-23.2 C
Alajärvi
torstai 07.12.2023
MAINOS
MAINOS

Influenssa- ja koronarokotukset Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen rokotuksissa noudatetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ohjeita. THL on yhtenäistänyt influenssa- ja koronarokotteen sairautensa perusteella saavat riskiryhmät, minkä vuoksi rokotukset voidaan tarjota heille yhtä aikaa.

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella influenssa- ja koronarokotusten sähköinen ajanvaraus avataan 25.10. kello 8. Sähköinen ajanvaraus onnistuu hyvinvointialueen verkkosivuston kautta Sähköinen asiointi – Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue (hyvaep.fi).

MAINOS

Rokotuksia annetaan ajanvarauksella viikosta 46 lähtien. On tärkeää, että kuntalainen varaa ajan rokotukseen nimenomaan omaan sote-keskukseensa, sillä rokotteet jaetaan sote-keskuksiin väestömäärän mukaisesti.

Hyvinvointialue tiedottaa myöhemmin lisää rokotuspäivistä, jolloin rokotteen voi saada ilman ajanvarausta. Tarkempia tietoja influenssa- ja koronarokotuksista löydät hyvinvointialueen verkkosivuilta www.hyvaep.fi.

Maksuttomia rokotteita ovat: Influenssarokotteet: VaxigripTetra, Nenäsumute (2–6-vuotiaille) FluenzTetra ja koronarokote Comirnaty XBB.1.5-varianttivalmiste.

Myös maksuttomien pneumokokkikonjugaattirokotteiden kohderyhmää on laajettu. Kaikki kolme rokotetta voidaan antaa tarvittaessa yhtä aikaa. Rokotusten valtakunnallinen riittävyys saattaa vaikuttaa rokotteiden antamisajan muutoksiin. Rokotteiden antamisaikojen muutoksista tiedotetaan Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen verkkosivulla.

Influenssarokotteen kohderyhmät ovat raskaana olevat. kaikki 65 vuotta täyttäneet, alle 7-vuotiaat lapset, varusmiespalveluksensa aloittavat miehet ja vapaaehtoisen asepalveluksen aloittavat naiset, sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon henkilöstö sekä alan harjoittelijat (opiskelijat ja muut ei työsuhteiset), jotka osallistuvat potilaiden ja asiakkaiden välittömään hoitoon tai huoltoon, vakavalle influenssalle erityisen alttiiden henkilöiden lähipiiri: henkilö, joka asuu samassa asunnossa tai on viikoittain toistuvasti tekemisissä, sairauden tai hoidon vuoksi riskiryhmään kuuluvat (THL.fi)  

Lisäksi kohderyhmää ovat krooniset sairaudet, kuten sydänsairaus, keuhkosairaus, aineenvaihduntasairaus, maksasairaus, munuaisten vajaatoiminta, vastustuskykyä heikentävä sairaus ja hoito, hengitystä haittaava neurologinen sairaus tai tila, downin oireyhtymä, epilepsia, uniapnea, psykoosisairaudet ja sairaalloinen ylipaino.

Lisäksi THL on ohjeistanut, että maksutonta kausi-influenssarokotetta voidaan tarjota kaikille niille henkilöille, jotka työnsä tai muun olosuhteen vuoksi ovat suuressa lintuinfluenssaviruksen tartuntariskissä.

Näitä ryhmiä ovat muun muassa turkistarhoilla työskentelevät, siipikarjan parissa työskentelevät, virkaeläinlääkärit sekä laboratoriotyöntekijät, jotka työskentelevät lintuinfluenssan näytteenoton parissa ja muut henkilöt, joilla on suuri riski saada lintuinfluenssatartunta työnsä tai muun olosuhteen vuoksi.

Koronarokotteen kohderyhmät ovat raskaana olevat, 65 vuotta täyttäneet, 18-vuotiaat lääketieteellisesti riskiryhmiin kuuluvat ja 12 vuotta täyttäneet voimakkaasti immuunipuutteiset.

Rokotetta annetaan yksi annos influenssarokotuksen yhteydessä, kuitenkin niin, että sairastamisesta tai viimeisimmästä tehosteesta on kulunut vähintään kolme kuukautta.

Tarkempaa tietoa siitä, ketkä saavat pneumokokkirokotteen osana kansallista rokotusohjelmaa, mitä rokotteita millekin kohderyhmälle annetaan ja millä aikataululla, löytyy THL:n internetsivuilta.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät