaan tavalla.

– Kilpailutyöni pohja on tehty mustasta raudasta, mutta se on ruostutettu, ruosteen kuvastaessa kierrätystä. Käytin myös lasiesineitä ja kuppeja. Työni lopullinen korkeus oli 2,8 metriä.

Toisena kilpailupäivänä floristien luovuutta testattiin kahdella yllätystyöllä, joista toinen oli morsiuskimppu tai morsiamen koriste. Työn innoittajana toimi Mert Otsamon suunnittelema häämekko. Toisena tehtävänä oli kehyksen koriste tai koristelu, jossa käytettiin mustia isoja rautakehyksiä.

Itsensä haastamista

Säde Alanen on osallistunut moniin kukkasidontakilpailuihin. Hän toteaa, että ei kilpaile kilpailemisen vuoksi vaan haastaakseen itseään. Hän on suorittanut kukkasidonta-alan korkeimman mahdollisen koulutuksen, joten kilpailut toimivat oppimiskanavana, jonka kautta pystyy kehittämään itseään eteenpäin.

– Varsinkin ennalta annettavat projektit kestävät tosi pitkään. Ne ovat kivoja projekteja, mutta samalla tosi raskaita ja työläitä. Samalla pystyn miettimään floristiikan teoriaa ja että mihin kaikki pohjautuu. Kaikki pitää olla työn lopputuloksessa mietitty tosi pitkälle. Jos pystyn itse olemaan tyytyväinen omiin töihini, olen aina tyytyväinen lopputulokseen.

Säde Alanen kertoo, että muilta alan ammattilaisten suunnalta tulee painetta lähteä kansainvälisiin kisoihin. Yksi askel kansainvälisyyteen voisi olla neljän vuoden välein käytävät kukkasidonnan maailmanmestaruuskilpailut. Kisaaminen ulkomailla kiinnostaa, mutta budjetti ja sen kasaaminen mietityttävät.

– Kolmen edellisen suomalaisen EM- ja MM-kisoihin osallistuneen kilpailubudjetit ovat olleet 45 000–70 000 euroa, ja tosi monet ovat osallistuneet kisoihin myös pankkilainan turvin. Tämänvuotisen SM-kilpailuprojektini budjetti matkoineen, auton vuokrineen, harjoituskukkineen ja muineen oli 6 000 euroa.

Triplamestari kertoo saaneensa sponsoritukea SM-kilpailuja varten. Hän haki – ja myös sai – Alajärven kaupungilta kulttuuriavustusta.

– Paikalliset yrittäjät ovat ilahduttavasti suhtautuneet tällaiseen kilpailumuotoon ja nähneet sen, että tällaistakin lajia voidaan sponsoroida.

MAINOS
Edellinen artikkeliEläkeliiton Alajärven yhdistyksen syystoiminnot taas täydessä vauhdissa!
Seuraava artikkeliLapsille hauskaa syyslomaviikolla Loma-aholla – kylätalo taittuu vaikka lasten synttärijuhlien pitoon!