Tulevaisuuden asumista Kuortaneelle

Kuortaneelle on suunniteltu Tampereen yliopiston hankkeiden avulla tulevaisuuden rakentamista. Asunnot sopivat eri-ikäisten kuntalaisten yhteisasumiseen. Hankkeiden suunnittelualueeksi valikoitui terveysaseman pihapiirissä oleva Joukolan ja Jennylän tontti.
Mainos[adrotate banner="3"]

Kuortaneelle on suunniteltu Tampereen yliopiston hallinnoimien TAKO- (Työ ja asuminen korona-arjessa) ja JOTAR-hankkeiden (Joustavan ja terveellisen asumisen rakentajat) avulla nykyaikaista asumista, joka soveltuu monen ikäisten asukkaiden yhteisasumiseen. Hankkeiden suunnittelualueeksi valikoitui terveysaseman pihapiirissä sijaitseva niin sanottu Joukolan ja Jennylän tontti, joka sijaitsee näkyvällä paikalla lähellä palveluita.

TAKO-hankkeessa laadittiin aluksi tieteelliseen tutkimukseen perustuvia asuinrakentamisen suunnitelmia. Kuortaneella teemaksi painottui nuorten ja ikäihmisten yhteisasuminen. Vastaavaa yhteisasumista löytyy jo maailmalta ja Suomen suuremmista kaupungeista. Yhteisöllinen asuminen vaikuttaa muiden muassa yhteisten tilojen suunnitteluun.

MAINOS

Yhteisöllisyyttä ja esteettömyyttä

JOTAR-hankkeen jatkosuunnitelmassa pyrittiin toteuttamaan TAKO-hankkeen ideasuunnitelmien parhaat puolet, minkä lisäksi kiinnitettiin erityistä huomiota pihasuunnittelun esteettömyyteen ja selkeyteen. Lisäksi tontille lisättiin hirsipihasauna, joka jatkaa Kuortaneen vahvaa hirsirakentamisen perinnettä. Itse asuinrakennukseksi suunniteltiin kolmekerroksinen CLT-rakenteinen hissillinen puukerrostalo, joka toimii myös hiilivarastona ja toteuttaa vihreää siirtymää.

Yhteisöllisyys ja esteettömyys kuuluvat Kuortaneen hankkeiden avaintekijöihin. Yhteisoleskelutilassa voidaan järjestää erilaisia tapahtumia tai sinne voi suunnata esimerkiksi lukemaan kirjaa.

Maantasokerroksessa on yhden asuinhuoneiston lisäksi irtaimistovarastot ja yhteiset saunatilat. Saunatilojen yhteydessä on asukkaiden käytössä oleva kerhohuone sekä erillinen hoitohuone, jota voidaan käyttää esimerkiksi jalkahoitajan, parturi-kampaajan tai muun ulkopuolisen tarjoajan palveluihin. Yhteisoleskelutiloissa asukkaat voivat viettää aikaa lukien, askarrellen tai harrastaen ja niissä voidaan järjestää juhlia ja iltamia. Maantasokerroksessa on kadun puolella vuokrattavaa liiketilaa, joiden pysäköintipaikat ovat viereisellä terveysaseman paikoitusalueella.

Joustavia pohjaratkaisuja

Yläkerroksissa on ainoastaan asuntoja. Perusversiossa on viisi asuntoa kerroksessa. Yhteensä rakennuksessa on 11 asuntoa. Pohjaratkaisut ovat joustavia. Keskiosan kaksio voidaan jakaa kahdeksi yksiöksi siten, että kerrokseen saadaan seitsemän asuntoa. Näin asuntoja voi olla yhteensä 15 kappaletta. Jokaisessa huoneistossa on oma parveke.

Huoneistojen tilat on mitoitettu isommalla 1 500 millimetrin pyörähdysympyrällä. Tavallisesti kerrostalot mitoitetaan 1 300 millimetrin ympyrällä.

– Asuntojen pohjasuunnitelmissa on pyritty ottamaan huomioon monipuolisen kalustamisen mahdollisuudet sekä riittävä, monipuolinen luonnonvalo. Lähes kaikki asunnot aukeavat kahteen suuntaan, ja jokaisessa on lasitettu parveke. Yhteistilojen suunnittelu eteni restoratiivisen eli elvyttävän tilasuunnittelun menetelmiä käyttäen. Rakennuksen ulkoarkkitehtuuri on saanut vaikutteensa tontilla aikaisemmin olleesta talosta, sanoo JOTAR-hankkeen suunnitelmista vastannut arkkitehti Anssi Kärki.

Hankkeen avulla pyritään myös tuomaan esiin Kuortaneen rakennusalan mahdollisuuksia.

– Kuortaneella on hyvin matala työttömyys ja yritykset kärsivät työvoimapulasta. Myös jatkuvasti kasvava opiskelijamäärä kasvattaa asuntojen tarvetta. Rakentajat ja sijoittajat suuntaavat katseensa usein kaupunkeihin, mutta potentiaalia löytyy myös kaupunkien ulkopuolelta, sanoo elinkeinovastaava Aapo Petäjäniemi Kuortaneen kunnasta.

MAINOS
Edellinen artikkeliMarjaana Hinkan näyttely avautuu Villa Väinölässä
Seuraava artikkeliSuomalaiskeksintö vanhusten asumisen helpottamiseen – EU tukee kansainvälistymään