Johanna Rannanjärvi Hämeenkyröön innostunein odotuksin, mutta pieni haikeus mielessä

Soinin kunnanjohtaja Johanna Rannanjärvi suuntaa vuoden vaihteessa vastaaviin tehtäviin Hämeenkyröön, joka on noin viisi kertaa Soinia suurempi kunta.
Mainos[adrotate banner="3"]

Soinin kunnanjohtaja Johanna Rannanjärvi on valittu Hämeenkyrön uudeksi kunnanjohtajaksi. Soinissa hän jatkaa tehtävässään vielä tämän vuoden loppuun saakka.

Päätöstä hakea Hämeenkyrössä auki tullutta paikkaa Rannanjärvi kypsytteli kesän ajan. Hänellä oli jonkin aikaa ollut ajatus siitä, että uudet haasteet olisivat tervetulleita, mutta aktiivisesti hän alkoi ajatella sitä vasta, kun Hämeenkyrön kunnanjohtajan paikka julistettiin haettavaksi ennen juhannusta.

MAINOS

– Pohdin sitä kesän aikana ja päätin, että minun on kokeiltava tätä. Minulla on työuraa jäljellä vielä 30 vuotta, joten vaikka Soinissa viihdyn, en voi ajatella tätä ”eläkeviraksi”.

Syy muualle hakeutumiseen ei siis ollutkaan mikään asia Soinissa, vaan päinvastoin. Rannanjärvi on viihtynyt ja työt ovat sujuneet. Soinia perhe ei myöskään jätä kokonaan, vaan heistä tulee kesäsoinilaisia, joilla säilyy tukikohta myös täällä.

– Hämeenkyrössä minua viehätti sen sijainti Pirkanmaalla, jossa on vahvaa kasvua ja kehittymistä. Se tarjoaa minulle uudenlaista ammatillista ulottuvuutta ja paikkakunnan sijainti on ihanteellinen, noin 30 minuuttia Nokia Areenalta.

– Yksi tärkeä kriteeri oli Hämeenkyrön sopiva etäisyys Soinista, sillä haluamme jatkossakin viettää täällä paljon vapaa-aikaamme.

Se, että Soinista lähtee jälleen kuntajohtaja pois uusiin, suurempiin saappaisiin, kertoo Rannanjärven mukaan siitä, miten hyvä kasvualusta Soinin kunta on ammatillisesti. – Täällä on helppoa viedä asioita eteenpäin ja hommat toimivat, hän kiittää.

– Soinin kunnalla on hyvä organisaatio ja hyvä porukkahenki. Toivon, että myös seuraajani haluaa pitää tästä mahdollisimman hyvää huolta tulevaisuudessa. Henkilöstö on ykkönen, josta kannattaa pitää huolta.

Positiivisia asioita Soinissa on paljon. Jo nykyisellä määrällä tuulivoima antaa vuosittain noin 370000 euron verotulotuoton ja uuttakin tuulivoimaa kuntaan saataneen lähitulevaisuudessa.

Soinin kunnan haasteena on sama kuin naapureillakin, väestönkehityksen suunta. Tämän suhteen Soinissa on laadittu uutta elinkeinopakettia, jolta Rannanjärvi odottaa paljon ja myöntää, että vähän harmittaa, kun ei itse pääse toteuttamaan sitä käytännössä.

Terveyspalveluiden tulevaisuus on aihe josta hän kantaa huolta, mutta se asia ei ole enää kuntien omissa käsissä. Kuusiolinnan tulevaisuus selviää jo pikapuoliin, mutta kävi miten kävi, Rannanjärvi katsoo että esimerkiksi hammaslääkäripalvelut on paikkakunnalla pakko olla tulevaisuudessakin, sillä sitä ei voi tehdä diginä eikä etänä.

