0.4 C
Alajärvi
tiistai 27.2.2024
MAINOS

Bioterminaali Soinin tähtäimessä

Soinin kunta hakee Etelä-Pohjanmaan liiton Oikeudenmukaisen siirtymän rahaston (JTF) rahoitushaun kautta investointihanketta bioterminaalin rakentamiseksi. Asiasta päätti maanantaina kokoontunut kunnanhallitus.

Kunta on valmistellut bioenergiajakeiden välivarastointiin, käsittelyyn ja jalostukseen tarkoitetun alueen eli bioterminaalin rakentamiseen liittyvää hankehakemusta yhteistyössä Järvi-Pohjanmaan Yrityspalvelun ja paikallisten yrittäjien kanssa hankehakemusta. Hankkeen kustannusarvio on 900 000 euroa. Hankkeelle haetaan 70 prosentin tukea. Kunnan maksuosuus investointihankkeessa on 30 prosenttia eli 270 000 euroa. Bioterminaalia suunnitellaan rakennettavaksi Soinin teollisuusalueen kupeeseen. Kunnanjohtaja Johanna Rannanjärvi kertoo, että mikäli hankehakemus hyväksytään, ensi vuosi käytetään alueen suunnitteluun. Bioterminaalin tulee olla valmis viimeistään 30.6.2026. Ehtoihin kuuluu myös, että bioterminaalialueen tulee olla kunnan hallinnassa vähintään viisi vuotta hankkeen valmistumisesta. Alueen tulee myös olla kaikkien halukkaiden yrittäjien käytettävissä ja toiminnan voittoa tavoittelematonta, eikä se saa vääristää kilpailua.

MAINOS

 JTF-rahaston kautta rahoitettavien investointien tavoitteena on ehkäistä turpeen energiakäytön vähenemisestä johtuvia haittavaikutuksia niistä eniten kärsivillä alueilla ja samalla tukea hiilineutraaliin talouteen siirtymistä. Tuen on oltava perusteltua aluekehityksen ja yritystoiminnan toimintaedellytysten kannalta. Kaikkiaan hankkeisiin haettavana on 3,5 miljoonaa euroa.

Pihlajamäki vahvoilla

Kunnanhallitus päätti esittää valtuustolle haastatteluryhmän esityksen pohjalta Maija Pihlajamäen valintaa kunnanjohtajaksi. Lehtimäkeläissyntyinen hallintotieteen maisteri Pihlajamäki toimii tällä hetkellä Ylitornion kunnanjohtajana. Kunnanhallitus päätti esittää ensi maanantaina kokoontuvalle valtuustolle, että se valitsee kunnanjohtajan virkaan väliaikaisen hoitajan siihen saakka, kunnes uusi kunnanjohtaja ottaa viran vastaan.

Kunnanhallitus siunasi Alajärven 4H-yhdistyksen kanssa tehtävän yhteistyösopimuksen. Soinin ja Alajärven 4H-yhdistykset yhdistyvät ensi vuoden alussa ja Alajärven 4H-ydistys palkkaa Soiniin osa-aikaisen toiminnanohjaajan. 4H-yhdistys tuottaa soinilaisille lapsille, nuorille ja perheille kahden seuraavan vuoden aikana muiden muassa 4H-kerhoja ja leirejä ja toteuttaa yli 13-vuotiaille tarkoitetun 4H-akatemian sekä etsii Kruunun aukiolla sijaitsevalle kesäkioskille yrittäjät ja kouluttaa ja tukee heitä kesäkioskin pitämisessä . Kunta maksaa Soinissa toteutettavasta toiminnasta Alajärven 4H-yhdistykselle 10 000 euroa vuodessa. Sopimus sisältää vastikkeettoman käyttöoikeuden kunnan omistamaan toimitilaan sekä kerhojen tarvitsemiin tiloihin.

Soinin Sisulle päätettiin myöntää lainaa Vähäpäästöinen Soinin Yhteistalo – hankkeeseen edellyttäen, että hanke hyväksytään. 75 000 euron laina maksetaan takaisin siinä vaiheessa, kun hankerahoitus ja arvonlisäveron palautus on maksettu seuralle.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät