JPYP laittoi hyvän kiertämään

Järvi-Pohjanmaan Yrityspalvelun toimitusjohtaja Vesa Alanko-Luopa (vas.) ja yrityspalvelupäällikkö Maria Ahvenniemi (oik.) luovuttivat lahjoituksen toimialueensa 4H-yhdistyksille. Vastaanottajina toimivat Liu Eteläaho (2. vas.) Alajärveltä, Mari Kaunisto Alajärveltä, Kirsi Sänkiaho Vimpelistä ja Hanna Honkaniemi Evijärveltä.
Mainos[adrotate banner="3"]

Eri yhteistyökumppanit muistivat vastikään 30-vuotisjuhliaan viettänyttä Järvi-Pohjanmaan Yrityspalvelua rahalahjoituksin. JPYP laittoi sanamukaisesti hyvän kiertämään ja lahjoitti samansa varat toimialueensa 4H-yhdistyksille.

JPYP:n 2640 euron suuruisen kädenojennuksen turvin Alajärven, Evijärven, Lappajärven, Soinin ja Vimpelin 4H-yhdistykset edistävät nuorten yrittäjäkasvatusta ja yrittäjyyttä.

MAINOS

Toimitusjohtaja Vesa Alanko-Luopa kertoo JPYP:n väen miettineen, että mikä taho sopisi lahjoituksen luontevaksi saajaksi.

– 4H tekee hyvää työtä yrittäjyyden edistämiseen ja yrittäjyyskasvatuksen ylläpitämiseen. Yksimielisesti tulimme tähän tulokseen.

Lahjoituksen turvin tehdään esimerkiksi kouluyhteistyötä ja koulutetaan nuoria.

Matala kynnys

4H-yhdistykset saavat lahjoituksen käyttöönsä lyhentämättömänä. Yrityspalvelupäällikkö Maria Ahvenniemi yrittäjyyskasvatuksen olevan JPYP:lle tärkeää, vaikka kouluyhteistyötä ei yrityspalvelun arjessa ehditäkään tekemään paljon.

– Jonkin verran on ollut koulukäyntejä. Mutta te olette jalkautuneet yläasteille ja lukioikäisten pariin tosi hyvin. Sieltä kasvaa tulevaisuuden yrittäjiä tänne alueelle. Alueellamme yrittäjyys on yksi varteenotettava vaihtoehto löytää itselle töitä ja toimeentuloa, hän viestitti lahjoituksen vastaanottaneille 4H-toimijoille.

Ahvenniemen mukaan 4H-yrittäjyys antaa hyvän pohjan yrittäjän uraa silmällä pitäen.

– 4H-yritäjyys on erittäin hyvää matalan kynnyksen ja ensivaiheen työtä, jota 4H tekee täällä ja kansallisestikin.

Lappajärven ja Vimpelin 4H-yhdistysten toiminnanjohtaja Kirsi Sänkiaho pitää saatua lahjoitusta todella isona kunnianosoituksena.

Innokkaat nuoret

4H-yrittäjät toimivat monella eri alalla ja innostus lähtee 13–28-vuotiaan omasta mielenkiinnon kohteesta. Joku tekee käsitöitä, toinen hoitaa lapsia, kolmas leipoo. Moni 4H-yrittäjä leikkaa nurmikoita tai tekee lumitöitä.

Onpa paikallisten 4H-yrittäjien joukossa myös ripsiteknikko, somettaja-kuvittaja ja äänentoistoon erikoistunut osaaja. Alajärven 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Mari Kaunisto kertoo, että jotkut 4H-yrittäjät ovat saaneet kipinän opiskella sitä alaa, jota ovat 4H-yrittäjinä tehneet.

– 4H-yrittäjyys on luonteva reitti opiskelulle ja ajatukselle, että perustaisi oikean yrityksen kyseiselle alalle.

4H-yrittäjyys on suosittua etenkin Lehtimäellä, jossa toimii 12 4H-yritystä.

– Lehtimäellä ei ole nuorille paljon kesätyömahdollisuuksia, tietää toiminnanohjaaja Liu Eteläaho.

Evijärven 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Hanna Honkaniemi kertoo puolestaan monen nuoren itse yllättyneen, että tulikin enemmän asiakkaita ja rahaa kuin mitä yrittäjä ennakkoon arveli.

4H-yrittäjyydestä viestitään monikanavaisesti. Sosiaalisen median alustoista käytössä on esimerkiksi Facebook, sillä nuorten vanhemmat löytyvät sieltä. WhatsApp-ryhmiä on perustettu sekä 4H-yrittäjille että heidän äideilleen.

Kirsi Sänkiaho muistuttaa, että nuoret tarvitsevat kannustusta ja tukea vanhemmiltaan. Alajärvellä on etsinnässä yritysohjaajia 4H-yrittäjille. Mari Kauniston mukaan lähes kaikkien 4H-yrittäjien yritysohjaajana toimii oma vanhempi.

– Tavoitteena olisi, että ohjaaja olisi joku muu – vaikka kummi, naapuri tai yrittäjä. Vanhempi toimii joka tapauksessa nuoren tukena.

Virpi Poikelin

MAINOS
Edellinen artikkeliKyyjärvellä pelataan tuplapanoksilla
Seuraava artikkeliJoulunaika alkaa Lehtimäellä