0.1 C
Alajärvi
perjantai 01.3.2024
MAINOS

Joulu on rento, herkullinen ja kotimainen

Hyvänmielen jouluvalinnat ovat kotimaisia. Hyvää Suomesta -merkistä tunnistetaan kotimainen elintarvike ja tuttu Sirkkalehtimerkki puolestaan koristaa kotimaisia kasviksia, vihanneksia ja myös joulukukkia. Kuusikaupoillakin on syytä muistaa kysyä joulupuun alkuperää. Kaupassa kannattaa tutkia pakkauksia ja tarkistaa lihan, kalan tai vaikkapa juuston maitoraaka-aineen alkuperämaa. Hyvää Suomesta -merkki tarkoittaa, että tuotteen raaka-aine on kotimainen ja myös valmistus on suomalaista työtä, vinkkaa Maataloustuottajain Keskusliitto.

MTK:n ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen muistuttaa, että joulupöytään sopivat niin uudet kuin vanhat herkut – mitään ei ole pakko olla, perinteitä voi ylläpitää tai luoda uusia, juuri omaan juhlaan sopivia ruokamuistoja

MAINOS

Perinteistä tai trendikästä

Kotimaiset, herkulliset ja laadukkaat raaka-aineet sopivat kaikkeen ruuanlaittoon sekä arkena että jouluun valmistauduttaessa. Kotimaisista raaka-aineista voi loihtia vanhaa tai uutta, perinteistä tai trendikästä. Perinteiset, miedot ja makeahkot laatikot maistuvat koko perheelle. Pirteän raikas rosolli on ihana lisuke jouluruuille.

Laatikoiden ja rosollin juurekset ovat edullisia, ja niitä on saatavilla viljelijöiden varastoissa kevääseen saakka. Perinteiset laatikot sopivat hyvin pakastettaviksi, vaikkapa pienissä annosvuoissa. Näin saadaan tuore laatikko joka aterialle. Lisäksi valmisteluissa on hyvä pitää mielessä sallittu oikaisu: perinteiset herkut ovat saatavilla myös valmisruokina. Valmiista kasvissoseista laatikot syntyvät kädenkäänteessä, neuvoo Siivonen.

Kotimainen kinkku kypsyy lempeässä lämmössä joulupöydän kruunuksi. Kinkkuvalikoima on monipuolinen, ja tarjolla on erikokoisia kinkkuja ja myös valmiiksi kypsennettyjä tuotteita. Kotimainen kinkku on vastuullinen valinta, sillä suomalainen sika saa pitää saparonsa. Liha on taatusti antibiootitonta, puhdasta ja turvallista ruokaa. Suomalainen ruoka on tuotettu ihmisten ja eläinten hyvinvointi huomioiden.

Heidi Siivonen kannustaa jouluruokien valmistamisessa luovuuteen ja perinteiden haastamiseen.

– Joulupöytään voi mainiosti paistaa myös juhlavan naudanlihapihvin tai hauduttaa perinteisen karjalanpaistin. Kasvisruokien ystävä ilahtuu kokonaisena paahdetusta selleristä ja runsaista ja raikkaista kasvislisukkeista.

Omannäköinen joulu

Heidi Siivonen vinkkaa tekemään joulupöydästä omannäköisen: mitään ruokaa ei ole pakko olla vaan voi koota yhteen parhaat maut, jotka maistuvat juuri omalle jouluseurueelle. Ruokaa kannattaa varata maltillisesti.

– Mitä enemmän laatuja, sitä vähemmän kutakin tarvitaan. Kaikkea ei tarvitse olla pöydässä kerralla, vähemmän on enemmän. Näin vältät hävikkiä, eikä makuihin ehdi kyllästymään.

Ennakoi ja oikaise on takuuvarma vinkki, sillä monet jouluruuat voi tehdä valmiiksi ja pakastaa. Valmisruuat ja puolivalmiit tuotteet kannattaa hyödyntää. Muista myös valmisruuat ja puolivalmiit tuotteet. Ruokalahjat sopivat kaikille.

– Kokoa kassiin vaikkapa kotimainen joulukukka, muutama kotimainen juusto ja kotoisista marjoista valmistettu hillo. Tyylikäs muistaminen on valmis!

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät