Kuntien ilmastotyö jatkuu

Vaikka ympäristöministeriön rahoittamat pohjalaismaakuntien ilmastohankkeet päättyivät keväällä, jatkuu pitkäjänteinen työ tulevaisuudessakin.
Mainos[adrotate banner="3"]

Toista kertaa järjestettävässä Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjanmaan kuntien ilmastoseminaarissa kokoonnuttiin keskustelemaan kuntien työstä ilmastonmuutoksen hillitsijöinä. Tämän vuoden seminaarissa katseet kohdistuivat erityisesti vihreään siirtymään, ilmastopolitiikkaan ja sopeutumistyöhön kunnissa. Härmän kylpylässä järjestettyyn kuntien ilmastoseminaariin osallistui noin 70 kuntien ilmastotyöstä kiinnostunutta osallistujaa.

Seminaarissa oli mukana tänäkin vuonna vaikuttava puhujakaarti, sillä paikalla oli kattava edustus alansa asiantuntijoita. Keynote-puheenvuoron piti Ilmatieteen laitoksen tutkimusprofessori Hilppa Gregow, joka johdatteli yleisön muuttuvaan ilmastoon ja sen tuomiin haasteisiin ja mahdollisuuksiin kunnissa. Tilaisuudessa saatiin ajankohtaisimmat tervehdykset myös ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkäseltä ja europarlamentaarikko Ville Niinistöltä.

MAINOS

– Ilmastotyö on tähän asti keskittynyt ilmastonmuutosta hillitseviin toimiin, mutta nyt keskusteluun haluttiin tuoda myös ilmastonmuutokseen sopeutuminen ja varautuminen. On tärkeää löytää pohjalaismaakunnille toimivia keinoja sopeutua muuttuviin sääolosuhteisiin, toteaa Etelä-Pohjanmaan maakuntajohtaja Heli Seppelvirta.

Ilmastoasiat korostuvat

Ilmastoasiat korostuvat kuntien toiminnassa yhä enemmän. Kuntia pidetään avaintoimijoina ilmastopäästöjen vähentämisessä, ilmastopolitiikan toimeenpanossa ja luonnon monimuotoisuuden vahvistamisessa. Ilmastotyötä ei kuitenkaan tehdä yksin, vaan työtä täytyy tehdä tiiviissä yhteistyössä muiden kanssa.

– Päästöjen vähentäminen ja hiilineutraaliin yhteiskuntaan siirtyminen edellyttää laajaa yhteistyötä eri tahojen välillä, ja tässä pohjalaismaakunnat, kunnat ja eri toimijat ovat keskenään tehneet jo hyvää työtä. Yhteistyön voimalla tartumme haasteeseen ja kutsumme kaikki alueen kunnat mukaan ilmastotyöhön! innostaa Keski-Pohjanmaan maakuntajohtaja Jyrki Kaiponen.

Pohjalaismaakunnissa päättyi keväällä ympäristöministeriön rahoittamat ilmastohankkeet, joiden parissa ahkeroitiin puolisentoista vuotta. Hankkeiden tulokset antoivat ennen kaikkea hyvän kartoituksen pohjalaiskuntien ilmastotyön nykytilasta, mutta katsetta ehdittiin myös kääntää tulevaan.

– On erittäin tärkeää, että kunnat ottavat ilmastotyön haltuunsa pitkäjänteisesti ja vaikuttavasti. Keväällä päättyneet kuntien ilmastohankkeet osoittivat, että erityisesti pienemmät kunnat tarvitsevat asiantuntija-apua ja sparrausta ilmastotyönsä tueksi, mainitsee Pohjanmaan maakuntajohtaja Mats Brandt.

Kuntien ilmastoseminaarin järjestelyistä vastasivat Etelä-Pohjanmaan liitto, Keski-Pohjanmaan liitto, Pohjanmaan liitto, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan ELY-keskukset sekä Etelä-Pohjanmaan EU-tietokeskus.

MAINOS
Edellinen artikkeliAurinkosähkö kiinnostaa maatiloilla – hyvä suunnittelu, asennus ja kunnossapito takaavat turvallisuuden
Seuraava artikkeliInfluenssa ja korona sydänpotilaiden uhkana