Influenssa ja korona sydänpotilaiden uhkana

Sydänliiton ylilääkäri Anna-Mari Hekkala muistuttaa, että influenssarokotteilla tulisi olla sydänsairaiden hoidossa lähes yhtä suuri painoarvo kuin verenpaine- ja kolesterolilääkkeillä.
Mainos[adrotate banner="3"]

Influenssakausi on alkamassa ja koronatapausten määrät ovat vahvassa kasvussa. Pelkästään influenssaan sairastuu vuosittain 300 000–800 000 suomalaista ja menehtyy arviolta noin 500–2 000 henkilöä. Menehtyneistä moni on iäkäs ja sairastaa sydänsairautta.

Nyt myös koronan takia sairaalahoitoon joutuneiden määrä on lähtenyt kasvuun. Valtaosa heistä on yli 65-vuotiaita. Rokotteen ottaminen on molempiin paras keino suojautua. Sydänliiton ylilääkäri Anna-Mari Hekkala vinkkaa, että rokottautumisen aika on nyt.

MAINOS

Influenssarokotus tärkeä sydänsairaille

Erityisesti sydänsairailla influenssa moninkertaistaa kuolemanriskin. Iäkkäillä sydänsairailla riski on viisinkertainen. Riski on 20-kertainen, jos sairastaa lisäksi keuhkosairautta.

– Influenssarokotuksella tulisi olla sydänsairaiden hoidossa lähes yhtä suuri painoarvo kuin esimerkiksi verenpaine- ja kolesterolilääkkeillä ja tupakoinnin lopettamisella. Siksi haluan kehottaa kaikkia sydänsairautensa puolesta riskiryhmään kuuluvia ottamaan rokotteet pikaisesti niin influenssan kuin koronankin varalta, ohjeistaa Sydänliiton ylilääkäri Anna-Mari Hekkala.

Hekkalan mukaan tuoreet tutkimukset puhuvat vahvasti rokotusten puolesta erityisesti sydänsairaiden osalta.

– Suojautumisen rokotteen avulla on osoitettu esimerkiksi ehkäisevän sydämen vajaatoimintaa sairastavien ennenaikaista kuolleisuutta.

Koronavirusepidemia käynnistyi

Korona ei ole kadonnut minnekään. Uudelleen voimistunut epidemia on käynnistynyt lähes koko Suomessa, joka näkyy sairaalahoidon tarpeen ja hoivalaitoksissa sairastuneiden kasvuna.

–Koronavirus aiheuttaa sydämelle samanlaisen terveysriskin kuin influenssa – erityisesti entuudestaan sydänsairailla ja ikääntyneillä. Ikä onkin merkittävin vakavan koronavirustaudin riskitekijä, jossa vakavan taudin riski nousee vahvasti 70. ikävuoden jälkeen. Myös useat taustasairaudet suurentavat riskiä joutua sairaalahoitoon. Näistä syistä koronatehosteen ottaminen on erittäin tärkeää, kertoo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin infektiosairauksien apulaisylilääkäri, dosentti Eeva Ruotsalainen.

Influenssa- ja koronarokotteet ovat maksuttomia kaikille 65 vuotta täyttäneille sekä sairautensa tai hoitonsa takia riskiryhmään kuuluville. Ikääntyneillä on mahdollisuus hankkia tehokkaampi korkea-annoksinen influenssarokote sekä RSV- ja pneumokokkirokote, mutta ne ovat maksullisia. Ikääntyneistä vain tietyt riskiryhmät saavat maksuttoman pneumokokkirokotteen.

Rokotteiden ottamisen aika on juuri nyt. Monilla alueilla rokotteet saa myös ilman ajanvarausta. Rokotuspisteiden tiedot ja varausohjeet löytyvät oman hyvinvointialueen verkkosivuilta.

MAINOS
Edellinen artikkeliKuntien ilmastotyö jatkuu
Seuraava artikkeliSuomen suurin mattojen valmistaja juhlii