0.4 C
Alajärvi
tiistai 27.2.2024
MAINOS

Huijaussivustot vaanivat verkossa

Verkkopankkipalveluita käytettäessä kannattaa palveluihin kirjautua syöttämällä internet-selaimen osoiteriville käyttämäsi pankin verkkotunnus.

Sisä-Suomen poliisilaitos on viime päivien aikana vastaanottanut rikosilmoituksia, joissa asianomistajien tileiltä on oikeudettomasti siirretty varoja ulkomaalaisille tileille. Poliisi tutkii tapauksia eri asteisina maksuvälinepetoksina. Tapauksissa on viitteitä, että asianomistajat ovat kirjautuessaan verkkopankkiin syöttäneet verkkopankkitunnuksensa huijaussivustolle. Poliisi ohjeistaa kansalaisia käyttämään verkkopankkeihin kirjautuessa internet-selaimen osoitekentässä pankkien virallisia verkkotunnuksia. Internetin eri hakupalveluiden kautta tulevat hakutulokset, voivat ohjata kansalaiset huijaussivustoille, jotka ulkoasultaan vastaavat virallisia sivustoja.

MAINOS

Tarkkaavaisuutta verkkomaksamiseen

Rikoskomisario Janne Sievänen Sisä-Suomen poliisilaitokselta vinkkaa, että jos joutuu syöttämään verkkopankkitunnuksia useampaan kertaan kun yrittää kirjautua palveluihin, tulisi hälytyskellojen soida. Huijaussivustojen avulla rikoksentekijät saavat kansalaisten verkkopankkitunnukset haltuunsa. Useat kirjautumisyritykset huijaussivuston välityksellä viittaavat siihen, että huijaussivustolle syötettävien verkkopankkitunnusten avulla oikeudettomat tilisiirrot pystytään vahvistamaan ja näin tilillä olevat varat siirtyvät eteenpäin.

Poliisi tekee yhteistyötä pankkien sekä muiden viranomaisten kanssa, jotta tämän kaltaiset ilmiöt pystyttäisiin torjumaan. Tekotavat ja -muodot kehittyvät koko ajan, joten poliisi kehottaa kansalaisia tarkkaavaisuuteen kaikissa maksuliikenteeseen liittyvissä toimissa. Kiinnitä huomiota, millä sivustoille syötät maksukorttisi tiedot tai käytät kirjautumiseen verkkopankkitunnuksia.

Ilmoita havaitsemistasi tietoturvaloukkauksista, kuten tietojen kalastelusta, palvelunestohyökkäyksistä tai näiden yrityksistä Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskukselle. Kyberturvallisuuskeskuksen sivustolta löytyy paljon tietoa, oppaita ja ohjeita kyberturvallisuuteen liittyen.

Mikäli koet joutuneesi rikoksen uhriksi, tee asiasta pikaisesti ilmoitus pankille sekä poliisille. Poliisille voit tehdä ilmoituksen poliisin sähköisen asioinnin välityksellä. Liitä poliisille tehtävään ilmoitukseen mukaan kaikki asiassa oleva selvitys.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät