Hotelli-ravintola Alvariini Vuoden Yrittäjä Alajärvellä – Tunnustus kuuluu kaikille

Tomi Hemminki on ollut Hotelli-ravintola Alvariinin ruorissa yrityksen alusta lähtien. Tomi on nyt palkittu yhdessä puolisonsa Sallan kanssa Alajärven Vuoden yrittäjänä.
Mainos[adrotate banner="3"]

– Teemme työt työyhteisön kanssa, hyvällä ja ammattitaitoisella porukalla yhdessä. Henkilökunta on meidän jutun voimavara.

Näin sanoo Hotelli-ravintola Alvariinin ruorissa yrityksen alusta lähtien ollut Tomi Hemminki, joka on palkittu yhdessä puolisonsa Sallan kanssa Alajärven Vuoden yrittäjänä.

MAINOS

Palkitun yrityksen juuret juontavat vuoteen 2010, jolloin Alvariinin taustalla oleva osakeyhtiö on perustettu. Vuonna 2011 ovet avattiin asiakkaille.

Yrityspalvelupäällikkö Maria Ahvenniemi JPYP:ltä sekä Alajärven kaupunginjohtaja Vesa Koivunen toivat onnittelunsa Alajärven Vuoden Yrittäjille Tomi ja Salla Hemmingille.

– Ei ollut mitenkään suunniteltu, että lähdetään ravintola-alaa tekemään. Oli sattuman kauppaa, että tähän ajauduttiin. Puolisoni Sallan vanhemmat ovat Punaisen Tuvan Viinitilan väkeä ja heihin oli otettu yhteyttä, että lähtevätkö hotellia pyörittämään. Heillä ei ollut resursseja, mutta minä ja Salla totesimme, että voisimme kokeilla ja lähteä siihen matkaan.

Suuret muutokset alkuun

Ennen Alvariinia hotellirakennuksen yläkerrassa oli kymmenkunta päivityksen vaatinutta hotellihuonetta. Tomi Hemminki sanoo, että ajatusmaailmaa lähdettiin muuttamaan ihan tietoisesti ja kovalla kädellä, sillä hotellitoiminta on yrityksen kivijalkatoimintaa ja kaikki muu tukevaa toimintaa. Esimerkiksi ravintolalla oli kolme eri pistettä.

– Yläkerran ravintolasali on tykkänään muutettu hotellihuoneiksi. Nyt meillä on 21 hotellihuonetta ja kaikki ravintolatoiminta tuotu yhteen tiskiin. Samalla rakennettiin keilahalli. Kiinteistön omistaa Kiinteistöyhtiö Järvikartano, joka teki useamman miljoonan maksanutta remonttia kaksi vuotta.

Tomi Hemminki sanoo, että Alvariinissa on menty monessa asiassa kantapään kautta eteenpäin: asioita on mietitty, muutettu ja sorvattu sekä tehty pienempiä että isompia muutoksia. Yrityksen ja sen toiminnan kehittäminen jatkuu edelleen.

– Itselläni on muutama ajatus ja idea muhimassa, josko niihin resurssit vielä piisaisivat.

Maailma on toisaalta mennyt Tomi Hemmingin kokemuksen mukaan siihen, että kaikki yritykset joutuvat miettimään omaa liiketoimintaansa ja palettiaan sekä tekemään jonkinlaista hienosäätöä.

– Jos vain tyytyy ajattelemaan, että näin tämä on hyvin, ei se tänä päivänä riitä ja toimikaan.

Katse eteenpäin

Tänä päivänä Alvariinin palkkalistoilla on 6–10 työntekijää. Osa työskentelee täysiaikaisesti, toiset osa-aikaisesti ja henkilöstöön kuuluu myös kiireapulaisia. Hemminki itse työskentelee Alvariinissa täysipäiväisesti.

Päivät koostuvat hallintoon liittyvistä ja juoksevista asioista sekä huoltokorjauksista – esimerkiksi asiakaspalvelusta, tarjousten tekemisestä, tarjoilusta ja vaikka siivouksesta. Hän kuvailee itseään yleismies Jantuseksi.

– Keittiössä meillä on ammattitaitoiset kokit. Soppaa en hämmennä, mutta olen apukäsinä, jos tarvitsee. Suurempia linjauksia tehdään porukalla ja katsotaan raamit, millä mennään.

Alvariinin lounasasiakkaiden määrä on Tomi Hemmingin mukaan ollut jo pitkään tosi iso ja näppituntuma on, että määrä kasvaa edelleen. Loppuvuotta värittävät yritysasiakkaiden kokoukset, joulujuhlat ja jouluruokailut. Yrityksen pääelinkeinopuolella eli majoituspuolella Alvariinin pääasiakasryhmä koostuu työn perässä matkustavista.

– Meidän kovin kuukausi majoituspuolella on heinäkuu, jolloin ihmiset ovat lomalla. On esimerkiksi ohikulkijoita, jotka jäävät tähän yöpymään.

Kraatterijärvi Geopark tuo Tomi Hemmingin mukaan majoitustarvetta niille geomatkailijoille, jotka eivät ole tältä alueelta. Hän toivoo, että geomatkailu näkyy tulevaisuudessa Alvariinin majoituspuolella.

– Geopark on varmasti kaikille vielä suuri mysteeri, mitä se tuo tullessaan.

Vapaa-ajallaan Tomi Hemminki harrastaa ulkoilua perheen kahden cairninterrierin kanssa. Hän kertoo myös käyvänsä uimassa paikallisessa uimahallissa.

Virpi Poikelin

MAINOS
Edellinen artikkeliAlajärven sivistystoimenjohtajan valinta etenee
Seuraava artikkeliSisupuukko ja kultaisia yrittäjäristejä yrittäjille Alajärvellä