Lääkkeiden vuosiomavastuu nousee ensi vuonna

Lääkekorvausten vuosikohtainen alkuomavastuu on 50 euroa. Apteekkariliitto/Mikko Mäntyniemi
Mainos[adrotate banner="3"]

Lääkekorvausten vuosiomavastuu, eli niin sanottu lääkekatto suurenee ensi vuonna. Viimeiset kaksi vuotta vuosiomavastuu on ollut 592,16 euroa. Ensi vuonna summa nousee 626,94 euroon. 

Vuosiomavastuu on asiakkaan itse maksamien korvattujen lääkekustannusten vuosittainen yläraja, jonka ylittymisen jälkeen henkilöllä on oikeus lisäkorvaukseen. Tällöin jokaisesta korvattavasta lääkkeestä täytyy maksaa vain 2,50 euron omavastuu ostoa kohden.  Lisäkorvauksella pyritään siihen, että lääkekustannukset eivät nousisi kohtuuttoman suuriksi kenelläkään. 

MAINOS

Lääkkeiden korvausprosentteihin ei ole tulossa muutoksia vuonna 2024. Peruskorvaus on 40 prosenttia, alempi erityiskorvaus 65 prosenttia ja ylempi erityiskorvaus 100 prosenttia. Myös ostokertakohtainen omavastuu ylemmässä erityiskorvausluokassa säilyy 4,50 eurossa per lääke.  

Lääkekorvausten vuosikohtainen alkuomavastuu on edelleen 50 euroa. Eli Kela-korvauksia saa vuodenvaihteen jälkeen vasta, kun on ensin itse maksanut 50 euroa korvauksen piiriin kuuluvista lääkkeistä. Alkuomavastuu ei koske alaikäisiä. 

Biologisten lääkkeiden reseptit uusittava vuoden sisällä 

Apteekkariliitto kehottaa kaikkia biologisia lääkkeitä käyttäviä, kuten insuliinia tarvitsevia diabeetikkoja sekä reumaa tai tulehduksellisia suolistosairauksia sairastavia uusimaan reseptinsä vuoden sisällä lääkkeen määräämispäivästä. Kaikki vuonna 2023 kirjoitetut biologisten lääkkeiden reseptit ovat voimassa vain vuoden. 

Biologisten lääkkeiden reseptit tulee uusia 12 kuukauden sisällä edellisestä lääkemääräyksestä siinäkin tapauksessa, että potilasohjeessa tai OmaKannassa näkyisi pidempi reseptin voimassaoloaika. 

Taustalla on tämän vuoden alussa voimaan tullut asetus, joka rajaa biologisten lääkkeiden reseptien voimassaoloajan kahdesta vuodesta yhteen vuoteen. Tieto biologisten lääkkeiden reseptien voimassaoloajan lyhenemisestä on saavuttanut lääkärit viiveellä, eivätkä potilastietojärjestelmät ole olleet tilanteesta ajan tasalla. Vuoden 2023 aikana kirjoitetut reseptit tulee siis uusia vuoden sisällä siinäkin tapauksessa, vaikka reseptiin olisi kirjattu voimassaoloajaksi kaksi vuotta. 

Apteekista tai Fimean Lääkehausta (www.fimea.fi/laakehaku) voi tarkistaa, onko käytössä oleva lääke biologinen valmiste valitsemalla luokitukseksi biologiset lääkkeet ja biosimilaarit. 

MAINOS
Edellinen artikkeliÄlä heitä jouluruokia roskiin: Fiksut hävikkivinkit välipäiville
Seuraava artikkeliEtelä-Pohjanmaalla marraskuun lopussa 6044 työtöntä työnhakijaa