Aurinkosähkö kiinnostaa maatiloilla – hyvä suunnittelu, asennus ja kunnossapito takaavat turvallisuuden

EP:n pelastuslaitoksen Timo Piippo, Sini Ritamäki Lähitapiolalta ja Timo Pajula ProAgrialta painottivat aurinkosähköjärjestelmän hankkimista suunnittelevia maatiloja satsaamaan suunnitteluun ja asennukseen. Kun järjestelmä on käytössä, sitä on myös huollettava.
Mainos[adrotate banner="3"]

Aurinkosähkö kiinnostaa niin kotitalouksia kuin maatilojakin, ja moni niitä onkin jo ehtinyt asennuttaa.

Maatiloille on tarjolla energiainvestointeihin peräti 50 prosentin avustus, mikä on nostanut kiinnostusta entisestään.

MAINOS

Maatilan varautuminen -hanke yhdessä ProAgria Etelä-Pohjanmaan, Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitoksen ja LähiTapiolan kanssa järjestää parhaillaan kiertuetta, jossa kerrotaan Aurinkosähkön tuotosta ja turvallisuudesta. Kiertue alkoi Alajärveltä, jossa selvisi, että vaikka auringosta saa edullista energiaa, niin huolellisuus suunnittelussa, asennuksissa ja järjestelmän kunnossapidossa ovat tarpeen.

Paloturvallisuudesta kertonut EP:n pelastuslaitoksen Timo Piippo totesi, että aurinkosähköjärjestelmät ovat paloturvallisuusriski siinä missä muutkin maatalouden sähkölaitteet. Järjestelmien määrä kasvaa nopeasti, samoin kuin niiden koko. Järjestelmien asentajien osaamisessa ja komponenttien laadussa on havaittu poikkeamia.

Piippo vinkkasi, että pelastuslaitoksen sivuilta löytyy hyvät ohjeet aurinkosähköjärjestelmien paloturvallisuudesta.

– Aurinkosähköjärjestelmät ovat turvallisia oikein asennettuina, käytettyinä ja huollettuina. Sen sijaan vioittunut tai väärin käytetty aurinkosähköjärjestelmä voi aiheuttaa riskin sähköiskusta tai tulipalosta, Piippo sanoi.

Aurinkosähköjärjestelmän syttyessä palamaan sen sammuttaminen on haastavaa niin kauan, kun se on valolle alttiina. Siksi tarvitaan keinoja hallita järjestelmää ja tehdä se mahdollisimman turvalliseksi.

Aurinkosähköjärjestelmien aiheuttamia tulipaloja ei alueellamme vielä ole ollut, mutta kansainvälisten tutkimusten mukaan niiden palot aiheutuvat huollon laiminlyönnistä sekä asennuksen ja suunnittelun virheistä.

Asennuksissa havaituista puutteista sekä tilaajan vastuusta kertoi Sini Ritamäki Lähitapiolalta. Hän kertoi vakuutusyhtiön kannaksi, että paneeleja ei asennettaisi tuotantorakennusten katoille, vaan suositus on erillisille telineille. Erityinen huomio kannattaa laittaa asennuksille, sillä kaikki järjestelmistä lähteneet tulipalot ovat aiheutuneet ihmisten virheistä, valtaosin asennuksessa tapahtuneista.

Ritamäki näytti kuvia siitä, miten uskomattomiin paikkoihin järjestelmien inverttereitä on asennettu. Niiden pitäisi olla palamattomalla seinällä, riittävällä turvaetäisyydellä, mutta niitä löytyy niin lautaseinistä kuin suoraan katon rajastakin.

Investointi-infoa antoi Timo Pajula ProAgrialta kertoen, että maatilojen energiainvestointien 50 prosentin avustus on lisännyt entisestään kiinnostusta aurinkosähkön hyödyntämiseen. Tukea voi saada suhteellisen pieniinkin investointeihin, sillä alin avustussumma on 3000 euroa.

Tuen hakemusaika on jatkuva, mutta päätökset tehdään neljä kertaa vuodessa. Investointi on mahdollista aloittaa omalla riskillä tukihakemuksen jättämisen jälkeen, mutta tässä on Pajulan mukaan muistettava se, että riski voi todellakin konkretisoitua.

Tuula Jokiaho

MAINOS
Edellinen artikkeliPaikalliset palvelut kiinnostavat vapaa-ajan asukkaita
Seuraava artikkeliKuntien ilmastotyö jatkuu