MAINOS

Laura Takalan runotrilogian kolmas osa on nyt ilmestynyt

Runoilija Laura Takalan Rakkaudella runotyttö -trilogia on julkaistu 1.1.2024 äänikirjoina Nextoryssa.

Alajärveltä kotoisin oleva, nykyisin Vimpelissä asuva runoilija Laura Takala on julkaissut runotrilogiansa kolmannen ja viimeisen osan ”Älä luovuta”.

Laura on siitä poikkeuksellinen nuori runoilija, että runokirjasarjan ensimmäinen osa ”Kaunis Kipu” julkaistiin vuonna 2018 Lauran ollessa vain 17-vuotias, ja vieläpä kokonaiskustannussopimuksella Mediapinta Oy:n kanssa. Se, että esikoiskirjailijan, ja vieläpä runoilijan, ei tarvitse itse maksaa kirjansa julkaisusta vaan päinvastoin, hän saa myös myynnistä osuutensa, on varsin poikkeuksellista.

MAINOS

Mediapinta ihastui nuoreen kirjailijaan niin kovasti, että teki Lauran kanssa heti viisivuotisen kustannussopimuksen. Runokirjoista toinen osa ”Ehjempi kuin (koskaan) ennen” julkaistiin seuraavaksi ja kolmannen, trilogian päättävän osan julkaisuajankohta piti olla viime pääsiäisen aikaan.

– Minulla oli kuitenkin niin paljon tekemistä, etten ehtinyt kustantajan aikatauluun ja ehdotin, että kirja julkaistaisiin vasta nyt syksyllä. Kustantaja suostui siihen mutta ilmoitti, että kirja tulisi tässä tapauksessa julkaisuun omakustanteena.

Kun Laura syksyllä lähetti käsikirjoituksen Mediapinnalle, oli vastaus saman tien selvä: Omakustannetta ei tehtäisi, vaan tämäkin kirja saisi kokonaiskustannussopimuksen.

Laura kirjoittaa paljon ja päivittäin, mutta hänen elämässään on paljon muutakin. Hän työskentelee Kotihengettärillä siivoajana ja on aloittanut neuropsykologian opinnot avoimen yliopiston maisteriohjelmassa. Ala kiinnostaa, koska ihmismieli on kiinnostava ja etenkin nuorten naisten on vaikea päästä ADHD-tutkimuksiin. Laura toivoo jonain päivänä voivansa auttaa muita.

Elämässä on työn, opiskelun ja kirjoittamisen ohella paljon muutakin toimintaa: musiikkia ja teatteria.

– Meillä on parhaillaan projekti Pohjanmaan Ladyt, joka on pohjalainen versio Ladyt lavalla -konseptista tähän pikkujouluaikaan.

Kun Lauralta kysyy, mikä hänelle on mieluisinta: laulaminen, kirjoittaminen vai näytteleminen, vastaus tulee epäröimättä: luovuus! Luovuus on hänelle aina se ykkönen, itsensä toteuttaminen. Tästä syystä suuret kaupungitkaan eivät ole nuorta naista houkutelleet mukaansa, vaan mieluiten hän hankkisi omakotitalon keskeltä ei mitään, sillä rauha ja hiljaisuus edesauttavat luomistyötä.

Nyt julkaistu runokirja on Lauralle kolmen vuoden työn tulos. Sen aikana hän on kirjoittanut neljä kirjaa, mutta hylännyt ne kaikki. – Haluisin trilogian olevan elämänkaari, josta näkyy kasvuprosessini, ja viimeisen osan olevan myönteinen.

– Olen karsinut tekstiä paljon ja viimeisen kuukauden ajan työskennellyt sen parissa hyvin tiiviisti. 

Tyyliltään ”Älä luovuta” on monipuolinen. Kirjasta löytyy niin proosaa, haikuja, mietelauseita kuin loppusoinnillisia runoja. – Pyrin aina helppolukuisuuteen, rivien väliin jää paljon.

Kirja on nyt julkaistu ja sitä saa muun muassa Mediapinnan nettikaupasta ja lukuisista muista kirjakaupoista sekä kirjailijalta itseltään. Laura on myös teettänyt uusia tarroja uusilla teksteillä, joiden kautta monet ovat löytäneet hänen sosiaalisen median sivuilleen @rakkaudella_runotytto.

Lauran lukijakunta koostuu suureksi osaksi keskiverto runonkirjan ostajaa nuoremmasta ikäluokasta, sillä nuoren kirjoittajan sanat koskettavat erityisesti nuorta lukijaa. Iso osa hänen lukijoistaan on 20-30 vuotiaita ja tämä onkin Lauralle erittäin mieluisaa, sillä häntä harmittaa lukemisen ja luovan kirjoittamisen harrastamisen kuolema.

– Toivon, että mahdollisimman moni nuori löytäisi runot kirjojeni kautta. Runot on tarkoitettu ihan jokaiselle.

Laura itse lukee paljon kaunokirjallisuutta sekä runoja ja novelleja, se kaikki on tärkeää oman kielitaidon kehittymisen vuoksi. Myös äänikirjat ovat hänelle erittäin rakkaita.

Nyt kun kolmiosainen runokirjatrilogia on valmis, kynä ei vieläkään tipahda kädestä, vaan kirjoittamien jatkuu. Tällä hetkellä suunnitelmissa on ensimmäisen romaanin kirjoittaminen, mutta siitä on luvassa pitkä, useamman vuoden projekti. – Katson, mitä siitä tulee, enkä ota asiasta paineita, Laura sanoo.

Tuula Jokiaho

MAINOS
Exit mobile version