– Meillä on paljon yli 70-vuotiaita ja mietin, miten iso osa heistä on tulevaisuuden digipalvelujen käyttäjiä? Osa myös tarvitsee säännöllisiä laboratoriopalveluja ja on varsin kohtuutonta, jos niiden vuoksi pitää käydä Alavudella. Lähipalveluja tarvitaan myös tulevaisuudessa.

Hämeenkyrössä Rannanjärveä odottavat toisenlaiset haasteet. Kunta on yli viisi kertaa suurempi väkiluvultaan kuin Soini ja organisaatio on vastaavasti isompi. Edellinen kunnanjohtaja jää eläkkeelle 12 vuoden työrupeaman jälkeen.

– Uskon oman työroolini olevan Hämeenkyrössä enemmän kehittämiseen ja kunnan esilletuomiseen painottuva. Vastaanotto on ollut positiivinen ja olen saanut valintani jälkeen paljon yhteydenottoja.

– Hämeenkyröllä on tietysti myös omat haasteensa, jotka odottavat ratkaisuja, joten helppoa ei työ tule olemaan sielläkään.

Uusi kotikunta on Rannanjärvelle ennestään yhtä vieras, kuin oli Soini silloin kun hän saapui tänne ensimmäistä kertaa haastatteluun. – Tavallaan se on myös vahvuus, kun ei tunne paikkaa ennestään, vaan näkee sen ulkopuolisen silmin.

Kunnanjohtajan hakuprosessissa Hämeenkyrö etsi kehitysmyönteistä ihmistä rakentamaan menestyvää Hämeenkyröä. Rannanjärven etuna oli koko kuntakentän tuntemus – täytyyhän Soinissa kunnanjohtajan tuntea koko kunta kaikkine sektoreineen varsin hyvin.

Ihmisiä tulee ikävä

Johanna Rannanjärveltä on viime päivinä kysytty, miksi hän lähtee pois Soinista. Nämä syyt ovat saaneet myös ymmärrystä ja hän painottaa, että vuodet Soinissa ovat olleet hyviä.

– Tämä on ollut hyvä ajanjakso, olemme saaneet paljon asioita eteenpäin. Tukkitie on valmistunut, kunnassa on nyt ilmainen varhaiskasvatus, kuntakuvaa on kehitetty ja monenlaista muuta on tapahtunut.

– Suurin haaste oli heti alussa Vuorenmaan prosessi, joka oli todella raskas. Sitten tuli korona ja Ukrainan sota.

– Kuntatalous on Soinissa nyt hyvällä tolalla, täällä on hyvä henkilöstö ja isompaa eläköitymisaaltoa ei ole aivan heti tulossa. TE-asia rullaa eteenpäin ja tulee parantamaan palveluja. Hyvinvointijohtaja vahvistaa organisaatiota vuoden alusta alkaen.

– Mielestäni Soinin kunnalla on kaikki edellytykset säilyä itsenäisenä kuntana tulevaisuudessakin, Rannanjärvi toteaa.

Rannanjärvi kiittää paitsi kunnan henkilöstöä, myös luottamushenkilöitä siitä, miten helppoa heidän kanssaan on ollut toimia. Erityskiitoksen luottamushenkilöpuolella ansaitsee kunnanhallituksen puheenjohtaja Juha-Pekka Keisala, jonka kanssa yhteistyö on toiminut saumattomasti, ja hän on ollut taustatukena vaikeissakin asioissa.

Uuteen tehtävään tarttuessaan Rannanjärvi uskookin jäävänsä kaipaamaan Soinista nimenomaan ihmisiä, joiden kanssa on työtä saanut tehdä. Muilta osin hän luottaa siihen, että Soinia ei tarvitse ikävöidä, koska siellä voi tulevaisuudessakin viettää vapaa-aikaansa.

Tuula Jokiaho

MAINOS
Edellinen artikkeliSääksjärveläislähtöinen Veli-Matti Isojoki: Takaisin kouluun kirjan avulla
Seuraava artikkeliInfluenssa- ja koronarokotukset Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella